Om zoveel mogelijk tomaten te oogsten, top je rond eind augustus je hoge tomatenplanten, zoals onze Sweety. Daardoor gaat alle energie naar het afrijpen van de tomaten, in plaats van naar het aanmaken van nieuw blad en bloemen. Toppen is simpelweg de hoofdstengel afknippen boven de laatste tros tomaatjes.
Bij buitenteelt moet je al na 3 tot 5 bloemtrossen toppen, afhankelijk van hoe warm of miezerig de zomer is. Indien je dit niet doet, gaat dit ten koste van mooie tomaten. Toppen doe je door twee bladeren boven de laatste tros de top weg te snijden. In de bovenst bladoksels zullen terug dieven groeien.
Je tomatenplanten snoeien is zeer belangrijk
Enkele tips : Je kunt een blad halverwege snoeien, je hoeft niet het volledige blad weg te nemen. Alle bladeren die de grond raken moeten gesnoeid worden, dit om rot te vermijden. Alle bladeren die een andere plant raken of binnendringen mag je die inkorten of snoeien.
Stap voor stap. Begin met het verwijderen van de laagste takken van de plant die dicht bij de grond groeien. Verwijder vervolgens alle zijtakken die direct onder de hoofdtak groeien en laat alleen de sterkste zijtakken over. Verwijder alle takken die niet goed worden ondersteund.
Vergeelde blaadjes onderaan de plant kunnen wel weggesneden worden. Als, bij de sterker groeiende tomatenplanten, een paar bladeren op de grond hangen, kan je die wel verwijderen. II. Bloei tros 2 : De onderste 3-4 bladeren kunnen nu definitief weggesneden worden.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
Tomatenplanten kunnen flink in de hoogte groeien en moeten opgebonden worden, omdat de stam niet sterk genoeg is om de plant te kunnen dragen. Voor het opbinden wordt gebruik gemaakt van bamboestokken waarlangs de tomaat geleid kan worden. De stam van de tomaat wordt bevestigd door middel van tomatenclips of een touw.
Je mag takken met bladeren ook halverwege afknippen, de tomatenplant zal dat niet onder lijden. Ik probeer wel altijd minimaal 6 mooie takken met bladeren te laten zitten aan de plant samen met de top. Zo vangt de plant en de bladeren nog voldoende zonlicht om verder te kunnen groeien en ontwikkelen.
Geef aan het begin van de teelt, wanneer je tomaten net hebt geplant, elke dag water. De planten moeten zich namelijk kunnen aanpassen aan hun nieuwe groeiomgeving. Na gemiddeld 2 weken geef je nog 2 à 3 keer water / per week. Breng daarna het aantal gietbeurten terug tot 1 keer per week, na anderhalve maand.
Afhankelijk van de soort kunnen tomatenplanten 20 centimeter tot wel 2 meter hoog worden. Vanaf mei zullen leuke gele bloemetjes de groenteplant sieren. Deze bloemetjes worden door honingbijen, hommels en andere pollenverzamelaars bestoven.
Het juiste moment om te beginnen met ondersteunen is wanneer tomaten een gemiddelde hoogte van 40 cm hebben bereikt. Boeren plaatsen de stokken lineair naast elke plant en binden de planten er voorzichtig over. Ze kunnen ook om de 30 cm een draad plaatsen van ongeveer 1,5 meter hoog.
Gebruik bij het snoeien een scherp snoeimes en snoei net boven een bladstengel, knoop of zijstengel, daar waar deze samenkomt met de hoofdstengel. Als je een hele stengel wilt snoeien, verwijder deze dan bij de voet van de plant. Verwijder dode, beschadigde en zieke stengels.
Zet de tomaten in de volle zon en bemest ze regelmatig met organische meststof voor tomaten. Houd tomaten weg uit de regen. Zet of hang ze op een beschutte plek of zet er een paraplu boven. Hoe beter tomaten tegen regen worden beschermd, des te beter zijn ze bestand tegen tomatenziektes.
Een tomatenplant bestaat uit een opeenvolging van 3 bladeren en een tros. Tussen de bladeren en hoofdstengel groeit steeds een okselscheut. Het komt erop aan om deze okselscheut te verwijderen. Doe je dit niet, dan zullen de tomaten niet groot worden en zal de plant verstikken (niet nodig voor aperitieftomaten).
Tomatenplanten kunnen soms meerdere bloemtrossen vormen en toch weinig of geen vruchten geven. Indien er te weinig vruchten worden gevormd, dan noemt men dit een slechte vruchtzetting. Tomatenplanten zijn windbestuivers en in de kas of serre moeten de bloemen dagelijks (of om de twee dagen) even getrild worden.
De tomaat is eigenlijk een meerjarige plant, maar kwekers gebruiken hem vaak eenjarig. Ook in Nederland kun je prima tomaten kweken: in de zomer buiten en het hele jaar door in een kweektent. De plantenvoeding en substraten van CANNA bieden je tomatenplant precies de basis die ze nodig heeft.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Wat is de oorzaak van gekruld blad bij je tomatenplanten : Hoge temperaturen, vochtige grond en te veel gesnoeide planten kunnen het gekrulde blad veroorzaken. Eigenlijk wil een gekruld blad zeggen : stress bij je tomatenplant. Jonge plantjes die het te koud hebben bij uitplant, kunnen ook gekruld blad vertonen.
Goede tomatengrond is luchtig en voedselrijk. Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest.
Verwijder de dieven van tomaten bij voorkeur vóór ze 10 centimeter lang zijn.Met duim en wijsvinger zijn de kleine dieven gemakkelijk uit te breken. Wanneer de dieven al een stuk groter zijn, wordt de kans op het per ongeluk scheuren van de tomatenplant ook groter.
Tomaten dieven is niet echt noodzakelijk maar wordt wel gedaan omdat men dan mooie rechtopgaande planten krijgt. Doet U dat niet dan krijg je zeer vertakte planten die helemaal door elkaar woekeren waardoor er te weinig luchtcirculatie mogelijk is.
Plantafstand: minimum 75 cm tussen de rijen.Plantafstand: minimum 35 cm aan tussen de planten. Plant tomaten diep genoeg, aan de stam zullen dan extra wortels groeien. Je kan ze ook schuin planten en het bovenste deel omhoog laten steken.
Indien je je tomatenplanten niet onder een afdak kan planten kan je een plastic folie over deze stok trekken wanneer hevige regen voorspelt word tom je planten zo te beschermen tegen de regen. Plant je tomaten niet te dicht bij aardappelen. Ze kunnen elkaar besmetten met schimmels.