4. Snoep. Vermijd het eten van snoep omdat het vast komt te zitten in je tanden en gaatjes kan veroorzaken. Lollies, pepermuntjes en andere harde snoepjes stellen tanden gedurende lange tijd bloot aan suiker.
Hoewel een lolly een goed alternatief is voor een sigaret is een lolly ook niet echt gezond. In een Chupa Chups lolly zitten namelijk behoorlijk veel calorieën. Afhankelijk van de smaak zitten er in één Chupa Chups lolly zo'n 46 calorieën. Dat komt neer op ongeveer 3 suikerklontjes.
1 zoet dropje: 2,1 gr suiker – dus circa 16 dropjes per dag. 1 blokje pure chocolade: 2,9 gr suiker – dus circa 12 blokjes op een dag. 1 lolly: 7,1 gr suiker – dus ongeveer 5 lollies op een dag.
Maar helaas zijn koek en snoep niet gezond. Ze leveren wel calorieën, maar meestal geen vitaminen, eiwitten of vezels. De geraffineerde suikers in snoep zijn leeg: ze zijn intensief bewerkt en bevatten geen voedingsstoffen meer. Ze onttrekken zelfs voedingsstoffen uit je lichaam.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Je kunt het beste gaan voor donkere chocolade met veel cacao. Hier zit minder suiker en het bevat vaak bacteriebestrijdende bestanddelen die gaatjes tegengaan. Onder de categorie 'niet zo slecht' vallen jelly beans en marshmallows. Dit zijn ook wat zachtere snoepjes, die snel oplossen in je mond.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Een lolly is een snoepgoed dat bestaat uit geharde suiker, dat aan een papieren of plastic stokje is gesmolten met de bedoeling hier aan te likken of op te sabbelen. Een standaard lolly bestaat uit suiker, maïsstroop, suiker, smaak- en geurstoffen en citroen- of appelzuur.
1 lolly (12 g) bevat 46 calorieën.
Lolly = Een lolly (in Vlaanderen soms ook lekstok genoemd) is een soort snoepgoed dat bestaat uit harde suiker dat aan een stokje gesmolten is.
Pinch laat een snufje poeder smelten op je tong. Met een 'roll' die lijkt op een lippenstift, breng je smaak op je lippen en tong aan, terwijl je ze masseert en direct de smaakpapillen bereikt.
Die lolly`s zijn weken houdbaar, als je ze maar niet te warm bewaard. Je kunt ze al wel in een plastic zakje doen. Of je ze in een open of dichte trommel doet maakt niet zoveel uit. Bewaar ze op een koele, donkere plaats, maar NIET in de koelkast.
Ontstaan van lolly's
De lolly zoals we die nu kennen is in 1908 in Amerika uitgevonden door George Smith en in 1931 liet hij de naam vastleggen, een beroemd renpaard genaamd LollyPop was zijn inspiratie voor de naam.
De moderne lolly werd in 1908 uitgevonden door de Amerikaan George Smith uit Connecticut. Tenminste dat beweerde hij zelf. Hij had het idee om snoep op een stok te maken omdat dit makkelijker te eten zou zijn. In het jaar 1931 liet hij de naam van het lekkernij vastleggen.
Gaatje in lollystokjes
Waarom? Als dat gaatje er niet zat, zou een lolly zo van het stokje af vallen. In de lollyfabriek wordt de gesmolten suiker aan het stokje gemaakt, een beetje van die gesmolten toestand gaat in het gaatje en houdt de lolly netjes op z'n plek.
Enric Bernat, uitvinder van Chupa Chups, dacht bij zichzelf: wat heeft de wereld nodig? De wereld heeft een product nodig waarbij je „een snoepje kunt eten met een vork”. En met dat idee heeft hij de allereerste lolly ontwikkeld.
Op z'n tijd een chippie eten kan echt geen kwaad. Maar doe het niet meer dan één keer per week en geniet er extra van op het moment dat het 'mag'. Om je porties te controleren kun je de chips bijvoorbeeld in een bakje doen en daarna de zak uit zicht leggen.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
De zin om in de avond te gaan snoepen kan komen doordat je overdag te weinig hebt gegeten. Door regelmatig te eten voorkom je pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Je kan er ook voor kiezen om het avondeten op een later tijdstip te nemen dan je gewend bent en rond 19.30 uur nog een schaaltje magere zuivel te nemen.
Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en ook in je hersenen gebeurt het nodige.
Groenten, fruit, graanproducten en melkproducten krijgen de voorkeur. Voorbeelden van gezonde snacks: Bruine boterham, (volkoren) beschuit, cracker of toast met licht beleg.