Nee, truffels zijn geen paddenstoelen. Wel kunnen bepaalde soorten sclerotia net zoals paddo's de stoffen psilocybine en psilocine bevatten. Een paddenstoel is het vruchtlichaam van bepaalde soorten schimmels. Deze schimmels groeien ondergronds en vormen een netwerk van schimmeldraden.
De truffel is een ondergrondse zwam die groeit op boomwortels. Voornamelijk op wortels van eiken, hazelaars, dennen en wilgen. Er ontstaat een symbiose (samenwerking): de truffel wordt door de boomwortels gevoed met organische stoffen en de boom krijgt door de truffel water en voedingstoffen.
Truffels kunnen niet verbouwd worden en zijn om die reden zo kostbaar. “Truffels hebben heel specifieke eisen wat betreft de grond en het klimaat, dat kan de mens niet nabootsen.” Dat de truffels dus gezocht moeten worden, drijft de prijs omhoog. Daarnaast is het zoeken van truffels erg arbeidsintensief.
Doordat truffels zo'n sterke smaak en aroma hebben, heb je voor je gerechten vaak maar een klein beetje truffel nodig. Je kunt de zwam rauw opeten door ze bijvoorbeeld over je pasta of risotto te raspen of schaven. De smaak komt echter het beste tot zijn recht wanneer je ze even kort opwarmt.
Waarom is de zwarte truffel goed voor je gezondheid:
De truffel is een goede bron van folaat (vitamine B11), bevat volop mineralen en is opvallend rijk aan vezels. 100 gram van deze delicatesse levert je al 8,5 gram vezels! Mineralen die je veel in de zwarte truffel kunt vinden zijn kalium, ijzer en zink.
De witte truffel (tartufo bianco) is de duurste, ze komen vooral uit Piemonte in de omgeving van Alba en Marche, waar het in Aqualagna en omgeving wordt gevonden.
Zwarte zomertruffel
Dit is eigenlijk de bekendste soort truffel met een zachtere smaak. Door deze smaak en wat vriendelijkere prijs kiezen thuiskoks vaker voor deze soort. Vanaf augustus tot en met oktober zijn ze verkrijgbaar.
De zwarte truffels herken je aan hun aardse smaak en geur, die nog beter tot zijn recht komt als je ze verwarmt. Van binnen zijn ze wit dooraderd en de buitenkant is vaak 'bedekt' met hele kleine bultjes. De zwarte Périgord-truffels worden gezien als één van de meest gewilde soorten.
Bijna overal in Nederland waar voldoende kalk in de bodem zit groeien eetbare truffels. Of het nu langs de grote rivieren, de duinen of op de stuwwallen is. Overal worden momenteel wel truffels gevonden mits je een goede truffelhond bezit.
Rekening houdend met de hoeveelheid materiaal die wordt weggegooid bij het schoonmaken, ligt de prijs van vuile truffels rond de €300/kg.
"Meestal denken mensen dat de truffel een wild product is dat moeilijk is om te kweken, maar dat is helemaal niet zo. De teelt wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde 'tartufaie', percelen waar mycorrhiza planten worden geplant met wortels die al zijn gekoloniseerd met de verscheidenheid aan truffels.
Het antwoord op deze vraag is vrij simpel: truffelmayonaise is super gezond. Er zijn een aantal redenen waarom dit zo gezond zijn: Er is tegenwoordig truffelmayonaise verkrijgbaar die volledig organisch is en geen toegevoegde suikers heeft. Daarnaast worden er geen chemische stoffen en conserveermiddelen toegevoegd.
Het grootste verschil tussen paddo's en truffels is dat paddo's boven de grond groeien en truffels onder de grond. Paddo's groeien boven de grond om sporen van de schimmel te verspreiden. Zo kan de schimmel zich voortplanten. Truffels zijn eigenlijk een soort knollen die de schimmel gebruikt om voeding in te bewaren.
De stoffen die voor het psychedelisch effect zorgen zijn psilocybine, psilocine en baeocystine, dat ook in paddo's voorkomt. De truffels zorgen voor een verandering van de waarnemingen zoals: kleuren feller zien, geluiden intenser beleven, hallucineren.
De tijd dat de actieve stoffen in paddenstoelen (psilocine en psilocybine) aantoonbaar zijn, bedraagt 24 tot 48 uur. Psilocine en psilocybine zijn kort werkende, instabiele stoffen die in lage doseringen in het bloed terechtkomen.
3 uur van tevoren niet eten. Gebruik truffels alleen op een plek waar jij je veilig voelt. Een woonkamer of in de natuur wordt sterk aangeraden. Zorg er altijd voor dat er iemand bij je is die zelf niet gebruikt.
Het helpt meestal om aan iets leuks te denken en andere muziek op te zetten. Iets eten of drinken kan helpen je beter te voelen. Luister naar de signalen van je lichaam en geest. Koop je truffels in een goede smartshop.
Als je de truffels puur eet, is het inderdaad verstandig er iets bij te eten/drinken. Dit moet niet te zwaar op de maag vallen, anders is de kans op misselijkheid groter. Ik raad dan ook siroop of water aan als drank. Als je er iets bij eet, kan je het beste voor fruit kiezen.
De Zwarte truffel (Tuber melanosporum) is 'de Koning' onder de zwarte truffels. Ook wel Périgordtruffel, Tricastintruffel, Rabasse, en in Italië Spoleto- of Norcia truffel genoemd. Prijsindicatie: € 600 – 1.500 per kilo. Het formaat varieert tussen dat van een kwartelei en een appel.
De smaak van magic truffels is uniek en daarom lastig te beschrijven. Maar lekker is anders! De smaak lijkt wel wat op metaalachtig bloed. En verse magic truffels moet je goed kauwen om alle belangrijke stoffen eruit te halen.
Truffels zijn ondergronds groeiende zwammen behorend tot de familie van de Tuberaceae. Het is de vrucht van de 'zakjeszwam'. Ze komen zeker niet overal voor, maar voornamelijk tussen de 40ste en 47ste breedtegraad. Daar groeien ze meestal op schrale, weinig vruchtbare grond.
Afkomstig van de Beluga steur, geserveerd in een gouden blikje. Met een prijs van 45.000 euro per kilo is dit toch echt wel het duurste levensmiddel ter wereld! Al verkrijgbaar gelukkig vanaf 10 gram, prijs is op aanvraag!
Maar op nummer één staat restaurant Sublimotion op het Spaanse eiland Ibiza, waar een menu zo'n 1.540 euro kost. Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.