Tuinaarde is vooral bedoeld om door de grond van uw tuin te mengen. Het materiaal is niet geschikt voor planten in bakken of potten, met name door de relatief hoge zuurgraad.
Tuinaarde is ideaal om de tuin of de borders op te hogen. Er zitten meteen meststoffen en kalk in waarmee de bodem verbeterd wordt. Tuinplanten en struiken groeien het best in een vruchtbare en humusrijke bodem.
Potgrond is een uitstekende keuze wanneer u zelf planten, bloemen of gewassen wilt telen en verbouwen, bijvoorbeeld in bakken en potten. Daarnaast is potgrond - in tegenstelling tot tuinaarde - heel luchtig. Hierdoor loopt het water er gemakkelijker doorheen en kunnen de wortels zich beter verspreiden.
De eerste mogelijkheid voor grond voor je tuin is dus een mengsel van bemeste tuinaarde en gewone aarde: Je leegt de zak bemeste tuinaarde en mengt dit met de gewone aarde van je tuin. Voilà! Je kunt ook tuinaarde-compost gebruiken voor het ophogen van je tuin, maar ook deze variant moet je mengen met de gewone grond.
Tuinaarde niet geschikt voor planten en bloemen in potten of bakken. Hiervoor gebruik je potgrond.
Compost is een echte bodemverbeteraar, net zoals meststoffen. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en het organisch gehalte van de tuinbodem verrijkt. Compost heeft wel een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Als je een plantengat wilt opvullen koop dan onbemeste tuinaarde, wil je de huidige grond verbeteren of verrijken koop dan bemeste tuinaarde en gebruik potgrond voor potten en plantenbakken. Met de juiste grond voorkomt u kostbare fouten en krijg je sterke planten! Bestel direct tuingrond,zodat u snel aan de slag kunt!
Bemeste tuinaarde is eigenlijk vooral zand en inert materiaal (=materiaal dat niet vrijkomt en dus geen voedingsstoffen afgeeft voor de planten) met een beetje mest. Het doet bijna niets; het verbetert de bodem niet (tenzij u zware klei heeft) en het bevat weinig voedingsstoffen.
Zowel tuinaarde onbemest als tuinaarde bemest lenen zich goed als tuingrond voor beplanting. De bemeste tuinaarde is echter voorzien van toegevoegde organische producten, zoals compost en champost (geen kunstmest). Hierdoor bevat deze tuingrond extra voedingswaarde waardoor beplanting een goede start krijgen.
Tuinaarde is vooral bedoeld om door de grond van uw tuin te mengen. Het materiaal is niet geschikt voor planten in bakken of potten, met name door de relatief hoge zuurgraad.
"Nog potgrond of hydrokorrels nodig voor in je grote plantenbakken. Bij Plantenbakken & Zo is alle vulling voor in je grote plantenbak te bestellen!"
Tuinaarde voor moestuin
Een goede keuze voor de bodem van uw moestuin is biologisch bemeste tuinaarde. Deze tuinaarde bevat duurzame grondstoffen zoals turfsoorten, kalk, en biologische meststoffen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor speciale moestuingrond.
Tuinaarde kun je gebruiken voor verschillende dingen. Zo kun je tuinaarde gebruiken om borders aan te vullen, je gazon aan te leggen of op te hogen, is het een bodem voor beplanting en kun je er je hele tuin mee ophogen. We benadrukken nogmaals dat elke plant andere zorg nodig heeft.
In principe is het belangrijk om de potgrond bij kamerplanten minimaal 1x per jaar te verversen. Merkt u echter op dat uw kamerplanten er minder goed uitzien - bijvoorbeeld omdat ze ondanks voldoende water steeds gaan hangen - dan is dit ook een signaal om de potgrond te verversen.
Voor een tuinpad of terras wordt over het algemeen een diepte van zo'n 15 tot 25 centimeter geadviseerd, terwijl u bij straatwerk dat zwaar belast gaat worden zoals een oprit of parkeerplaats uit moet gaan van ongeveer 25 tot 35 centimeter.
Wanneer u nieuwe tuinaarde gaat aanbrengen en hier planten in gaat plaatsen, dan adviseren we u een laag van ongeveer 10-25cm aan te houden. Ook wanneer u er graszoden op gaat leggen adviseren we deze laagdikte.
De grond die je het beste in je border kunt doen is tuinaarde gemengd met de bestaande grond. Het nadeel van turf is dat bij het opgraven van turf uit veengebieden veel CO2 vrijkomt en landschappen en biodiversiteit wordt vernietigd. Niet aan te raden dus.
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
In veel gevallen heb je toestemming van de gemeente nodig voor het hergebruiken van de grond. In de meeste gemeenten kun je als particulier gratis of tegen een kleine vergoeding je tuingrond inleveren.Dit gebeurt in een zogeheten milieustraat. Het wegbrengen van de grond neemt vaak veel tijd in beslag.
Zorg er wel voor dat je tuinaarde altijd mengt met potgrond of de natuurlijke aarde in je tuin. Zo creëer je een vruchtbare bodem voor al je bloemen en planten.
Je kunt er meteen in zaaien en planten. Gekochte compost is vaak nog warm en ruikt nog naar ammoniak. Meng deze compost lichtjes met de bovenste 5 cm van je moestuinbedden. En dit met een mesthaak, hark of cultivator.
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de meeste ziektekiemen. Sommige planten(resten) mogen niet op de composthoop en ook niet in de gft-bak.
Let op, teveel compost toevoegen aan de bodem is niet goed. Bij een te hoge concentratie van compost rondom wortels van planten en bloemen kan verbranding van de wortel ontstaan.
Om te beginnen met je bloemenweide, onderzoek je eerst welke grondsoort je hebt. Een weide met wilde bloemen die je weinig onderhoudt, groeit goed op een schrale/arme of matig voedselrijke bodem. Dus zand- en leemgrond zijn zeer geschikt, maar kleigrond is een minder goede bodem om te starten.