Typische gerechten zijn agnello con finocchietti, gestoofd lam met venkel, tomaat en ui. Ook lekker is gallina al mirto, dat koud geserveerd wordt, nadat de gekookte kip een nacht gemarineerd is in mirtebladeren en bessen. Langs de kust wordt inmiddels veel vis gegeten.
Sardinië staat op de eerste plaats bekend om haar stranden. De 1800 kilometer lange kustlijn wordt versierd door hagelwitte stranden en waanzinnige baaien. Niet voor niets wordt het eiland iedere zomer druk bezocht door talloze strandvakantiegangers die op zoek zijn naar een mooi plekje om hun handdoek neer te leggen.
Net zo typisch Sardijns is fregola: kleine pastabolletjes gemaakt van griesmeel, die meestal worden geserveerd met tomatensaus of – onze favoriet – met vongole (venusschelpen) of cozze (mosselen) en saffraansaus.
In Italië wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken vanwege het hoge chloorgehalte. Het advies is dan ook om water uit flessen te drinken.
Ga eens eten bij een agriturismo of een typisch Sardijns restaurant. vaak kan je daar voor rond de 35 euro pp, fantastisch eten inclusief wijn, water en Mirto!! je krijgt dan 3 tot 4 gangen en eet werkelijk fantastisch.
In Italië is het verplicht om een veiligheidshesje voor iedere inzittende en een gevarendriehoek mee te hebben. Een verbanddoos, reserveband, brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht, maar zijn natuurlijk wel aan te raden.
Tussen 13.00 en 15.00 is het tijd voor de lunch (pranzo in het Italiaans) en sluiten de meeste winkels en musea hun deuren. Je hebt hier de keuze uit meerdere gangen maar de meeste Italianen houden het toch op een pastaschotel (primo) of een broodje.
Gnocchi (klinkt als njokki) zijn deegballetjes of deegkussentjes gemaakt van aardappelen en fijne bloem. Gnocchi is het meervoud van gnocco en dat betekent zoveel als 'klont'. Deze lekkere klontjes – een soort knoedel, eigenlijk – zijn van oorsprong Italiaans, maar je vindt ze ook vaak bij ons op de menukaart.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen.Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Sardinië is een prachtige plek, waar je ongetwijfeld een keer geweest moet zijn. Het eiland staat bekend om zijn parelwitte zandstranden en daarnaast is er ook een prachtige azuurblauwe zee. Verder zijn er op het eiland zelf nog erg veel activiteiten te ondernemen.
Op heel het schiereiland en op Sardinië komen moeflons voor. Van de vogels zijn de aasgier, de zilverreiger, de steenarend, de bijeneter, de scharrelaar, de hop en de alpenkraai opvallend; van de reptielen de muurgekko, de smaragdhagedis, de muurhagedis, de moerasschildpad, de toornslang en de aspisadder.
Costa Smeralda
Dit prachtige gebied wordt in de volksmond ook wel de 'Goudkust van Sardinië' genoemd. Niet gek, want de idyllische baaitjes met fraaie stranden en het helderste zeewater van Europa die je hier vindt zijn adembenemend mooi!
#1 Vakantiebestemming Alghero
Vooral wanneer je over de boulevard loopt, langs de oude stadsmuren richting de haven, is de gezelligheid niet te ontkennen. Alghero ligt aan de noordwestkust van Sardinië en is voor velen de ideale vakantiebestemming.
Nu we je vraag 'wat is gnocchi? ' beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Deze pastasoort heeft een lekkere aardappelsmaak en heeft een lichte, luchtige textuur. Als ze goed zijn gemaakt smelten ze bij elke hap op je tong.
Farfalle. Farfalle kennen we allemaal als vlinderpasta of strikjespasta. Alleen al voor het vrolijke uiterlijk is deze pasta erg geliefd. Vaak wordt de pasta gebruikt in koude pastasalades, het allerliefst met een flinke schep mascarpone of ricotta er doorheen.
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. "Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten."
– Leg je handen niet op tafel, maar houd ze op schoot. Tijdens het eten heb je wel je handen op tafel, maar niet je ellebogen. – Verhef je stem niet in restaurants of op andere openbare plekken. – Voordat je gaat eten was je je handen en ook na het bezoeken van het toilet.
Het Italiaanse ontbijt bestaat uit een cappuccino (of espresso) met een zoete croissant of een ander zoet gebakje. De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
Zorg voor een gevarendriehoek en veiligheidsvesten (voor zowel de bestuurder als de passagiers) in de auto, dat is in Italië verplicht. Het is in Italië (net als in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk en België) verboden om je navigatie te voorzien van signalering voor flitspalen.
De meeste prijzen in Italië zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Benzine en boodschappen zullen je dus ongeveer hetzelfde kosten als thuis. Maar er zijn ook een aantal dingen veel duurder, zoals medicijnen.
Dit zijn dingen die je je kunt afvragen rond betalen in Italië. Gelukkig heb je hier geen speciale pas voor nodig. Hoewel je niet op alle plekken kunt pinnen, is jouw Nederlandse bankpas hier gewoon te gebruiken als betaalmiddel.