Wanneer je contact opneemtZorg dan dat je een goede vraag of opmerking hebt waaruit blijkt dat je graag meer wilt weten over de sollicitatieprocedure of eventuele uitslag. Wanneer je daadwerkelijk vraagt of je bent aangenomen klinkt dit misschien wat brutaal. Hou je vraag dus neutraal. Blijf altijd vriendelijk.
Stuur een e-mail: Een van de meest gebruikelijke manieren om na te bellen is door het sturen van een professionele e-mail. Zorg ervoor dat je e-mail goed is opgesteld en beleefd van toon is. Verwijs naar je eerdere sollicitatie en vraag vriendelijk naar de status van je sollicitatie.
Een snelle procedure duurt één of twee weken. Maar gemiddeld gaan er drie tot zes weken overheen voor een werkgever zijn definitieve keuze maakt. Als je pech hebt, zit je zelfs een paar maanden in onzekerheid. Bijvoorbeeld in vakantietijd, of als één van de interviewers ziek is.
Wanneer je na de afgesproken datum nog niets gehoord hebt, neem dan contact op met je contactpersoon. Er kan een goede reden zijn waarom je nog niets gehoord hebt. Geef het bedrijf de gelegenheid om de situatie uit te leggen, misschien is er wel iemand ziek?
Na een sollicitatiegesprek duurt het in de meeste gevallen vijf tot zeven werkdagen voordat je een reactie krijgt van je gesprekspartner. Hier zijn meerdere redenen voor. Zo kan het zijn dat er meerdere kandidaten zijn en de organisatie nog volop in de selectieprocedure zit.
Redenen waarom je niets hoort na een sollicitatiegesprek
De sollicitatiegesprekken zijn wel afgerond maar er is nog geen beslissing genomen. Er is wel een beslissing genomen alleen is dit nog niet aan jou laten weten, dit kan komen doordat er bijvoorbeeld ander werk voorbij kwam wat meer prioriteit had.
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Hoelang een sollicitatiegesprek duurt, hangt af van het bedrijf, de functie, de recruiter en het type gesprek. Traditionele sollicitatiegesprekken duren vaak tussen de 40 en 60 minuten. Videogesprekken, bijvoorbeeld over Zoom of Skype of zelfs de telefoon, zijn over het algemeen iets korter: rond de 30 minuten.
Je bent aangenomen!
Zeg hem of haar dat je blij bent met deze nieuwe kans en dat je ernaar uit ziet om aan de slag te gaan. Je kunt ook vragen of er iets is wat je kunt doen ter voorbereiding. Bijvoorbeeld ter voorbereiding op een volgend gesprek waarin details verder afgesproken worden zoals werkafspraken.
Het arbeidsvoorwaardengesprek wordt ook wel het derde sollicitatiegesprek genoemd.
Hartelijk dank voor uw brief van [datum] met als onderwerp [onderwerp brief] Vriendelijk bedankt voor uw reactie op [onderwerp] Hartelijk dank voor uw sollicitatiebrief. Hierbij bevestigen wij de ontvangst van uw sollicitatie.
Een afwijzing op je sollicitatie is nooit leuk. Zeker niet als je er zelf een goed gevoel over had. Probeer van de afwijzing iets positiefs te maken door ervan te leren. Gebruik de feedback die je krijgt om je cv te verbeteren en motivatiebrief te herschrijven en/of jouw voorbereiding op een sollicitatie te veranderen.
Denk bijvoorbeeld aan vragen over: godsdienst, levensovertuiging, politieke voorkeur, seksuele geaardheid, kinderwens, gezondheid, discriminatie. Vragen over deze onderwerpen zijn niet toegestaan.
Het feit dat een werknemer, zodra de arbeidsovereenkomst twee maanden geduurd heeft, op grond van de wet verplicht is om informatie te geven over het bestaan van recht op Ziekte-wetuitkering (de agh-status), betekent volgens de rechtbank niet dat de werkgever recht heeft op verkrijging van de gegevens van het UWV.
U mag als werkgever niet vragen of de sollicitant een ziekte of beperking heeft. Ook mag u niet vragen naar het ziekteverzuim van de sollicitant in het verleden. En sollicitanten hoeven u niets te vertellen over hun gezondheid. Tenzij er een uitzondering geldt.
Bel de organisatie en vertel dat je de uitnodiging afslaat + de korte versie van je reden daarvoor. Stuur de organisatie een mail en leg kort uit waarom je je terugtrekt uit de sollicitatieprocedure.