Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Ontbijtkoek en dieet
Over het algemeen kan worden gesteld, dat alle varianten ontbijtkoek niet erg gezond zijn. Vooral wanneer men wil afvallen of een dieet volgt, mag een plakje ontbijtkoek niet gezien worden als geschikt tussendoortje. Ruim één derde deel, van een gemiddelde ontbijtkoek, bestaat namelijk uit suikers.
Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero. Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal.
Een Snelle Jelle van 70 gram bevat bijna 30 gram suiker, dit zijn 7,5 suikerklontjes! Een roze koek van 55 gram bevat bijna 23 gram suiker. Het voordeel van een roze koek is dat we weten dat die ongezond is. Zo ziet een roze koek er ook uit, en dat is lekker duidelijk.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels.
Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag te ontbijten. Het ontbijt levert belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, foliumzuur, vitamine B2, vitamine A en vezels. En ontbijten kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet.
Een plak ontbijtkoek (van 55 gram) bevat maar liefst 169 kcal. Hiervan bestaat ongeveer 20,5 gram uit suikers. Daarnaast bevat ontbijtkoek veel zout en weinig vezels. Hierdoor is het eigenlijk geen gezond tussendoortje.
Maar gezonder kan altijd. De Reguliere ontbijtkoek bevat 102 kcal per portie. De Zero variant bevat 72 kcal per portie. Daarmee valt de Zero onder de noemer 'gezond tussendoortje' volgens de Richtlijnen Goede Voeding(2).
Is volkoren ontbijtkoek gezond? Gewone ontbijtkoek bevat amper 3,4 gram voedingsvezels. Volkoren ontbijtkoek lijkt dan een goede optie om meer vezels op te nemen en meer vitamines en mineralen. Hoewel volkoren ontbijtkoek een beetje volkoren meel bevat, is dit niet gereglementeerd.
Bereidingswijze. Schaaf de oude kaas in plakjes. Verdeel de appelstroop over vier plakken ontbijtkoek en beleg met de plakken oude kaas en tuinkers. Verdeel de cottage cheese over vier plakken ontbijtkoek en decoreer met de blauwe bessen, aardbeien, honing en munt.
Maar liefst 38.8 gram suiker per 100 gram ontbijtkoek!
Dit is veel te veel naar onze mening. Gezond Afvallen adviseert om te focussen op voedingsproducten met een suikerpercentage onder de 6%. Veel mensen weten ondertussen wel dat suikers grotere dikmakers zijn dan vetten.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Is mayonaise een dikmaker? Mayonaise bevat inderdaad veel calorieën, gemiddeld zo'n 679 kcal per 100 gram, welke bijna uitsluitend uit vet komen. Als je bij elke maaltijd 2 volle eetlepels mayo toevoegt dan zal je behoorlijk snel te veel calorieën innemen en dus aankomen.
Er zitten 169 kilocalorieën in 1 dikke plak (55 gram) ontbijtkoek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ontbijtkoek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Wat er wel veel in ontbijtkoek zit is suiker. Ook al staat er 'minder suiker' op de verpakking, er zit nog altijd 20 gram suiker per 100 gram in. Dat is ongeveer gelijk aan maar liefst vijf suikerklontjes.
We helpen je een handje en zetten de vervaarlijk lekkere koffiekoeken in het calorieën-daglicht: De onverwachte koploper is de pecannotenkoek met liefst 415 kcal. De “gezondste” zijn een donut of klassieke Franse croissant, op voorwaarde dat je er geen boter, choco of confituur op smeert, natuurlijk.
Suiker is een zoete stof die tot de koolhydraten behoort en van nature voorkomt in onder andere fruit, groente en melk. Suiker uit suikerbiet en suikerriet wordt ook wel kristalsuiker of tafelsuiker genoemd. In 1 gram suiker zitten 4 kilocalorieën.
Ontbijtkoek wordt gemaakt van roggemeel of roggebloem, waaraan suiker, glucosestroop, fructosestroop, kandij, specerijen en rijsmiddelen (E-500, E-450a) en eventueel tarwemoutmeel (voor de kleur) zijn toegevoegd. Een hele ontbijtkoek weegt tussen de 450 en 600 gram.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
De traditionele ontbijtkoek telde slechts 1,8 gram vezels per portie. De vezel-up! -variant - de zelfgemaakte volkoren ontbijtkoek - telt al gauw 4,3 gram vezels per portie! Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels.
Koekjes gemaakt van witte bloem en suiker hebben weinig tot geen voedingswaarde. Daarnaast kost het vitamines en mineralen om dit überhaupt goed te kunnen verteren. Tuurlijk zijn ze lekker en kun je ze gerust eten als je iets lekkers wilt.
"Wanneer je eet is net zo belangrijk als wat je eet'', vertelt diëtiste Theresa Shank. Zij raadt aan om je ontbijt te nuttigen binnen de twee uur na het opstaan. "Als je in die tijdspanne eet, zal je door de dag heen meer controle hebben over je hongergevoel en stabiliseert je bloedsuikerspiegel'', legt ze uit.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.