Van snijselderij worden bladeren en bladstelen gegeten (als tuinkruid), van bleekselderij de bladstelen en van knolselderij een knol, die net boven de grond gevormd wordt. Van knolselderij en bleekselderij zijn ook de jonge bladeren goed eetbaar. In alle vormen wordt de plant onder meer in soepen gebruikt.
Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: de blad- en bleekselderij. Knolselderij uit Nederland is het hele jaar door verkrijgbaar. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde smaak.
Vind je de smaak niet zo lekker of is hij in geen velden of wegen te bekennen bij jouw supermarkt? Geen zorgen, je kunt knolselderij vervangen door pastinaak, aardappel, aardpeer of peterseliewortel.
Wanneer je allergisch bent voor bleekselderij, of dit om een andere reden niet eet, kun je bleekselderij vervangen door bijvoorbeeld komkommer of sla.
Groenselderij is in Nederland niet zo bekend als bleekselderij. Het verschil tussen deze twee soorten groenten is dat groenselderij steviger is qua structuur en smaak. Je kunt de stengels en het jonge blad zowel rauw als warm eten: vooral in een pasta of salade smaakt het erg goed.
Van snijselderij worden bladeren en bladstelen gegeten (als tuinkruid), van bleekselderij de bladstelen en van knolselderij een knol, die net boven de grond gevormd wordt. Van knolselderij en bleekselderij zijn ook de jonge bladeren goed eetbaar. In alle vormen wordt de plant onder meer in soepen gebruikt.
Zowel de stengels als de bladeren kun je eten.
Bleekselderij is een stronk met jonge stengels van de selderijplant (de knolselderij). De smaak is kruidig en aromatisch. Daarmee is het een echte favoriet in de keuken.
Selderij. Selderij is een sterk vochtafdrijvende groente met zeer weinig calorieën. Het bevat wel veel natrium, maar dit wordt gecompenseerd door een hoog gehalte aan kalium. Hierdoor zit er veel smaak aan het product, zonder schadelijk te zijn en doet het het goed in een soep of als hartige snack.
Bleekselderij is rijk aan kalium. Dit kan de bloeddruk helpen verlagen. In het woord “ selderij” zit het Franse woord “ se;” wat zout betekent. De naam geeft aan, dat de groente het vermogen heeft om zouten en mineralen uit de bodem in zich op te nemen.
Knolselderij bestaat uit een en al vezels. Supergezond dus. Vezels helpen je darmen gezond te blijven en je stoelgang te verbeteren. Het is daardoor onder andere een goede hulp om diabetes te verminderen.
Waarom is knolselderij goed voor je gezondheid:
Knolselderij bevat goede hoeveelheden vitamine C, folaat (vitamine B11) en kalium. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt je botten, tanden, huid en bloedvaten sterk en gezond te houden.
Knolselderij kan worden gegeten ter vervanging van aardappels. Het bevat minder calorieën en is namelijk veel voedzamer. Knolselderij bevat bijvoorbeeld veel vitamine K en vitamine C. In 100 gram knolselderij zit wel 34% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) vitamine K.
Waarom is bleekselderij goed voor je gezondheid:
Vitamine A is belangrijk voor de goede werking van je ogen. Bovendien helpt vitamine A je huid gezond te houden en zorgt het mede voor een goede weerstand. Ook vitamine C, vitamine K en kalium zijn goed vertegenwoordigd in de bleekselderij.
De knol van knolselderij kun je zowel rauw, gepureerd als gekookt eten. Daarnaast kun je ook het blad gebruiken in gerechten, deze heeft een licht bittere smaak. Knolselderij in de keuken kun je vergelijken met het gebruik van aardappels. Je kunt er een stamppot mee maken of gratineren in de oven.
Eenvoudigweg koken is een uitstekende manier om deze groente te bereiden. Snijd het vruchtvlees in gelijkmatige blokjes en reken op een kooktijd van 12 tot 15 minuten voordat de groente beetgaar is. Gebruik een beetje zout en weinig water, want bij koken in ruim water wil nogal eens wat smaakverlies optreden.
Bleekselderij is goed voor maag en darmen
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat selderij de eetlust verhoogt, de spijsvertering verbetert en dat het helpt bij maagzweren en constipatie.
Dit komt alleen voor wanneer je buitenproportioneel veel bleekselderij eet. Een paar stengels per dag is geen enkel probleem en juist een gezonde toevoeging op je voedingspatroon.
Goed voor je spijsvertering
Bleekselderij is bijzonder goed voor je spijsvertering. De groente bevat namelijk een stofje dat een positieve invloed heeft op je maag. Het zou de maagwand gezond houden en er eveneens voor zorgen dat je maag precies de goede hoeveelheid maagzuur afscheidt .
Bleekselderij heeft een frisse smaak en is ook nog eens ontzettend gezond. Het zit namelijk boordevol vitamines en bevat ook veel kalium en calcium. Hou er wel rekening mee dat bleekselderij een nitraatrijke groente is. Bleekselderij is, net als wortelen, mango's en mandarijnen, rijk aan bèta-caroteen.
Tip. Reken 350-400 gram bleekselderij per persoon om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen. Maar ook een stengel uit het vuistje, 60 gram, is een mooie bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!
In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe bleekselderij tot 12 maanden bewaren. Blancheer de bleekselderij 2-3 minuten kort voor invriezen. De bleekselderij kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren. Gare bleekselderij kun je ook tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
In zijn geheel: Bleekselderij blijft op een koele en donkere plaats enkele dagen (ca. 5) goed en in de groentelade van de koelkast wel een week. Raadzaam is om selderij niet te lang te bewaren.
Van de bleekselderij worden vooral de stengels gegeten. Rauwe vormt het een knapperige en frisse toevoeging voor een gezonde salade. Het is dan wel prettig om dikke nerven met een mesje van de stengel af te trekken. De stengel én het blad zijn een kruidige toevoeging in een groentebouillon.
Verse selderij kun je in vershoudfolie 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt selderij ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje is selderij tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).