Komkommers bevatten onder andere vitamine C, B en K, foliumzuur, calcium, ijzer en kalium. Ook is komkommer rijk aan antioxidanten. Antioxidanten helpen om schade aan je cellen te voorkomen, waarmee ze veroudering tegengaan. Dit werkt zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van je lichaam.
Komkommer bevat heel veel water (96%). De grote hoeveelheid water in komkommer zorgt ervoor dat de afvalstoffen in het lichaam makkelijk worden afgevoerd. Verder houden komkommers je nieren in top vorm. Ze verminderen namelijk het niveau van urinezuur in je lichaam, en dit is gunstig voor je nieren.
Groente is gezond. Dat blijkt nog maar eens uit nieuw onderzoek van University College London. De meest gegeten groentesoorten in Nederland zijn: sla, tomaat en komkommer. Maar, wat blijkt: daar zitten nauwelijks vitamines en mineralen in.
Komkommer heeft een verkoelend effect en geeft verlichting voor de door de zon verbrande huid en kan het genezingsproces versnellen. Ook kun je een gezichtsgel aanbrengen om dermatitis(exceem) of ontstekingen te verminderen. Komkommer is echt dé perfecte groene partner bij huidproblemen.
Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Wat betreft de voedingsstoffen maakt het eigenlijk geen verschil zegt Wieke van der Vossen kennisspecialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Er zitten vaak wel meer vezels en vitaminen in de schil, maar het is maar zo weinig dat het geen effect zal hebben op je gezondheid."
Een schijfje komkommer kan de zwelling onder je ogen doen verminderen, en zorgt natuurlijk ook voor verkoeling. Naast het feit dat er mineralen en vitaminen in zitten, bevat komkommer ook cafeïnezuur. Dit doet wonderen voor de kwetsbare huid rond je ogen!
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
De vezels uit de schil hebben als extra voordeel dat ze goed zijn voor de stoelgang, doordat ze water vast houden in het lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Zonder schil bevat de komkommer meteen veel minder van de gunstige voedingsstoffen, dus met schil consumeren heeft zeker de voorkeur.
Komkommers helpen bij het afvallen. Komkommer is een ideale groente voor wie wil afvallen. Door het vocht en de vezels houdt komkommer je lang verzadigd, terwijl je zeer weinig calorieën binnenkrijgt.
Vitamine K
De bevroren groente gaat roodheid, puffiness en zelfs acné littekens te lijf. Dermatoloog Beth Goldstein onderschrijft de voordelen van komkommer. 'Vitamine K helpt bij het verminderen van donkere kringen. Dat komt omdat vitamine K een in vet oplosbare substantie is die helpt bij de doorbloeding.
Komkommers bevatten veel cafeïnezuur. Deze stof vermindert het vasthouden van vocht dat vaak optreedt als gevolg van te veel zout. Dat is waarom komkommerschijfjes op je ogen werken tegen een gezwollen huid of wallen onder je ogen (zoals je wel eens in de film ziet – en ja, het werkt echt).
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
De schillen van bijvoorbeeld gewone gele aardappels, komkommers en aubergines zijn prima en veilig om te eten, schrijft hij. En ja, zelfs de kiwi zou met schil gegeten kunnen worden.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Meestal eten we komkommer rauw. Hij kan ook gestoofd, gebakken en gekookt worden. Kook komkommer niet langer dan 10 minuten. Een komkommer hoeft niet geschild te worden voor gebruik.
Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur. Maagzuur na het eten kan verschillende ongemakken veroorzaken.
Blijf zeker 10 minuten liggen. De vitamine K in komkommer helpt de kringen verminderen. Smeer naderhand het gebied voorzichtig in met arganolie en klop dit voorzichtig in je huid. Dit stimuleert de bloedcirculatie en haalt de laatste restjes verkleuring en verdikking weg.
Groente zoals bijvoorbeeld broccoli, wortel, tomaat, avocado en zoete aardappel zijn een waar traktaat voor je huidcellen, maar ook van vette vis (zalm, makreel, haring, tonijn, sardines) en van noten en bessen worden ze happy. Vocht is eveneens belangrijk.
Alternatief: Je lichaam en huid heeft voedingsstoffen uit vlees nodig. Kies daarom voor biologisch mager vlees zoals kalkoen en kip. Deze vleessoorten zitten vol met eiwitten en aminozuren die essentieel zijn voor de natuurlijke vorming van collageen.
Wist je dat de komkommer tot de top drie behoort van meest gekweekte groente? Zo kom je bijna nooit voor een leeg schap te staan en dat is maar goed ook, want de komkommer is geschikt om elke dag te eten. Hij is lekker, gezond en bevat ook nog eens weinig calorieën.