Algemeen. Een vergunning is een beschikking die bepaalde activiteiten of handelingen toestaat, die zonder deze beschikking niet zijn toegestaan.
Vraagt iemand een vergunning aan en wordt die toegekend, dan is dit een beslissing voor een individu. Je spreekt in deze situatie van een beschikking. Verstrekt de gemeente diezelfde vergunning aan een groep gevallen, dan is deze beslissing een besluit.
Besluit over vergunning ofwel beschikking
Een vergunning wordt verleend door middel van een besluit van een bestuursorgaan ofwel een begunstigende beschikking (art. 1.3 Awb). Daarin is omschreven de activiteiten of handelingen die een bestuursorgaan toestaat, en die zonder deze beschikking niet zijn toegestaan.
In het bestuursrecht: Een beslissing van een overheidsorgaan in een concreet geval, bijvoorbeeld het verlenen van een bouwvergunning. In het civiele recht: een rechterlijke uitspraak in een procedure die begint met een verzoekschrift. Een uitspraak in een procedure die begint met een dagvaarding, heet een vonnis.
Algemene regels besluit
Daarnaast kan men stellen dat voor de beschikking de algemene regels gelden die voor het besluit van toepassing zijn. Dit is immers zo, omdat elke beschikking een besluit is.
Een besluit van algemene strekking is dus een besluit dat voor meerdere personen in het algemeen geldt. Een beschikking is niet van algemene strekking, maar wordt genomen in een individueel geval, met betrekking tot bepaalde personen en concrete gevallen.
Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking wordt verstaan: een besluit dat niet van algemene strekking is, met inbegrip van de afwijzing van een aanvraag daarvan.
Indien de beslissing het element van rechtshandeling mist, door bijvoorbeeld een afwijzing te zijn van een op een besluit van algemene strekking gerichte aanvraag, dan is het geen besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht.
Belang beschikking
Een beschikking geeft burgers rechtsbescherming. Alleen met een beschikking kan je in bezwaar en beroep gaan, kan je de gemeente vragen het besluit nog eens te heroverwegen, en kan je als je het alsnog niet met de gemeente eens bent, de onafhankelijke rechter vragen daar naar te kijken.
De enkele mededeling van het bevoegd gezag dat de activiteit vergunningsvrij is, is geen besluit.
Als een burger of bedrijf een bepaalde bouwactiviteit wil ontplooien, vraagt hij aan het bevoegd gezag of daarvoor een omgevingsvergunning noodzakelijk is. In principe is de reactie van het bevoegd gezag op deze vraag géén besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht.
Intrekking van een besluit door de overheid
Intrekking van een besluit of intrekking van een vergunning door de overheid is mogelijk. Maar er dient wel een goede grond voor intrekking van een vergunning te zijn. Ook kan de een bestuursorgaan een besluit gedeeltelijk intrekken.
Voor de goede orde: een bestemmingsplan is een besluit van algemene strekking en geen beschikking. Daarom kan de gemeenteraad niet van rechtswege dwangsommen verbeuren (vgl. artikel 4:17 Awb).
Aan het eind van een rechtszaak doet de rechter uitspraak. De uitspraak van de rechter is bindend, maar er kunnen vaak wel rechtsmiddelen tegen ingesteld worden.
Een vergunning of ontheffing is een officiële (noodzakelijke) toestemming van de overheid om een bepaalde activiteit uit te voeren. De wet kan bepalen dat iets verboden is zonder vergunning. De wet kan ook bepalen dat iets verboden is, met de mogelijkheid om een ontheffing van dat verbod te krijgen.
Beslissen en besluiten zijn synoniemen, maar kunnen niet altijd door elkaar gebruikt worden. Bij beslissen ligt de nadruk op het doorhakken van een knoop, zodat aan bestaande onzekerheid een einde gemaakt wordt. Bij besluiten ligt het accent op na rijp beraad komen tot een keuze tussen alternatieven.
De Algemene wet bestuursrecht (Awb) beschrijft een aanvraag als “een verzoek van een belanghebbende, een besluit ofwel beschikking te nemen”. Zo een besluit kan bijvoorbeeld een aanvraag zijn om een uitkering te verstrekken, een omgevingsvergunning te verlenen voor het bouwen van een woning (bouwvergunning).
Een beschikking is een aan u gericht officieel en schriftelijk besluit van de gemeente dat rechtsgevolgen heeft. Met een beschikking wordt dus de brief bedoeld waarin een besluit van de gemeente aan u wordt bekendgemaakt.
Bij een vrije beschikking moet de rechter de vrije bevoegdheid van het bestuursorgaan respecteren. De rechter gaat dan marginaal toetsen en kijkt alleen of het bestuursorgaan het besluit in redelijkheid heeft kunnen nemen. Mogelijkheid van het bestuur om voorschriften bij een vergunning op te leggen.
Een beschikking is een schriftelijke gerechtelijke uitspraak (vonnis) van de rechter in bijvoorbeeld familierechtelijke zaken (echtscheiding) of in bestuursrechtelijke zaken, bijvoorbeeld de verlening of afkeuring van een bouwvergunning.
Tips. Beschikkingen dienen bekendgemaakt te worden zoals voorgeschreven in artikel 3:41, eerste lid, van de Awb: door toezending of uitreiking aan de belanghebbenden, onder wie begrepen de aanvrager. Een publicatie in bijvoorbeeld een krant kan niet beschouwd worden als bekendmaking van een beschikking.
Rechtsvaststellende beschikkingen: bestuursorgaan constateert een rechtsfeit waaraan de wet bepaalde gevolgen verbindt. Het gaat om de bindende vaststelling door een bevoegd bestuursorgaan van een rechtstoestand.
U kunt een brief met een bezwaar indienen bij de overheid die de beslissing heeft genomen. U moet uw bezwaar indienen binnen 6 weken na de dagtekening van de beslissing.
De gemeente mag dit namelijk niet ''zomaar'' doen. Artikel 2.33 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (verder: WABO) regelt dit. Met dit artikel is geregeld dat de gemeente een vergunning kan intrekken (met nadruk op kan). Concreet gaat dit gemoeid met een termijn van 3 jaar.