Hennen die bepaalde voedingstoffen tekort komen kunnen minder of geen eieren leggen. Ook te dikke kippen kunnen een verstoorde leg hebben. Belangrijk is dat het voer niet te vet is en dat de hennen voldoende grit, maagkiezel en af en toe groenvoer en fruit hebben.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Eén nest per drie hennen is voldoende. Bedek het legnest met wat hooi of stro en ververs dat regelmatig. De meeste kippen bedanken je dagelijks voor hun fijne nestje met een vers ei.
Na een aantal weken wordt de leg hervat en begint de hen aan haar volgende legseizoen Hennen beginnen op een leeftijd van gemiddeld 5 tot 6 maanden met leggen. Pas wanneer ze 14 tot 16 uur per dag licht krijgen (in de lente of door een lamp) komen de eerste eieren."
Aanmaak van de eieren
Een kip heeft voldoende water nodig voor de aanmaak van eieren. Een ei bestaat dan ook voornamelijk uit vocht. Naast water heeft een kip voldoende calcium nodig. Zonder calcium kan de kip eieren leggen met een broze schaal, of zelfs windeieren (eieren zonder schaal) leggen.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Houtvezel of stro zijn een prima alternatief. Deze nemen ook veel vocht op en ze zijn goedkoper. Een bijkomend voordeel van houtvezel is dat het zeer snel droogt. Stro is echter ook een smakelijk en voedzaam hapje voor je kippen.
Voor kippen zijn de meeste groenten en fruit zijn net als oud brood prima te verteren. Kook koolsoorten voordat je ze aan je hoenders geeft, daarmee voorkom je gasvorming in hun maagdarmstelsel. Liefst geef je je kippen aanvullende ruwvoeding als stro, maïskuil, wortels en gerst of erwten.
Dien extra kalk toe onder de vorm van oesterschelpen aan de voeding van de kip. Je mag zeker eierschalen aan kippen geven, dat geeft hen de nodige kalk terug . De eierschalen laten drogen , fijn stampen en vermenen onder het kippenvoer (ze moeten onherkenbaar zijn voor de kip). Het is goed voor hun maag.
Waarom legt mijn kip geen eieren? Kippen hebben soms een legstop, bijvoorbeeld als ze in de rui zijn of in de winter. Er zijn ook rassen die amper eieren leggen, zoals de Seramo. Is er geen logische verklaring voor het uitblijven van eieren, dan heeft je hen misschien legnood.
In het algemeen leggen kippen het best tijdens de eerste 2 levensjaren. Vanaf het 3de jaar kan de leg wat verminderen, maar meestal blijven legkippen regelmatig eieren leggen tot een leeftijd van 5 à 6 jaar. Daarna beslissen ze zelf over hun pensioen.
Kippen hebben voor de productie van goede eieren voldoende kalk en eiwitten nodig. Kippen die niet genoeg kalk binnen krijgen zullen windeieren of eieren met een dunne schaal leggen. Op den duur zullen de kippen ook stoppen met leggen. Kalk halen de kippen van nature uit kalkrijke plantensoorten, zoals gras en klaver.
Kippen hebben geen tanden. Daarom eten ze ook zand en steentjes. Een deel hiervan blijft achter in de spiermaag om grotere stukken voer te vermalen.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
In een nachthok kun je het best kiezen voor iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Beukensnippers en hennepvezels zijn hier goede keuzes. Wanneer je het nachthok ook tegen bloedluizen wilt beschermen, kun je tabakstro gebruiken. Een legnest moet zeker voorzien zijn van goed absorberend bodemmateriaal.
Je kunt een deel van de kippenuitloop bedekken met een laagje stro. De kippen beleven daar een hoop plezier aan. Stro wel geregeld verversen. Naast het stroo ook de grond af en toe met de riek omspitten.
Kippen stellen niet heel veel eisen aan hun huisvesting, zolang ze maar droog en tochtvrij zitten en er toch voldoende ventilatie is. Een kachel aanleggen is dus niet nodig. In het hok moeten legnesten en zitstokken zitten. Zorg wel voor schaduw .
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Wil je graag veel verse eieren, dan ga je uiteraard best voor legkippen. Die leggen gemiddeld tot 180 eieren per jaar. Je kan uiteraard ook kiezen voor sierkippen. Die hebben meestal een zeer opvallende vedertooi en zien er écht speciaal uit.
Net nadat ze een ei gelegd hebben, zouden kippen zich namelijk in hun meest vruchtbare fase bevinden. Het opgewonden gekakel dat erop volgt, trekt meteen de aandacht van de haan – als die aanwezig is – die spontaan een potje mee begint te kukelekuu'en en zijn beste paringsdans-moves bovenhaalt.