Het voordeel van zo'n Unimog is dat je deze met een gewoon rijbewijs B mag besturen, dus je hoeft geen extra euro's tegen een speciaal rijbewijs te gooien.
Unimog onbekend - Mag je vanaf 16 jaar op een unimog zonder landbouw uitvoering.
Alle bestuurders van Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs (in de volksmond ook wel trekker rijbewijs). Om het T-rijbewijs te behalen moet je rijgeschikt zijn en slagen voor het theorie- en praktijkexamen.
Sinds 1 juli 2015 is het T-rijbewijs verplicht voor iedereen vanaf 16 jaar die op de openbare weg een land- en bosbouwtrekker (lbt) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (mmbs)* wil besturen.
Dingen trekken, tot wel één miljoen kilo
Er zijn twee soorten Unimogs waaruit je kunt kiezen. Er is een wat kleinere, de versie die je hierboven ziet, met verschillende opzetstukken; en er is een High Mobility Unit. Dat is een extreme offroader die geen gereedschap heeft, maar wel alle soorten vracht kan dragen.
Voorbeelden van een MMBS zijn: Rijdende winkels (SRV wagens), gemotoriseerde grasmaaiers, walsen, veegwagens met beperkte snelheid, zelfrijdende landbouwmachines (geen tractoren), Unimogs en tot landbouwvoertuig terug gekeurde motorrijtuigen. Kenmerkend voor een MMBS is dat er geen kenteken- en APK-plicht is.
In de Unimog brengt de geheel gesynchroniseerde elektropneumatische versnellingsbak (EPS) met acht vooruit- en zes achteruitversnelling het motorvermogen over in de aandrijving.
Ja, dit mag als je in bezit bent van een zogenoemd trekkersrijbewijs. Dit is geen officieel rijbewijs maar een certificaat.
Met het rijbewijs G mag u land- en bosbouwvoertuigen en hun aanhangwagens en voertuigen ingeschreven als landbouwmaterieel, landbouwmotor of maaimachine besturen. Ze moeten minimaal 30 km/uur kunnen rijden.
Voor de wet mag men vanaf de leeftijd van 16 jaar een trekker besturen op de openbare weg, maar dan mag er geen arbeid mee verricht worden, hiervoor is het certificaat nodig.
Het leeggewicht bedraagt ongeveer 5,1 ton, inclusief een 2,20 m lang kiepplatform. Met een maximaal toelaatbaar totaalgewicht van 8,5 ton is er nog een laadvermogen van 3,4 ton voor accessoires en/of lading. De U20 is de eerste voorwielaangedreven trekker van Unimog.
De 65 pk motor van de Unimog 406.
De maximum snelheid voor MMBS is overal 25 km/h.
Een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) is een motorvoertuig dat is ingericht voor het uitvoeren van specifieke (landbouw)werkzaamheden en waarvoor in Nederland geen kenteken vereist is. Een MMBS kan een constructiesnelheid hebben van 25 km/u of van 45 km/u.
Een Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid (MMBS) is een voertuig met een maximumsnelheid van 25 km/u of 45 km/u. Voor 2021 was een MMBS vrijgesteld van kentekenplicht, maar sinds kort geldt er ook een kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen, waaronder de MMBS.
Het ontwerp dateert van kort na de Tweede Wereldoorlog. De Unimog wordt tegenwoordig geleverd onder de merknaam Mercedes-Benz. De naam komt van het Duitse UNIversal MOtor Gerät ("universele motor machine").
Bij de eerstvolgende vernieuwing van uw B-rijbewijs krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven. U moet het rijbewijs dan wel voor 1 juli 2025 vernieuwen. Bij vernieuwing van het rijbewijs na 2025 vervalt de T-bevoegdheid.
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Minimum 8 uur rijles: 824,00 EUR. Examen met tractor rijschool: 195,00 EUR. Totale kostprijs rijschool (8u + ex): 1019,00 EUR.
Toegestane wegen
Volgens de wet mogen (land)bouwvoertuigen op bijna alle wegen rijden, met uitzondering van: autowegen; autosnelwegen; wegen met een geslotenverklaring voor landbouw- of bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines.
Wat kost een trekkerrijbewijs? (praktijk)
Hoeveel lessen dit zijn kan per persoon erg verschillen. Gemiddeld heeft een leerling tussen de 10 en de 18 rijlesuren nodig. Dit betekend dat de volledige rijopleiding tussen de €1100,- en €1900,- zal kosten.