Badkamer dient een een verwarmde ruimte te zijn op basis van het bouwbesluit. Overigens verplicht NEN 1010 je tot het aanbrengen van het aansluitpunt. Lijkt mij sterk! "Vroeger" was het wel verplicht, maar er was in de bouwverordening een vrijstelling opgenomen.
Vooral in badkamers is dit van groot belang. Een constante temperatuur zal er namelijk voor zorgen dat de kamer en het meubilair niet kil gaan aanvoelen en zal vochtige muren en vloeren tegengaan. Als hoofdverwarming worden vaak vloerverwarming, wandverwarming, of (handdoek)radiatoren gebruikt.
Elektrische verwarming in de badkamer heeft ontzettend veel voordelen. Het werkt snel, geeft veel warmte en de temperatuur is zeer nauwkeurig te regelen. En alsof dat nog niet voldoende was, is elektrische verwarming ook nog eens duurzaam, energiezuinig en dus milieuvriendelijk.
De voordelen van elektrische verwarming in de badkamer
Bovendien warmt een elektrische radiator veel sneller op dan een verwarming op de cv, wat in de badkamer ideaal is. Daarnaast is de installatie van een elektrische radiator veel gemakkelijker (en goedkoper) dan het aansluiten van centrale verwarming.
Als je betrouwbare en gemakkelijk instelbare elektrische verwarming voor in de badkamer zoekt én voordelig in aanschaf, kies dan voor convector verwarming. Deze vorm van elektrische verwarming werkt anders dan infrarood verwarming. Convector verwarming is een indirecte vorm van verwarming.
De beste manier om een badkamer te verwarmen zonder gebruik te maken van de cv is met een infraroodpaneel. Een infraroodpaneel verwarmt een badkamer snel, is goedkoop in aanschaf én heeft een laag energieverbruik. Dit maakt een infraroodpaneel ideaal voor sporadisch en kortstondig verwarmen.
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Stroom is goedkoper dan gas, maar naar verhouding gebruik je meer stroom dan gas bij het verwarmen, waardoor het onderaan de streep niet zo heel veel verschil maakt. Wat wel verschil maakt is natuurlijk het energielabel dat van toepassing is, die duidt immers aan hoe zuinig een systeem is.
Elektrische verwarming zijn zeer energiezuinig en werken op elektriciteit. Er zijn verschillende modellen en de plaatsing is eenvoudig.
Levensduur elektrische verwarming: een huizenleven lang!
Het verwarmingselement ligt veilig ingebed in een laag egaline. Doorgaans is er geen enkele aanleiding om onderhoud te plegen aan het systeem, er hoeven geen onderdelen schoongemaakt of vervangen te worden.
Welke elektrische kachel is het zuinigst in gebruik? Infraroodverwarming is de zuinigste elektrische kachel. Doordat de warmte van een infraroodpaneel direct voelbaar is op de huid, is er minder wattage nodig om te verwarmen. Minder wattage is minder verbruik, dus is dit type elektrische kachel het zuinigst.
Infraroodstraling in de badkamer: een badkamer heeft nood aan genoeg warmte. Infrarood als verwarming in de badkamer bespaart heel wat energie en is dus ideaal om goedkoop te verwarmen. De panelen kunnen ook ingewerkt worden in de spiegel. Daarnaast kan infrarood ook in de douche of sauna gebruikt worden.
In de praktijk is dat vaak tegen een buitenmuur of onder een raam. Als je woning goed geïsoleerd is, functioneert je radiator op elke plaats goed, op voorwaarde dat hij op 3 à 5 cm van de muur en op 10 à 15 cm van de vloer geïnstalleerd wordt.
Hout: het goedkoopst! Hout is nog steeds de goedkoopste manier om te verwarmen, zeker voor wie op het platteland woont en er zelf voor kan zorgen. Net als pellets wordt hout lokaal geproduceerd, wat een zekere prijsstabiliteit garandeert. Weet echter op dat deze manier van verwarmen ook nadelen heeft.
Een mogelijk nadeel van dit type verwarming is dat het vaak veel elektriciteit verbruikt, waardoor de kosten alsnog hoger uitvallen. Het is daardoor vooral aan te raden om een elektrische verwarming alleen te plaatsen in ruimtes waar je snel warmte nodig hebt, bijvoorbeeld de badkamer.
De toekomst is elektrisch
We gaan ook steeds meer hernieuwbare elektriciteit produceren met wind- en zonne-energie én onze woningen steeds beter isoleren. De warmtepomp past perfect in dit plaatje: het is dé duurzame verwarming van de toekomst.
De zuinigste manier van verwarmen is infrarood verwarming. Doordat infrarood verwarming personen en objecten direct verwarmd gaat er geen onnodige warmte verloren aan de ruimte. Daarbij houden objecten warmte langer vast dan lucht wat dit type verwarming heel efficiënt maakt.
De meest goedkope en flexibele vorm voor het elektrisch verwarmen van diverse soorten ruimtes, is met elektrische luchtblazers. Dit zijn meestal kleine elektrische verwarmingen die gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Van dit type zijn vaak kleine tafelmodellen te koop. Een luchtblazer is een elektrische ventilatorkachel.
Let op: bij 100% elektrische verwarming heb je gemiddeld 5x meer zonnepanelen nodig dan bij een warmtepomp. Wanneer je het thermisch verbruik en het gemiddelde rendement van de warmtepomp weet, kun je het energieverbruik van de warmtepomp berekenen. Dit doe je door het thermisch verbruik te delen door het rendement.
Wil je je huis verwarmen op zonne-energie? Dat is met een zonneboilercombi of zonnepanelen goed mogelijk. Warmtepompen vormen een goed alternatief voor deze toestellen: ze werken dan wel niet op zonne-energie, maar je kan er je woning ook op een milieuvriendelijke manier mee verwarmen.
Elektrisch verwarmen is duurzaam en minder schadelijk voor het milieu. Zeker als je je eigen groene stroom opwekt of aangesloten bent bij een groene elektriciteitsleverancier zoals Coolblue Energie. De toekomst ligt dus bij elektrisch verwarmen.
Wil je evenwel helemáál klaar zijn voor de toekomst en van je huis een BEN-woning (bijna-energieneutrale woning) maken? Dan kies je het best voor een warmtepomp. Zo'n systeem haalt gratis warmte-energie uit de lucht, het water of de aardbodem en gebruikt dit om je woning en je sanitair water te verwarmen.