Onder de huid ontstaat een vochtophoping (zwelling).Deze ophoping wordt lymfoedeem genoemd. Je merkt het doordat bijvoorbeeld je arm of been dikker blijft, je na afdoen van een sieraad of sok lang een afdruk blijft zien of als je een kuiltje in de huid kunt drukken.
Oedeem is een zwelling die het gevolg is van ophoping van vocht in de huid of slijmvliezen. Normaal 'lekt' er altijd vocht uit de bloedvaten naar de omliggende weefsels, dat is nodig om het weefsel van voedingsstoffen te voorzien. Dit vocht wordt via de lymfebanen weer afgevoerd naar de bloedcirculatie.
Zwelling, warmte en/of roodheid
Rondom de kneuzing kan zich een zwelling voordoen. De plek waar het pijn doet voelt warm aan en de huid eromheen kan roodheid vertonen of enigszins rood zijn.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd.
Oedeem is een ander woord voor zwelling of vochtophoping in het lichaam. Het kan overal in uw lichaam optreden, maar we zien het vaak in de enkels of benen. Oedeem kan pijnlijk zijn en u beperken in uw bewegingsvrijheid.
Door te koelen trekken bloedvaten samen waardoor de bloeduitstorting en zwelling minder groot wordt. Daarbij zorgt ijs voor verlichting. Er zijn hiervoor speciale 'icepacks' verkrijgbaar, maar je kunt ook iets gebruiken wat thuis in de vriezer ligt, zoals een koelelement of een zakje diepvriesgroenten.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Het ontstaan en de aanwezigheid van zwelling is functioneel en dus zeer nuttig. En heeft een belangrijke functie in het herstel. In de zwelling die ontstaat zit het reparatieweefsel.
De zwelling kan na een aantal dagen alweer minder gaan worden, dit ligt er ook aan of je direct nadat het gebeurd is gekoeld hebt. De kneuzing kan wel nog langer aanhouden, ook als de zwelling al weg is. Hoe lang kun je last hebben van een kneuzing? Een lichte kneuzing kan ongeveer drie weken duren.
Tegen de pijn, roodheid en zwelling schrijven artsen meestal medicijnen voor. Of een stootkuur met een corticosteroïd, zoals prednisolon, of een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals diclofenac. Als deze medicijnen niet genoeg werken wordt soms canakinumab voorgeschreven.
De beschadigde weefsels kunnen spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en andere weefsels zijn. Beschadigen deze weefsels dan komt er door kapotte bloedvaten en cellen vocht en bloed vrij. Dit zorgt voor een zwelling en door de verhoogde druk komen zenuwen in de knel. Hierdoor ontstaat pijn.
Tijdens de ontstekingsfase verwijden de bloedvaten om het gebied te voorzien van zoveel mogelijk bloed. Hierdoor kan het gebied warm en rood aanvoelen (als het oppervlakkig gelegen is). De extra doorbloeding zorgt er ook voor dat het bloed meer vocht (plasma) uitscheidt. Dit leidt tot zwelling (oedeem).
De zwelling zal betekenen dat er druk wordt uitgeoefend op het ontstoken weefsel en het omliggende weefsel, met als gevolg dat pijnreceptoren geprikkeld worden. Daarnaast werken ook de stoffen bradykinine en prostaglandinen in op sensorische receptoren, die daardoor pijn registreren.
Hirudoid toont een ontstekingsremmende werking, versnelt het oplossen van oppervlakkige mikrotrombi en gaat het ontstaan ervan tegen. Hirudoid bevordert de resorptie van zwellingen, verzacht snel de pijn en doet de spanning in het aangedane gebied afnemen. Hirudoid bevordert het herstel van het bindweefsel.
Oedeem komt vaak voor in de benen, voeten, enkels en longen (longoedeem). Je kunt oedeem herkennen doordat er een putje in de huid blijft staan als je met je vinger op de zwelling drukt. Oedeem kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een ernstige, onderliggende aandoening, zoals hartfalen of nierfalen.
De diepgelegen bloedvaatjes lekken als het ware eiwitten.Die eiwitten trekken vocht aan en daardoor ontstaan er vochtbulten. Vaak komt het door een soort allergische reactie op een stof in medicijnen, voedingsmiddelen, snoep of drank. Als dat het geval is, treedt angio-oedeem meestal éénmalig op.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig.
Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.
U masseert de zalf twee tot drie keer per dag rustig in in het gebied waar u de pijn heeft. Bij een hogere dosering kan Arnica giftig zijn en onder meer leiden tot irritatie van de huid. Het is dus belangrijk dat u zich aan de gebruiksaanwijzing houdt.
Koelen zorgt voor vaatvernauwing (vasoconstrictie), wat de vochtafvoer stimuleert en de zwelling verminderd. Ook zorgt de kou ervoor dat de pijnprikkel minder sterk is omdat het een verdovend effect heeft.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
Daarbij kan koelen zorgen voor een afname van de pijn en zwelling. De kou verdooft de pijn, stimuleert vochtafvoer en gaat vaatverwijding tegen waardoor er niet meer bloed naar de aangedane plek kan stromen. Als er sprake is van een botbreuk of wanneer je bloedt dan moet je koelen achterwege laten.
Het is beter om bepaalde gebieden niet te masseren wanneer er sprake is van: Acuut trauma, verwonding, letsel, blauwe plekken of zwelling(en) Ontstekingen of tumoren (kans op verergering of verspreiding) Verdikkingen, waarbij de oorzaak nog niet bekend is.
Dikke ogen of lippen komt door vocht in uw huid of slijmvliezen. Ook uw tong, keel, handen, voeten en geslachtsorganen kunnen dik zijn. De oorzaak blijft vaak onbekend. Medicijnen, virussen, voeding of insectenbeten kunnen een oorzaak zijn.
Dat komt omdat de aderen niet (meer) goed in staat zijn om al het bloed af te voeren naar uw hart. Daardoor blijft al het vocht dat normaal gesproken afgevoerd zou worden zitten. Door de zwaartekracht zakt het met name naar uw enkels.