Afhankelijk van het behaalde aantal studiepunten ontvangen veel studenten aan het eind van het eerste jaar een bsa waarin de universiteit of hogeschool zegt of de student door kan naar het tweede jaar of niet. Instellingen die een bsa hebben, hanteren op dit moment hun eigen normen daarvoor.
Uitzonderingen BSA door de coronacrisis
De coronacrisis zorgt voor extra druk bij eerstejaarsstudenten. Daarom geldt voor eerstejaars hbo'ers de BSA-norm niet. Ze moeten de BSA-norm behalen in het tweede jaar. Voor wo-studenten geldt dat ze het eerste jaar 10-15% minder studiepunten hoeven te halen dan normaal.
Je hoeft niet alle studiepunten van het 1e jaar meteen te halen, je kunt je propedeuse ook nog in het 2e jaar halen. Zolang je maar geen BNSA hebt gehad. Hieronder lees je wat dat is. Als je je propedeuse meteen in het 1e jaar haalt, kun je daar soms mee doorstromen naar de universiteit.
Ieder jaar dat je studeert word je geacht 60 studiepunten te halen. Een complete hbo (bachelor)opleiding is dus 4×60 punten = 240. Een wo bacheloropleiding, die drie jaar duurt, is dus 3×60 punten = 180 punten.
28 april 2023 | De ministerraad heeft besloten dat het bindend studieadvies wordt opgerekt. Daardoor krijgen studenten niet één maar twee jaar de tijd om het aantal benodigde studiepunten voor de bsa-norm te behalen.
Lukt het je niet om aan de norm te voldoen, dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Dat heeft als gevolg dat je je gedurende drie collegejaren niet kunt herinschrijven voor deze opleiding aan de VU. Dat geldt ook voor een andere opleiding die het eerstejaars programma met deze opleiding deelt.
Haal je het minimale aantal studiepunten niet, dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Je kunt dan helaas niet door met de opleiding.
Je moet dan namelijk je bindend studieadvies (BSA) halen. Hoeveel punten je voor je BSA moet halen, hangt af van de opleiding. Soms heb je aan 36 punten genoeg, maar sommige opleidingen vragen 45 of zelfs 60 (alle punten voor dat jaar), om je BSA te halen en dus door te mogen naar het tweede jaar.
Vier jaar na de start van hun hbo-opleiding heeft 35 procent van de mbo'ers een hbo-diploma op zak, tegen 28 procent van de havisten. Na zes jaar heeft 54 procent van de mbo'ers en 56 procent van de havisten een diploma op dit niveau. Bij vwo'ers is het percentage geslaagden het hoogst en de studieduur het kortst.
Dit jaar heeft 34% van de eerstejaarsstudenten het propedeutisch diploma in één jaar gehaald. Dit is een mooie prestatie die we op zaterdag 23 november gezamenlijk hebben gevierd met de betreffende studenten en hun naasten. Deze 34% komt neer op exact 1.007 van de in totaal 2.925 instromende studenten.
Wat als je je propedeuse op het hbo niet haalt? Als het je niet lukt om in je eerste jaar voldoende studiepunten te halen of je propedeuse niet binnen twee jaar, moet je dus in de meeste gevallen stoppen met je studie. Je moet dan op zoek naar een andere bachelor en vaak ook naar een andere hogeschool.
Dan moet je wel een minimum aantal studiepunten (ECTS) hebben verzameld. In het hbo kun je niet “blijven zitten”.
De meeste hbo-studenten krijgen aan het eind van hun eerste jaar een BSA.
Door hun meer tijd te gunnen kunnen ook deze studenten hun talenten ontwikkelen." We blijken talent te verspillen met het bsa. Dat is niet goed voor de student, maar ook niet voor de maatschappij. Naar aanleiding van het experiment heeft de instelling besloten het bsa vanaf studiejaar 2024/2025 te laten vervallen.
Een bindend studieadvies (bsa) is een beslissing van de universiteit of hogeschool over de voortgang van uw opleiding. De universiteit of hogeschool bepaalt zelf of dit advies bindend is.
Op het hbo ligt het studietempo een stuk hoger dan op de havo. Vaak behandel je op de havo elke paar weken een hoofdstuk. Op het hbo behandel je soms een heel boek in een periode van 8 weken! Gelukkig houden de vakken op het hbo vaak wel verband met elkaar.
Dat blijkt uit cijfers van de hogeschool. Maar veel opleidingen kennen flinke pieken en dalen in het aantal afhakers. De elf studies op een rij met de hoogste en de laagste uitval. Chemische Technologie spant de kroon met 34 procent uitval tot en met januari.
Onderzoek van Qompact op basis van een survey onder mbo, hbo en wo-studenten wijst uit dat een vijfde van de eerstejaars studenten van het jaar 2020-2021 is uitgevallen.
Regels herkansingen
Je mag een toets twee keer per studiejaar maken, dus een keer herkansen. Ook als je een voldoende hebt behaald, mag je de toets herkansen. Heb je te maken met bijzondere omstandigheden, dan kun je een verzoek indienen bij de examencommissie voor een extra herkansing.
In alle Europese landen geldt dat één studiejaar uit 60 ECTS bestaat. Ook in Nederland bestaat één studiejaar dus uit 60 studiepunten. Een universitaire bacheloropleiding in voltijd duurt 3 jaar. Dat betekent dat een bacheloropleiding in totaal uit 3 x 60 = 180 studiepunten bestaat.
Dat mag niet. De Universiteit Leiden schaft het bindend studieadvies (BSA) af in het tweede jaar. Daarmee blijft geen enkele universiteit over die studenten verplicht een BSA te halen in het tweede studiejaar.
Iedere instelling is verplicht jou aan het einde van jouw eerste jaar een positief of negatief bindend studieadvies te geven. Opleidingen bepalen zelf of dit advies bindend is of niet. De opleiding mag ook zelf bepalen hoeveel punten je minimaal moet halen om een positief advies te krijgen.
Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een bindend studieadvies (BSA). Dit houdt in dat je in het eerste jaar van je bacheloropleiding genoeg studiepunten moet halen om door te gaan naar het volgende jaar van je studie.
Instellingen die een bsa hebben, hanteren op dit moment hun eigen normen daarvoor. Gemiddeld moeten eerstejaarsstudenten nu zo'n 45 van de in totaal 60 studiepunten behalen om door te gaan naar het tweede jaar. Minister Dijkgraaf: “Ik wil de druk in het systeem verlagen en zo het welzijn van studenten verbeteren.