Vloerverwarming kan goed gecombineerd worden met een cv-ketel. De ketel kan namelijk prima samenwerken met de verwarming in de vloer om te woning te verwarmen naar een comfortabele temperatuur. Maar welke ketel is passend? Een gasgestookte én elektrische ketel zijn beide geschikt voor vloerverwarming.
Welke thermostaat je nodig hebt voor je vloerverwarming is afhankelijk van wat je vloerverwarming aanstuurt. Dit kan stadsverwarming, maar ook een CV ketel of warmtepomp zijn.
Het korte antwoord is ja. Met de juiste aanpassingen aan het centrale verwarmingssysteem is het mogelijk om de twee systemen met elkaar samen te laten werken. Zowel gasgestookte als elektrische cv-ketels zijn geschikt voor vloerverwarming.
Er is zelfs de mogelijkheid om je gehele centrale verwarming (radiatoren) te vervangen door vloerverwarming (zie ook: vloerverwarming als hoofdverwarming). Omdat vloerverwarming zo efficiënt werkt kiezen veel meer mensen voor deze oplossing.
U kunt eventueel bestaande systemen vloerverwarming koppelen met de nieuw te plaatsen elektrische CV-ketel. Ook zijn onze CV-ketels geschikt voor het stoken van systemen op zowel hoog temperatuur als laag temperatuur. De voordelen van vloerverwarming met een elektrische cv-ketel: Mogelijkheid om 400V aan te sluiten.
Een modulerende cv-ketel past het best bij vloerverwarming, omdat de ketel het water op een constante temperatuur houdt. Zo hoeft de ketel niet steeds aan te slaan, zodra de temperatuur in een ruimte omhoog moet. De ketel kan het vermogen aanpassen aan de warmtebehoefte, wat energiezuinig werkt.
Elektrische vloerverwarming is in aanschaf gemiddeld € 200 goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden.
Ten opzichte van een verwarmingssysteem met radiatoren is vloerverwarming 10 tot 15 procent zuiniger. Gelijkmatige warmte: met vloerverwarming kun je je kamer veel gelijkmatiger verwarmen dan wanneer je dit met radiatoren doet. Het verwarmingsoppervlak is groter en de warmte komt van onderen.
Bij bestaande woningen waar nog geen vloerverwarming aanwezig is kun je vloerverwarming (laten) aanleggen. De cv-ketel moet redelijk nieuw en geschikt zijn. De cv-ketel is nodig om het water te verwarmen. Soms wordt een warmtepomp voor de vloerverwarming gebruikt.
Tegenwoordig kan vloerverwarming ook prima samen met een houten vloer, mits dit wel een speciale vloer is of laminaat. De ontwikkelingen op technisch gebied zijn dusdanig dat vloerverwarming in bijna alle situaties kunt toepassen.
Cv-ketel met vloerverwarming
Een hoge temperatuur is niet nodig voor deze vorm van verwarming. Vaak kunt u de standaardinstelling van 80/90 graden verlagen naar 60 of zelfs 50 graden.
Vloerverwarming daarentegen verwarmt je gehele vloer met behulp van warm water uit de CV ketel van 25-35 graden. De warmte stijgt vanuit de vloer en verwarmt zo wel 100% van je kamer.
cv-water met een temperatuur van 35°C cv-water nodig in je vloerverwarming om de ideale temperatuur van vloerverwarming te halen. Het wordt anders als je in de zomer wilt gaan koelen. Om zoveel mogelijk te koelen, moet het water zo koud mogelijk zijn. Maar als de vloer te koud wordt, zal er condens op je vloer komen.
Heb ik een modulerende ketel? Of een ketel modulerend is of niet, is niet te zien aan de buitenkant. Dit is wel terug te vinden in de handleiding van de ketel of de thermostaat. Een modulerende thermostaat is nodig voor het aansturen van de cv-ketel.
Bij vloerverwarming wordt je warmtebehoefte teruggerekend naar het vermogen per vierkante meter vloeroppervlak. Door betere isolatie is de hoeveelheid warmte die nodig is steeds lager geworden. In veel gevallen ligt dit tussen de 50-70 Watt per vierkante meter (W/m²) en zelfs lager.
Zoals je ziet is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om zelf een thermostaat te vervangen. Wel moet je erop letten dat je de draadjes met zorg behandeld. Door je nieuwe thermostaat kun je nu genieten van een veeltal van voordelen en de kosten voor het apparaat heb je er bovendien zo weer uit!
Ruimtes waar geen vloerverwarming nodig is? De koude berging en eventueel de garage.” “Hou er wel rekening mee dat de collector van je vloerverwarming, waar alle leidingen aankomen en vertrekken, toch ook een deel warmte afgeeft”, waarschuwt Luc Brants van Radson.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
De kosten van de aanschaf en installatie zijn een van de grootste nadelen van vloerverwarming. Deze zijn een stuk hoger dan bij de aanleg van radiatoren. Daarnaast is het bij een bestaand huis niet makkelijk om vloerverwarming aan te leggen.
Nadelen vloerverwarming
Een van de grootste nadelen van vloerverwarming zijn de kosten, niet zo zeer de kosten van aanschaf, maar de kosten van het aanleggen en installeren van de vloerverwarming. Dit wordt veroorzaakt doordat de het infrezen van de vloerverwarming arbeidsintensief is.
Voor niet zo goed geïsoleerde woningen adviseert Milieu Centraal om 's nachts de thermostaat op 15 graden te zetten. Daarmee kun je gemiddeld 80 euro per jaar besparen. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat 's nachts dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
Een gemiddelde woning heeft zonder elektrische verwarming al gemiddeld 12 panelen nodig. Tel daar nog 12 panelen bij op als je je hele huis met een elektrische warmtepomp verwarmt. En met een elektrische cv-ketel, heb je daar alleen al gemiddeld 50 panelen voor nodig.