Bruine afscheiding wijst op bloed dat is meegekomen met de witte vloed. Soms is de afscheiding rood, of roze wanneer het om een kleine hoeveelheid bloed gaat. Bruine afscheiding kan zich uiten in tussentijds bloedverlies en dat heeft allerlei verschillende oorzaken.
Afhankelijk van de periode van je zwangerschap kan je bruine afscheiding of bloedverlies hebben door een innestelingsbloeding, een poliep of andere oorzaak van de baarmoedermond, een infectie in de vagina maar heel vaak is er geen duidelijke reden en verdwijnt het bloedverlies na een paar dagen vanzelf.
Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Bloedverlies in de eerste 3 maanden hoeft namelijk niet altijd op een miskraam te wijzen. Er kan ook sprake zijn van een innestelingsbloeding of een gesprongen bloedvaatje in de baarmoederhals, bijvoorbeeld na het vrijen. Een klein beetje bruine afscheiding bij het afvegen is meestal geen reden om je zorgen te maken.
De enige manier om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, is een zwangerschapstest doen. Deze geeft met een behoorlijke zekerheid aan of je zwanger bent. Ben je dus overtijd doe dan altijd een zwangerschapstest.
Een normale afscheiding tijdens de zwangerschap is helder of wit en meestal een beetje plakkerig; het zou geen merkbare geur mogen hebben. Het is prima als je afscheiding een beetje gelig is op je ondergoed of inlegkruisje.
Normale vaginale afscheiding
Dit is volkomen normaal. Als vaginale afscheiding opdroogt, wordt het een beetje geel. Vlak voor je menstruatie verandert je witte vloed soms in een plakkerige afscheiding. Normale vaginale afscheiding is vloeibaar en doorzichtig of wit van kleur.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.
Abnormale afscheiding door een SOA
Ook SOA's kunnen je afscheiding laten veranderen. Bij chlamydia, de meest voorkomende SOA, merk je soms dat de afscheiding anders ruikt en dat het wat meer is dan anders. Ook kan er wat bloed uit de vagina komen na het vrijen. Daarnaast krijgen sommige vrouwen pijn bij het plassen.
Net zoals donker rood of bruin menstruatiebloed, betekent het meestal dat je bloed een reactie heeft gehad met zuurstof en het meeste water in het bloed is verdampt. Het is daarom iets ouder bloed dat iets langer duurde om uit je baarmoeder te komen. Grijs daarentegen kan ook een teken zijn van een infectie.
Zwemmen / in bad gaan: Uw vaginale bloedverlies zal eerst helder rood zijn, daarna bruin. Vervolgens wordt het steeds minder, totdat het ophoudt. Gebruikt u zolang u nog bloed verliest of bruine afscheiding heeft geen tampons. Pas nadat het bloedverlies gestopt is kunt u weer zwemmen en baden.
Hierbij wordt één cyclus (van menstruatie tot menstruatie) bekeken om te beoordelen of er sprake is van een normale cyclus. Dit gaat als volgt: De eerste dag dat u helderrood bloedverlies hebt, telt u als de 1e cyclusdag.
Gedurende één tot twee weken kan er nog wat bloedverlies of bruine afscheiding zijn. Zolang u nog last hebt van bloedverlies, mag u geen tampons gebruiken, niet in bad en geen gemeenschap hebben. Nadat het bloedverlies is gestopt, is het lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden.
Als die eicel niet door een zaadcel (sperma) bevrucht wordt, komt het eitje naar buiten en wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Daarbij komt wat bloed mee. Op dat moment ben je ongesteld. Doordat rood een sterke kleur is, lijkt het of het afgestoten slijmvlies helemaal uit bloed bestaat.
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt. Dit kan onschuldig bloedverlies veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
Bij stress geeft je lichaam het hormoon cortisol af. Als je daar te veel van in je bloedbaan hebt, dan kan het de aanmaak van oestrogeen en progesteron in je lichaam verstoren. En dat heeft weer invloed op je menstruatiecyclus.
Die innestelingsbloeding gebeurt ongeveer 10 tot 14 dagen na de bevruchting. Als je regelmatige maandstonden hebt is dat ongeveer op het moment dat die normaal gezien starten.
Bruine afscheiding wordt veroorzaakt doordat er een beetje bloed met je afscheiding meekomt. Dit is absoluut niet erg en je hoeft je er geen zorgen over te maken: bruine afscheiding is niet ongewoon. Je vaginale afscheiding kan verschillende kleuren, geuren en substanties hebben.
Twee soa's die vaak gepaard gaan met een onaangename geur zijn trichomoniasis en gonorroe. Trichomoniasis wordt veroorzaakt door een parasiet en is een veel voorkomende soa. Deze soa zorgt over het algemeen niet voor veel klachten. Toch ontstaat er vaak geurende of stinkende afscheiding door trichomoniasis.
Wanneer je afscheiding groen of geel is kan dit duiden op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een soa wordt meestal veroorzaakt door het hebben van onbeschermde seks. De soa's die als symptoom gele of groene afscheiding kunnen hebben zijn gonorroe, chlamydia en trichomoniasis.
De bevruchte eicel nestelt zich dan in de baarmoederwand, waarbij een bloedvaatje kan worden geraakt. Of je bruine afscheiding hebt als je zwanger bent, verschilt per vrouw. Meestal gebeurt dit tussen tien en veertien dagen na de bevruchting. Deze lichtbruine afscheiding houdt slechts enkele dagen aan.
De meeste vrouwen hebben vlak voor ze ongesteld worden veel afscheiding. Weet je niet zeker of je afscheiding normaal is? Als het doorzichtig, wit of lichtgeel van kleur is en nagenoeg geurloos, dan hoef je je nergens zorgen over te maken.
Tijdens je zwangerschap heb je waarschijnlijk meer afscheiding dan normaal. Hoe langer je zwanger bent, hoe meer afscheiding je hebt. De afscheiding is bovendien dunner en wateriger tijdens je zwangerschap. Net als voor je zwangerschap maakt je lichaam deze afscheiding aan om je vagina en baarmoeder te beschermen.
Een manier om duidelijkheid te krijgen over of je zwanger bent, is het uitvoeren van een zwangerschapstest. Je hoeft niet eens te wachten met de test tot je je menstruatie hebt gemist, omdat je de Clearblue Zwangerschapstest Digitaal Ultravroeg tot 6 dagen voor je gemiste menstruatie kunt doen1.