In het Vlaams bestaan onder andere de synoniemen: bompa, pepe,petje (of petjen of petj'n), pit, vava, vake en vokke.
Maar bij de woorden 'oma' en 'opa' (in het Vlaams 'bomma' en 'bompa') is dat een heel ander verhaal. Enig idee hoe een kleinkind haar grootmoeder in het Russisch aanspreekt? En hoe een Japanse dreumes z'n opa noemt?
Ook 'vake' en 'moeke' worden vaak gebruikt als namen voor grootouders. Zowat een op de tien laat zich zo noemen. Andere klassiekers zijn bomma en bompa, en vava en moemoe. Sommige van die namen zijn duidelijk regiogebonden: in Oost- en West-Vlaanderen vind je bijvoorbeeld nauwelijks vava's of bomma's.
In het Vlaams bestaan onder andere: bomma, meme, metje, metjen of metj'n, mit, moemoe en moeke. In het Fries wordt beppe gebruikt en in het Gronings opoe.
estaan een heleboel synoniemen in het dialect voor grootmoeder. In het Vlaams bestaan onder andere: bomma, meme, metje (of metjen of metj`n), moemoe en moeke, in het Fries: beppe en in nog andere dialecten best......
de overgrootvader zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: overgrootvadersVerbuigingen: overgrootvadertje een vader van een grootouder Bron: WikiWoordenboek.
(ww. plooide, heeft geplooid) Een feestje (vroegtijdig) verlaten, meestal om te gaan slapen.
Bompa, in Vlaanderen een veelgebruikt synoniem voor het woord opa, oude man.
De beste vertalingen van opa in het woordenboek Nederlands - Grieks zijn: παππούς, πάππος .
de mammie zelfst. naamw. (v.) Verbuigingen: mammies , moeder Voorbeeld: `Ga maar naar je mammie` Bron: WikiWoordenboek.
Het Vlaams woordenboek » mammie.
Inderdaad, vogelen betekent in België “geslachtsgemeenschap hebben”.
Het ouderwetse 'opi' en 'omi' zijn nog steeds in gebruik. De dochter van Lieke noemt er een paar bij de voornaam. Opa Ton woonde vroeger samen met oma Boven, maar nu met oma Jannie. Oma Snoep woont samen met opa.
Hoe gebruik je de apostrof in 'twee oma's', 'oma's hoed' en 'omaatje'? Zoals aangegeven in de titel: oma's en omaatje. De apostrof wordt gebruikt om verkeerde uitspraak te voorkomen. Normaal gesproken komt de -s van het meervoud of de bezitsvorm aan het woord vast: tafels, Jans jas.
Stiefoma of stiefopa | Liefhebbende niet-biologische opa en/of oma.
Reacties van plusoma's en plusopa's: zo ervaren ze de stiefkleinkinderen. Stiefkleinkinderen, pluskleinkinderen, nieuwe kleinkinderen: hoe je ze ook noemt, ze maken plots deel uit van je leven. Zo ervaren de grootouders dat.
Oma en Opa, Mami en Papi, Bomma en Bompa, ... Maar zoals gewoonlijk, doen kinderen toch liefst nog lekker hun eigen zin. Ze kunnen geweldig creatief zijn en vaak verzinnen ze zelf koosnaampjes voor hun oh zo lieve grootouders. In veel gevallen speelt hun woonplaats, hun uiterlijk of hun zotste talent een grote rol.
Grootvader = ... bestaan een heleboel synoniemen in het dialect voor grootvader. In het Vlaams bestaan onder andere: bompa, pepe, petje (of petjen of petj`n), vava, vake en vokke.
Reacties. Een stopwoordje, vermoedelijk hetzelfde als wat in het Nederlands vaak met 'hè', 'toch', 'dus' of 'of zo' gedaan wordt. Ze hebben geen grammaticale functie, en voegen niets toe aan de betekenis van het gesprokene.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Het Vlaams woordenboek » ammezeert uch.
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen oma worden is 52, mannen worden gemiddeld op hun 54ste voor het eerst opa. En ze blijven lang in de ouderrol: tot de leeftijd van 75 tot 80 geven ouders meer hulp aan hun kinderen dan andersom.