Dit is een financiële regeling die bedoeld is om steun te bieden aan uw (ex-)partner en kind(eren). Bekijk hier of uw nabestaanden mogelijk recht hebben op nabestaandenpensioen. Nabestaandenpensioen voor uw (ex-)partner wordt ook wel partnerpensioen genoemd. Uw (ex-)partner krijgt dit levenslang.
Nabestaandenuitkering stopt
In de volgende gevallen stopt uw nabestaandenuitkering: U bereikt de leeftijd waarop u een AOW-uitkering ontvangt. U hertrouwt, gaat een geregistreerd partnerschap aan of gaat samenwonen. Bij samenwonen is de beëindiging niet meteen definitief.
Het nabestaandenpensioen is bedoeld voor uw huidige partner/mogelijke ex-partner als uw huwelijk/partnerschap voor AOW-leeftijd plaatsvindt. Het is een levenslange uitkering maar kan veranderen als er iets wijzigt in de persoonlijke situatie van uw nabestaande.
Wanneer jij de AOW-datum bereikt, vervalt jouw recht op een eventuele ANW-uitkering. Voor het nabestaandenpensioen gelden andere regels. In vrijwel alle gevallen is het recht op nabestaandenpensioen levenslang.
Partnerpensioen bij overlijden na pensioendatum
Als iemand overlijdt na de pensioendatum, stopt het ouderdomspensioen. Vaak gaat dan het nabestaandenpensioen in. In het partnerpensioen na de pensioendatum verandert er niets.
Als je overlijdt krijgen partner en kinderen nabestaandenpensioen. Je partner krijgt nabestaandenpensioen zolang hij of zij leeft. Dit noemen we ook wel partnerpensioen. Je kinderen krijgen nabestaandenpensioen tot ze 18 jaar oud zijn.
Het is ook mogelijk om een nabestaandenpensioen af te kopen. Dit kan zelfs als je (ex)partner nog leeft. Hierbij geldt hetzelfde als bij je eigen pensioen afkopen: een wettelijke afkoopgrens van €520,35.
Als jij overlijdt na de pensioendatum, dan stopt het ouderdomspensioen. Vaak gaat dan een pensioenuitkering in voor je nabestaande. Dit blijft onveranderd in het nieuwe pensioenstelsel. Nu is het ABP-partnerpensioen bij overlijden na pensionering 70% van het ouderdomspensioen dat wordt uitgekeerd.
De hoogte van het partnerpensioen hangt af van het ouderdomspensioen dat je partner via zijn werk opbouwt. Op je eigen pensioenoverzicht vind je dit pensioen niet terug. Wat je krijgt als je partner overlijdt, staat op het pensioenoverzicht van je partner. Want het hoort bij zijn of haar pensioen.
Algemene nabestaandenwet (Anw)
De uitkering is inkomensafhankelijk. Als kinderen alleen achterblijven hebben zij in de meeste gevallen recht op een wezenuitkering.
Was het nabestaandenpensioen van je ex-partner op opbouwbasis en heb je verder niets geregeld? Dan heb je recht op een uitkering op het moment dat je ex-partner overlijdt. De hoogte hangt af van de lengte van de periode waarin jullie samen waren.
Alleen als de deelnemer tijdens zijn dienstverband overlijdt, is een nabestaandenpensioen verzekerd. Overlijdt de deelnemer na het dienstverband, tijdens een periode waarin hij bijvoorbeeld een WW-uitkering krijgt?Dan is er geen nabestaandenpensioen meer verzekerd.
Er is iemand overleden. Overlijdt iemand met een AOW? Dan stopt de AOW op de dag na het overlijden. Dit geldt ook voor de inkomensondersteuning AOW .
Het nabestaandenpensioen bedraagt maximaal 70 procent van het opgebouwde pensioen van je partner en wordt de rest van je leven uitgekeerd. Je hebt er in de volgende gevallen recht op: Je partner werkt(e) bij een bedrijf dat is aangesloten bij een pensioenfonds.
Kan ik pensioen krijgen van mijn ex? Ja, als jullie getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden, dan heb je automatisch recht op een deel van het pensioen van je ex-partner.
De uitkering van het levenslang partnerpensioen gaat altijd in op de eerste van de maand die volgt op de overlijdensdatum. Uw partner ontvangt deze maandelijkse uitkering totdat hij of zij overlijdt. Het levenlange partnerpensioen eindigt op de laatste dag van de maand waarin uw partner overlijdt.
Naast een nabestaandenpensioen kan een Anw-hiaatverzekering onderdeel zijn van de pensioenregeling. De Anw-hiaatverzekering dekt (deels) het inkomensverlies bij overlijden als er geen recht is op een Anw-uitkering vanuit de overheid. Dit komt vaak voor.
Heb ik recht op nabestaandenpensioen bij echtscheiding? Bent u gescheiden en overlijdt uw ex-partner?Dan kunt u recht hebben op bijzonder nabestaandenpensioen of bijzonder partnerpensioen. Ook als u uit elkaar ging na samenwonen kunt u hier recht op hebben.
Behalve partnerpensioen ontvangt uw partner tijdelijk partnerpensioen. Dat is een extra uitkering totdat hij of zij AOW-pensioen van de overheid ontvangt. Uw partner heeft alleen recht op tijdelijk partnerpensioen als u overlijdt als u nog in dienst bent.
Als nabestaande kunt u ook recht hebben op een nabestaandenpensioen. Er bestaan verschillende nabestaandenpensioenen, zoals een levensverzekering of een uitkering. Elke inwoner van Nederland is automatisch verzekerd voor de Algemene nabestaandenwet (Anw), die ervoor zorgt dat nabestaanden een basisuitkering krijgen.
Het minimumpensioen gaat eindelijk omhoog. Tegen begin 2024 stijgt het gewaarborgd minimumpensioen voor een alleenstaande naar 1.647 euro bruto (of 1.560 euro netto) per maand. De drempel van 1.500 euro netto zal naar verwachting in mei 2023 worden bereikt.
In het nieuwe pensioenstelsel blijft bij overlijden vóór pensioendatum alleen het nabestaandenpensioen op risicobasis bestaan. De gevolgen van het nieuwe pensioenstelsel voor het partnerpensioen bij overlijden voor pensioendatum hangen samen met hoe het nabestaandenpensioen nu is geregeld.
Een huisvrouw of -man komt vaak niet in aanmerking voor een minimumpensioen. Om daarop recht te hebben moet u een loopbaan hebben gehad die minstens gelijk is aan twee derde van een volledige loopbaan, dat is dus 30 jaar, tenminste als u werknemer of zelfstandige was.
Hoeveel bedraagt het netto nabestaandenpensioen? Bij overlijden bedraagt het levenslange netto nabestaandenpensioen voor uw partner per deelnemersjaar 1,313% van het gemiddelde loon boven de € 128.180,- (niveau 2023) dat u tijdens uw deelname netto (rekening houdend met de maximale belastingheffing) hebt verdiend.