De bevalling wordt opgedeeld in verschillende fasen: Latente fase: het verstrijken van de baarmoedermond en ontsluiting tot 1-3cm. Actieve (ontsluitings) fase: het ontsluiten van de baarmoedermond tot 10cm. Uitdrijving (pers) fase: de geboorte van de baby.
Iedere bevalling begint met de ontsluitingsfase, welke weer onder te verdelen is in drie andere fases, namelijk de voorbereidingsfase, de latente fase en de actieve fase. Daarna volgt de uitdrijving, waarbij de baby wordt geboren en de laatste fase is het nageboortetijdperk.
In de latente fase zijn de echte weeën begonnen en komen ze steeds regelmatiger en frequenter, met minimaal 2 weeën per 10 minuten. De bevalling is nu echt begonnen. Het zijn echter nog beginnende weeën, die nog gemakkelijk op te vangen zijn; je kunt ze nog gemakkelijk wegzuchten en je kunt nog praten.
De latente fase duurt gemiddeld 8 uur bij je eerste kind, maar kan ook meer dan 12 uur duren. We spreken van de actieve fase vanaf 3-4 centimeter ontsluiting. De weeën komen nu vaker, om de 2 tot 3 minuten, duren een minuut en worden krachtiger.
Gemiddeld duurt deze fase 12 tot 14 uur, maar bij een eerste kind kan dit ook oplopen tot 24 of zelfs 48 uur. Bij een tweede, derde of later kind gaat deze fase vaak veel sneller. Je lichaam heeft de baarmoedersamentrekkingen in het spiergeheugen en weet beter wat er moet gebeuren om te kunnen bevallen.
Snelle bevallingen
Nicole is niet de enige met een snelle bevalling, al is vier minuten inderdaad heel snel. Op een oproep onze Facebookpagina stroomden de verhalen van moeders binnen. Zo vertelt Melissa Fiona dat de bevalling van haar eerste kindje twee uur duurde, maar de tweede maar tien minuten.
Fase 3, de laatste centimeter
De vliezen kunnen al gebroken zijn, dit kan eigenlijk in elke fase gebeuren, soms is er vruchtwaterverlies voordat de ontsluitingsweeën beginnen. Zijn de vliezen in deze fase nog niet gebroken, dan kunnen wij de vliezen breken tijdens een inwenig onderzoek.
De middenfase wordt gekenmerkt door het vlotter vorderen van de ontsluiting en het sterker worden van de weeën. De weeën komen korter na elkaar. Ongeveer om de 4-5 minuten in het begin van deze fase en om de 2-3 minuten later in deze fase.
De apgarscore is een test waarmee een snelle indruk van de algemene toestand van een pasgeboren baby (neonaat) verkregen kan worden. De test is ontwikkeld in 1952 door dr. Virginia Apgar.
De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen 's avonds of 's nachts starten.
Het postplacentaire tijdperk is de fase vanaf de geboorte van de placenta. Nu kunnen we, indien nodig, hechten en het kind onderzoeken. Als de moeder zich goed voelt, mag ze zich douchen.
Ja, het liefste is je blaas helemaal leeg tijdens de bevalling! Een volle blaas kan namelijk de ontsluiting tegenhouden, ondanks sterke weeën. Ga dus gedurende de ontsluitingsfase regelmatig plassen.
Je tweede bevalling zal dus waarschijnlijk een stuk sneller gaan dan de eerste. Dit heeft te maken met dat je baarmoederhals en bekken al een keertje zijn opgerekt, wat het makkelijker maakt om de baby erdoor te laten. Vooral de vroege fase van de bevalling (de latente fase) kan sneller gaan bij een tweede bevalling.
Ontwikkelingsfases van kind
Die ontwikkeling is in te delen in 11 fases. Bij elke ontwikkelingsfase van je kind horen veranderingen in gedrag en nieuwe vaardigheden die je kind gaat leren. En voor ouders horen bij elke fase dus nieuwe uitdagingen in de opvoeding. Let op: onderstaande leeftijden zijn gemiddelden.
Duur van de bevalling
De aanloop van de bevalling duurt meestal het langst. Vaak gaat dit gepaard met onregelmatige weeen, varierend in intensiteit. Over de beginfase van de ontsluiting of bevalling speken we tot ongeveer 3 centimeter.
De latente fase kan gemiddeld 12 tot 14 uur duren, maar bij een eerste bevalling kan dat zelfs 24 tot 48 uur zijn. Bij een volgende bevalling gaat het meestal een stuk sneller, omdat je lichaam de baarmoedersamentrekkingen al heeft geoefend en door het spiergeheugen beter weet wat er moet gebeuren.
Doordat je baby zo erg overstuur is kan het zijn dat hij hierdoor niet juist ademhaalt en hierdoor wat minder zuurstof in zijn bloed heeft, hierdoor kleuren de lipjes even blauw. Als de baby blauw ziet, let dan op of de tong of de lipjes ook blauw zijn. Als dit zo is bel je de verloskundige of huisarts.
Bij de hielprik wordt in de eerste week na de geboorte van uw kind wat bloed afgenomen uit de hiel van uw baby. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. U ontvangt bericht over de uitslag van het onderzoek. Deelname aan de hielprik is vrijwillig.
De geboortelengte is nagenoeg niet veranderd. Jongens zijn gemiddeld 50,6 cm bij de geboorte en meisjes gemiddeld 50,1 cm.
Misschien moet je er niet aan denken aan het einde van de zwangerschap, maar toch kan seks een goede manier zijn om de bevalling op te wekken! Wanneer je namelijk een orgasme hebt trekt de baarmoeder samen. En dat is eigenlijk hetzelfde als wanneer je weeën hebt: dan trekt de baarmoeder ook samen.
"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".
Het breken van de vliezen is niet pijnlijk, je voelt alleen een beetje warm water lopen. Na het breken van de vliezen wordt er steeds nieuw vruchtwater aangemaakt. Wanneer je vliezen gebroken zijn maar je hebt nog geen krachtige weeën mag je niet in bad vanwege de kans op een infectie.
neem iets ontspannends voor de nacht, een glas warme melk, een warm bad of twee paracetamol, kunnen helpen om toch een paar uur te slapen. Een rubberen kruik tegen je buik (stop hem in je onderbroek om hem op z'n plek te houden) tijdens het slapen kan de baarmoeder zo ontspannen dat je toch kunt slapen.
Bijna alle vrouwen ervaren een bevalling als pijnlijk. Toch is pijn bij de bevalling een normaal iets. De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen.
De actieve ontsluitingsfase kan gemiddeld 10 uur duren, maar dat kan natuurlijk ook langer of korter zijn. Veel vrouwen raken in het einde van deze fase vermoeid, en kiezen soms dan ook voor pijnbestrijding. Hou nog even vol, nog een paar centimeters voordat je mag persen!