Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Een volledige dag komt gemiddeld overeen met 6–8 uur kwalitatief werken en een halve dag gemiddelde met 3–4 uur kwalitatief studeren. Je voorbereidend werk niet meegerekend natuurlijk. Drie avonden van twee uren kan je bijvoorbeeld als een dag rekenen. Maar je kan ook meteen in halve en volledige dagen tellen. >
Bij de berekening van de studielast per vak is uitgegaan van de algemene norm voor het bestuderen van literatuur: 5 pagina's literatuur per uur.Wanneer literatuur niet grondig bestudeerd, maar alleen gelezen dient te worden geldt een norm van 6 à 7 pagina's per uur.
Voor de vaststelling van het aantal te bestuderen pagina's tekst hanteert de faculteit de volgende vuistregel: afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de opmaak van de tekst wordt er van je verwacht dat je tussen de drie en vijf bladzijden per uur kunt bestuderen.
Kies je leestijd
Neem een gemiddeld boek: dat bevat zo'n 250 tot 300 pagina's. Indien je dagelijks zo'n 40 bladzijden leest, heb je dat binnen een week uit. Dat is geeneens zo gek. Zeker niet wanneer je ervan uitgaat dat je gemiddeld ook zo'n 40 bladzijden per uur leest.
Tijdens de blok- en examenperiode zet je alles op alles en zal je meer studeren dan tijdens de lesweken. Je kan 8 à 10u studeren als maatstaf nemen. Vergeet niet om elk uur een korte pauze in te lassen en hier en daar in je planning een vrij moment vast te leggen.
Er is ook onderzoek gedaan naar het perfecte tijdstip om te studeren. Daaruit blijkt dat je het beste kunt studeren tussen 11:00 's ochtends en 21:30 's avonds. Dat is niet geheel verrassend. 's Ochtends heb je namelijk even nodig om op te starten. Vanaf een uur of 11 ben je wakker genoeg om een goede start te maken.
tips. Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze. De ideale studietijd (en pauzetijd) bestaat niet: dit hangt af van de persoon en wat er wordt geleerd. Wel is het zo dat we vaak maar maximaal 25 minuten geconcentreerd ergens aan kunnen werken.
Het aantal woorden is niet alleen belangrijk voor jou als schrijver, maar zeker ook voor de lezer. Stel je schrijft een boek van 50.000 woorden, dan wordt dat een dun boekje van zo'n 200 pagina's.
'Over een goed boek van 100 bladzijden kan ik soms 4 uur doen, om elke zin afzonderlijk te kunnen proeven. Maar ik heb de hele Harry Potter-reeks (ruim 3.000 bladzijden, nvdr.) uitgelezen in één maand tijd, en dat bovenop mijn drukke baan en de zorg voor mijn vier kinderen. 'SmartReading: lees een boek per uur.
Na ongeveer 50 minuten studeren kun je een korte pauze van een tiental minuten nemen. Na twee of drie blokken van 50 minuten studeren neem je dan best een langere pauze. Zet je pauzes in je studieplanning, zo hou je gemakkelijker een vast ritme aan.
Je raadt het al: een nacht wakker blijven om te leren heeft geen zin. Je hebt die slaap namelijk hard nodig om herinneringen op te slaan.
Toch is het bewezen dat het beter is om 's ochtends zo vroeg mogelijk te beginnen met leren, aangezien je op dit moment van de dag de meeste informatie opneemt. Mocht leren in de avond beter werken voor jou? Geen zorgen, leer dan gewoon in de avond.
Wat is de beste tijd om te leren? Uit onderzoek is gebleken dat 's ochtends als je net wakker wordt en 's avonds voordat je gaat slapen de beste tijden zijn om te studeren.
Probeer voorafgaand het slapen 15 minuutjes de studiestof te lezen. Tijdens het slapen verwerken je hersenen nieuwe herinneringen, zodat deze worden opgeslagen in je lange termijn geheugen. Er is dus een grote kans dat je hierdoor de studiestof beter onthoudt. Het beste werkt wel om het op papier te lezen.
Laten we ter illustratie een vlot geschreven roman nemen met de volgende eigenschappen: 34 regels van gemiddeld 9 woorden per regel op een pagina en 180 pagina's in totaal. Dit brengt je bij de volgende scores: Als je 250 woorden per minuut leest dan kost je dat iets meer dan 3,5 uur tijd.
250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen). Hou dat aan.
Lezers en leestijd
'Medium' lezers lezen ongeveer 45 minuten per dag en 'lichte' lezers besteden gemiddeld 15 minuten per dag aan lezen. De fervente lezers hebben meer vrije tijd (50 uur per week) dan de medium (43 uur) en lichte lezers (40 uur) en de niet-lezers (41 uur).
In 2021 en 2022 lazen Nederlanders gemiddeld twaalf boeken. Het aantal gedrukte boeken en luisterboeken was in deze periode hetzelfde, maar er werd gemiddeld een e-boek meer gelezen (KvB Boekwerk & GfK, 2023, meting 63).