Liefde komt en gaat, maar ware vriendschap is voor altijd. Vandaar dat het zo belangrijk is om tijd door te brengen met je vrienden, waar of wanneer dit ook is. Volgens Robin Dunbars onderzoek is het goed voor je om je tijd met je partner op te delen in plaats van deze 100% aan hem of haar te besteden.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel relaties beginnen bij een goede vriendschap. Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
“Eigenlijk is het verschil tussen liefde en vriendschap heel erg klein, in beide gevallen voel je je aangetrokken tot een persoon. Dan bedoel ik niet aangetrokken als in “ik vind je geweldig, ik wil met je trouwen”, maar aangetrokken als in “je lijkt me een leuk persoon, ik zou graag meer van je willen weten”.
Als een man je leuk vindt zal hij met je flirten en je zal tekenen zien dat interesse heeft om meer dan vrienden te zijn. misschien appt hij je wel steeds of doen jullie vaak dingen met zijn tweeën. Jullie hebben waarschijnlijk intens oogcontact en hij is overal te zien op je social media.
Echt bij elkaar – intiem zijn – is dan: emotioneel en spiritueel dichtbij een ander kunnen zijn en blijven, zonder je vrijheid, het contact met jezelf te verliezen. Het vraagt daarmee ook de bereidheid om intiem – en steeds intiemer – te zijn met jezelf, met je eigen kwetsbaarheid.
Wees je bewust van het feit dat de overgang van vriendschap naar relatie geen natuurlijke volgende stap is. Hoewel je beste vriend/vriendin veel waarde hecht aan jullie vriendschap en jou vertrouwt, is het goed mogelijk dat hij/zij zich niet fysiek tot jou aangetrokken voelt en niet verliefd op je is.
Wanneer je vrienden blijft met een man die gevoelens voor je heeft dan is dat hetzelfde als dat je op de Titanic blijft zitten terwijl je weet dat hij zinkt. In zo'n geval is het vaak beter om de vriendschap te stoppen voordat jullie echt beschadigd raken.
Als hij constant dingen naar je stuurt en om je mening vraagt en daar zijn best voor doet, laat dat zien dat hij aan je denkt. Als hij je heel vaak berichten stuurt en altijd heel snel reageert op jouw berichten, dan is dat een goede graadmeter om te zien of hij veel aan je denkt.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
“Soms is het liefde op het eerste gezicht, maar meestal duurt het een tijdje voor je verliefd bent”, reageert relatietherapeut Gary Brown. “Er bestaat jammer genoeg geen magisch aantal van dates voor wanneer de vonk overslaat. Soms kan dat wat langer duren."
Let op flirterig gedrag.
Hij of zij geeft je vaak complimenten. Je vriend(in) glimlacht en staart je aan als hij of zij het over jou heeft. Je vriend(in) raakt terwijl hij of zij tegen je praat steeds zijn of haar gezicht of haar aan. Hij of zij lacht om al je grapjes, ook als ze niet zo grappig zijn.
Je voelt je gelukkig bij iemand en die persoon zo vaak mogelijk wil zien. Je geraakt in een verliefdheidsroes en krijgt een warm gevoel bij de ander. Bij verliefdheid maken de hersenen hormonen aan. Die verliefdheidshormonen zetten je lichaam en geest helemaal ondersteboven.
Recent onderzoek wijst uit dat we tijdens onze levensloop slechts drie keer verliefd worden, en telkens ook op een andere manier.
Een kus op de wang toont dat hij affectie voor je voelt, hij is graag bij jou. Deze zoen is niet romantisch maar drukt gevoelens van vriendschap uit.
Hij zal ze niet alleen onthouden maar zelfs met suggesties komen hoe je het leuker/vaker/beter kan doen. Mannen die onthouden wat je zegt, vooral kleine aparte details, zijn mannen die echt om je geven. Een goed teken dus van een man die verliefd op je is.
Vrijen met een vriend heeft allerlei voordelen: seks is gemakkelijk voorhanden, je doet het met iemand die je vertrouwt, en zonder verdere verplichtingen. Maar er schuilt ook een addertje onder het gras. Friends with benefits (fwb) worden ze in het Engels genoemd – vrienden met een beetje meer.
Als jullie afspreken om friends with benefits te worden, zorg dan dat dit ook echt is wat je wilt. Heb je gevoelens voor de ander en zou je het liever in de richting van een serieuze relatie zien gaan, wees daar dan eerlijk over. Dan is deze vorm van relatie niet geschikt voor jou. Echt niet.
Als het gesprek op een natuurlijke manier verloopt, als hij of zij je aan het lachen maakt, en je voelt je na afloop van de date blij en voldaan, dan is dat een duidelijk teken dat je hem of haar leuk vindt.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
Als we die vriendschap aan zijn gegaan, dan gaat dat niet zonder verwachtingen. Bij een vriendschap horen allerlei voorwaarden, zoals dat je elkaar regelmatig ziet, vertrouwt, steunt, troost en helpt. Je kent wel van die vrienden die eisen dat je elkaar geregeld moet zien. Een echte vriendschap heeft dit niet nodig.
Echte vrienden houden zich aan hun woord.
Als je vriend of vriendin nooit lijkt te doen wat hij of zij beloofd heeft, je altijd weer laat zitten, of de plannen die jullie gemaakt hebben vergeet, dan heb je te maken met een vriend die zijn beloften niet nakomt en dan heb je dus geen echte vriend.