Hoe gebruik je een pessarium? Voordat je penis-in-vagina seks gaat hebben, smeer je het pessarium helemaal in met zaaddodende gel. Knijp dan het pessarium samen en duw het diep in de vagina, met de holte richting de baarmoeder. Dek de baarmoedermond helemaal af met de holle kant van het kapje.
Zaaddodende middelen of spermiciden bestaan in de vorm van een pasta, gel, zalf of crème. Deze middelen doden de zaadcellen niet, maar immobiliseren ze. Als je alleen dit gebruikt als voorbehoedsmiddel, ben je niet voldoende beschermd tegen zwangerschap. Je moet het samen met een pessarium gebruiken.
Veel vrouwen zijn bang dat zij tijdens seks last zullen hebben van een pessarium, of dat hun partner het voelt zitten. In de praktijk gebeurt dit slechts zelden. De meeste vrouwen vrijen probleemloos met de ring in.
In sommige condooms zit een zaaddodend middel. Meestal is dit nonoxynol-9. Uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2001 bleek dat nonoxynol-9 geen extra bescherming biedt tegen SOA's en zwangerschap.
Het Caya® pessarium is even betrouwbaar als een klassiek pessarium de betrouwbaarheid ligt tussen de 97% en 99% bij goed gebruik. Naarmate je Caya® vaker toepast zal de betrouwbaarheid door het gebruik van dit voorbehoedsmiddel toenemen.
De huisarts knijpt de ring dubbel, doet er glijmiddel op en brengt hem voorzichtig in uw vagina. De huisarts kan u dan vragen om even te persen. Als de huisarts de ring loslaat, wordt deze weer rond. Om te controleren of de ring goed zit, moet u nog eens persen, een stukje rondlopen en proberen of u goed kunt plassen.
Wat kost het pessarium? Het pessarium kost ongeveer €38,00 tot €50,00 per stuk (inclusief 1 tube zaaddodende gel).
Het condoom stinkt of smaakt vies.
Een vieze smaak en/of een sterke geur kan veroorzaakt worden door eventueel zaaddodend glijmiddel. Ook kan het latex zelf een sterke geur hebben. Als je het folie opent en een minuutje laat uitwasemen zal een deel van de rubbergeur vervliegen.
Een voorbehoedmiddel voorkomt dat je zwanger wordt. Bekende voorbehoedmiddelen: de pil, het spiraaltje en het condoom. Andere voorbehoedmiddelen: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister. Welk middel bij jou past, hangt af van wat je belangrijk vindt.
Als je de pil gebruikt verlies je minder bloed dan als je geen pil gebruikt. De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Een verzakking is soms te zien vanaf de buitenkant. Een verzakte blaas ziet eruit als een ronde bol aan de voorkant van de vagina. Een verzakt rectum is als een uitpuilende bol aan de achterkant van de vagina. Bij een verzakte baarmoeder is de baarmoedermond soms te zien bij de ingang van de vagina.
Verzakking van de baarmoeder of vaginatop
U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als u ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie.
Glijmiddelen. Als de opwinding wat minder makkelijk komt, kun je misschien overwegen om glijmiddelen te gebruiken. Maar let op: bijna alle glijmiddelen, maar ook speeksel, hebben een zaaddodende werking. Het beste glijmiddel, waarin het zaad het beste overleeft, is het vaginale vocht van de vrouw.
Bij de barrièremethoden wordt verhinderd dat de zaadcellen bij de eicel geraken door tussen beide een hindernis te plaatsen. Barrièremiddelen omvatten voor mannen het condoom en voor vrouwen de spons, het diafragma, verschillende contraceptieve vaginale middelen en gel.
Let op: deze methode is zeer onbetrouwbaar omdat het terugtrekken meestal te laat gebeurt. Ook verliest de jongen vaak al voorvocht voordat hij een zaadlozing krijgt. In dit voorvocht kunnen zaadcellen zitten. Daardoor kan een meisje zwanger kan raken.
Geslachtsgemeenschap (penis in de vagina) en anale seks met een condoom zijn veilig. Dat geldt ook voor strelen, tongzoenen, kussen, knuffelen, masseren, masturberen of elkaar met de hand bevredigen. Ook orale seks (pijpen) met een condoom is veilig.
Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.
De kans op bevruchting is het grootst in de 3 dagen voor de eisprong en op de dag van de eisprong. Je weet niet altijd zeker wanneer je eisprong precies plaatsvindt. Daarom vrij je best elke dag vanaf 4 dagen voor de eisprong tot en met 2 dagen erna.
Bacteriële vaginose
Vaak wordt de geur erger na het vrijen, en kan deze veranderen in een sterke visgeur. De sterke visgeur ontstaat deels door het mengen van sperma en vaginale afscheiding. Bacteriële vaginose is een veelvoorkomende aandoening bij veel vrouwen.
Bij een verzakking heeft u altijd 4 keuze mogelijkheden
Bekkenfysiotherapie: Met bekken fysiotherapie ondersteunt u de bekkenbodem spieren en daarmee de verzakking. De verzakking zal hiervan meestal niet geheel weggaan maar het kan klachten van het plassen, ontlasting of het gevoel van de verzakking wel verbeteren.
De nadelen van het pessarium: Het is lastig in gebruik, waardoor het minder betrouwbaar is. Je moet er elke keer bij de seks aan denken én zowel het pessarium als de zaaddodende gel ook bij je hebben. Je bent niet beschermd tegen een soa.
De schede is aan de bovenkant afgesloten. De ring kan dus nooit op een verkeerde plaats terechtkomen. Het kan zijn dat de ring na het polikliniekbezoek naar beneden zakt. U kunt dan gerust proberen met uw vingers de ring in de schede terug naar boven te drukken.
Hoewel het zelden een risico met zich meebrengt om een verzakking te laten zoals deze is, knapt de kwaliteit van leven meestal behoorlijk op wanneer er wel iets aan gedaan wordt. De behandel mogelijkheden bij een verzakking zijn verschillen. We vertellen u graag iets over veel voorkomende behandelingen.