Blauw licht is goed voor de groei van algen. Deze kleur licht heb je daarom ook nodig voor je aquarium, maar het is wel belangrijk dat er meer rood dan blauw licht aanwezig is.
Beste LED verlichting zeeaquarium
Voor een open aquarium adviseren wij de Redsea Reef LED lampen. Deze lampen hebben een volledig spectrum bereik en ze zijn eenvoudig in te stellen waardoor de kans op fouten bij het instellen van de LED verlichten tot een minimum wordt beperkt.
De zon heeft een kleurtemperatuur van 5500 K, terwijl de lampen die meestal gebruikt worden voor zeeaquaria een kleurtemperatuur hebben tussen de 6500 K en 14000 K. Veel blauwer dus.
Het advies is om voor zowel rood als blauw licht te gaan, dan zit je altijd goed. Samen met wit licht ziet je aquarium er dan prachtig uit. Je kunt hiervoor ook blauw, wit, blauw/wit, rood/wit, blauw/rood/wit en RGB als aquarium LED verlichting gebruiken. Aan jou om te kijken wat er in je aquarium en je budget past.
De hoeveelheid licht is afhankelijk van je aquariuminhoud en je soort en hoeveelheid planten en vissen. Afhankelijk van het soort aquariumplanten en aquariumvissen dat je hebt moet je verlichting tussen de zes en tien uur per dag aan staan. De doorsnee aquarium verlichting staat 8 uur per dag aan.
Blauw licht bevordert plantengroei aquarium; de waterplanten absorberen blauw licht (en rood licht) beter dan andere kleuren licht. Blauw licht zorgt voor kalme vissen; blauw led licht bootst de natuurlijke omgeving van tropische vissen na en is daarom rustgevend.
In essentie gaat het er vooral om dat je planten het optimale spectrum aan kleuren krijgen aangeboden voor de fotosynthese. 6500 Kelvin is hier het meeste geschikt voor. Ook omdat dit nou eenmaal redelijk neutraal licht geeft in je aquarium en plezierig is om naar te kijken.
Wanneer je voor softkoralen kiest (leder koralen) dan moet je uitgaan van minimaal 0,6 watt verlichting per liter. Voor steenkoraal ligt dat hoger. Hier moet je uitgaan van minimaal 1,0 watt per liter. Meer mag altijd, maar dit is een minimaal vereiste wil je de koralen goed kunnen huisvesten.
Voor aquaria met veel planten wordt koel daglicht van 6000K tot 7000K aanbevolen. Ik raad je aan om in ieder geval niet lager te gaan dan 4000K. Je gaat merken dat je vissen en onderwaterwereld veel mooier over komt zo rond de 6500K aan verlichting. En dat is ook en stuk beter voor je aquariumplanten.
Met blauw licht bevorderd je juist algengroei. Belichtingskleur is voor planten belangrijk, omdat bij bepaalde kleuren de planten het beste assimileren. In een aquarium is de juiste belichting vooral voor planten van belang. Zowel teveel als teweinig licht heeft negatieve gevolgen voor de planten.
Nachtverlichting is niet nodig, omdat vissen echter slapen 's nachts. In het wild slapen ze ook en vissen kunnen hun ogen niet dichtdoen daarom is het beter donker 's nachts. De verlichting mag wel aan overdag.
Dit is de reden dat meer licht in een aquarium niet altijd beter is! Aquariumplanten hebben licht nodig om te groeien. Gemiddeld is 10 uur licht per dag goed, maar dit hangt sterk af van het soort licht en het soort planten. Begin met 8 uur per dag, verleng dit geleidelijk over een periode van meerdere weken.
De ideale waarde voor een plantenbak met een goede mengeling van gemakkelijke tot moeilijkere plantjes is 40 à 50 µmol PAR op de bodem, goede CO2 en voldoende meststoffen. Hier wordt een PAR-meter gebruikt in een zee-aquarium. De categorie 80 – 120 µmol PAR vermijd je best.
De aankoop van een zoutwateraquarium kost al snel enkele duizenden euro's afhankelijk van de dieren die je wilt nemen. Een zeeaquarium met koralen is 25% duurder dan een zeeaquarium zonder koralen. De onderhoudskosten schommelen tussen 35 en 70 euro per maand.
Nu rijst de vraag: hoe vaak moet ik nu water wisselen. De vuistregel is: 10% water per 2 weken is het beste om de schommelingen van waarden zo minimaal mogelijk te houden. Veel koralen hebben er een hekel aan als belangrijke waarden teveel schommelen. Bij 20 % per maand schommelen veel waarden teveel.
Een zeewateraquarium heeft een ideale temperatuur van rond de 25,5 graden. De meningen verschillen hierover, maar we kunnen stellen dat 25,5°C een mooi richtgetal is. Het belangrijkste is echter – zoals altijd in deze hobby – stabiliteit.
Waarom heeft mijn aquarium licht nodig? Elk aquarium heeft licht nodig voor zijn planten. Licht geeft planten de energie voor fotosynthese en groei. Planten desinfecteren het water en zorgen voor zuurstof voor vissen.
Het aquarium filter moet dan ook continu aan blijven staan. Zet je het filter langer dan 15 minuten uit dan komen de bacteriën zonder zuurstof en voeding te zitten en beginnen af te sterven. De afstervende bacteriën zorgen voor veel afvalstoffen in het water wat de vissen direct in de problemen kan helpen.
Je guppy's zouden idealiter ongeveer 8 uur duisternis per dag moeten krijgen. Te veel of te weinig duisternis kan leiden tot misvormingen tijdens hun groei. Je kunt een lamp boven het aquarium installeren en een timer instellen om te verzekeren dat je guppy's de juiste hoeveelheid licht per dag krijgen.
Koudwatervissen en grote cichliden, welke aanmerkelijk meer vervuilen als kleine tropische vissen, hebben ten eerste een filtersysteem nodig met wat overcapaciteit en ten tweede hebben ze ongeveer 5 liter water nodig per centimeter vis. De lijmnaden van een aquarium gaan tussen de 10 en 15 jaar mee.
Wat voor kleuren lampen.
Planten hebben goed licht nodig,dit kunnen de volgende kleuren zijn: Philips kleur 82, 83, 84 en 89 (aquarelle) of Osram daglicht kleur 10 of 11 of Silvania Aquastar of een speciale aquarium plantenlamp van een ander merk.
We raden je aan om de lichtintensiteit tussen 20 en 40 lumen per liter water te houden. Let op: wanneer de lichtintensiteit van de verlichting in je aquarium veel te sterk is voor het aantal planten, dan bevordert dit de groei van algen.