MH's eindoordeel. Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Het vlees van kippen bevat weinig onverzadigd vet en is daarom gezonder dan rood vlees. Kippenvlees met vel bevat wel weer meer vetten.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen. Daarnaast bevat kipfilet veel eiwitten, gemiddeld maar liefst 23 gram eiwitten per 100 gram kipfilet.
Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn zoals speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade. Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Wie twee keer per week kip eet, heeft een 4 procent grotere kans op hart- en vaatziekten, maar dat hangt mogelijk af van de bereidingswijze. Verder onderzoek is noodzakelijk. Er is geen verband tussen het eten van vis en de kans op hart- en vaatziekten of een voortijdige dood.
Bas Kast: ,,Vette vis en zeevruchten zijn het gezondst. Daarna komt wit vlees zoals kip en kalkoen, vooral als de dieren gezond geleefd hebben. Vis is te verkiezen, maar het hangt er wel van af welke vis. Forel, gewone makreel en zalm, mosselen, haring, krabben, garnalen en oesters zijn aan te bevelen.
Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren.
Onbewerkt mager rundvlees past in een gezond voedingspatroon. Van de vleessoorten is rundvlees relatief rijk aan vitamine B12 en ijzer. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Zowel kip als kalkoen zitten boordevol eiwitten.En die zijn dan weer onmisbaar voor je spieren. Wanneer je sport, belast je immers volop je spiervezels. Eiwitten helpen in dat geval om spieren op te bouwen en de uitgeputte spieren weer te herstellen.
Vlees van kip en gevogelte is, afhankelijk van het soort gevogelte, rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees.
Beperk de consumptie van rood vlees tot maximaal 300 gram per week. Dat betekent dat je als je driemaal per week een stuk rood vlees van maximaal 100 gram bij de warme maaltijd eet, je het best geen ander rood vlees (bijv. vleeswaren van rood vlees) eet.
Onbewerkte vleeswaren zijn vleeswaren waarbij niks is gebeurd met het productieproces. De vleeswaren zijn dus niet gemarineerd, gekruid, gemalen, gepaneerd of gerookt. De bewerkte vleeswaren hebben daarentegen meer negatieve effecten voor je gezondheid en bevatten meer calorieën.
Rood vlees is een goede bron van belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12.
Naast de rijkdom aan eiwitten, bevatten schelpdieren echter ook Omega-3 vetzuren en zink. In vergelijking tot kipfilet is het percentage eiwitten wat lager, toch is het belangrijk om de verschillende eiwitbronnen met elkaar af te wisselen. Bovendien bevatten garnalen maar een zeer kleine hoeveelheid verzadigd vet.
Voedingsstoffen. Vlees van kip en gevogelte is, afhankelijk van het soort gevogelte, rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees.
Kip gezond bereiden met vel, euh vet
Een kippenborst, het magerste stukje, is vetarm (1,3 g vet per 100 g), een kippenbout bevat iets meer vet (6,2 g per 100 g) en een stukje kip van 100 g met vel brengt gemiddeld 9 g vet aan.
Sommige sporters beschouwen bijvoorbeeld 'kip met rijst' als de ultieme hoofdmaaltijd voor explosieve (kracht)sporten omdat het een goede combinatie is van trage koolhydraten en eiwitten.
Gebraden kipfilet
Het is een goede en goedkope eiwitbron en nodig voor spieropbouw en -herstel. Er zit echter nog veel verschil in de verschillende soorten kipfilet voor op je brood. Deze gebraden kipfilet van de AH is in ieder geval een uitstekende keuze. Het bevat namelijk 20g eiwitten en maar 2,3g vetten.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren.
5 prioriteiten om beter te eten
Eet dagelijks 250 g fruit, bij voorkeur vers, en 300 g groenten, vers of bereid. Eet minstens één keer per week peulvruchten. Eet elke dag 15 tot 25 g noten of zaden, zonder zout of suiker. Beperk je zoutinname zoveel mogelijk.
Kippen eten zo'n beetje alles wat u ze geeft (binnen het redelijke natuurlijk). Ze zijn dol op pasta, groene groente, granen, rozijnen, banaan… de lijst kan eindeloos doorgaan.