Salami is inmiddels over de -gehele wereld een begrip geworden. Het product is van Italiaanse oorsprong. Vroeger werd het bereid van ezel- of muildiervlees, maar tegenwoordig bestaat het uit een mengsel van paardenvlees, rundvlees, varkensvlees en spek, op smaak gebracht met ui en knoflook en een aantal kruiden.
Paardenvlees is het vlees van een paard. Het werd van oudsher verkocht door paardenslagers.
Traditioneel wordt salami gemaakt van een mengsel van varkensvlees en zout dat in de lucht wordt gedroogd. Tegenwoordig zijn er vele verschillende mengels en methodes om salami te bereiden. Vleeswaren gaan Italianen aan het hart en zijn dan ook sterk regionaal verbonden.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
En wat er nou zo bijzonder is aan de paardenworst? “Er zit niets in, behalve paard. Het is echt paardenvlees met een beetje kruiden, en dat is geheim natuurlijk. Maar er zitten geen gluten of conserveringsmiddelen in.
In de moderne frikandel in Europa vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40%), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers.
Paarden mogen niet gekweekt worden voor de slacht. Alleen paarden die op één of andere manier economisch niet meer rendabel zijn, komen in het slachthuis terecht en hun vlees kan ter consumptie worden aangeboden.
Paardensport of hippische sport is een verzamelnaam voor sportvormen waarbij een of meer paarden gebruikt worden. De internationale paardensport wordt geregeld door de sportfederatie Fédération Équestre Internationale en in Nederland door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.
Salami is in de meeste gevallen bewerkt en gerijpt vlees dat van een varken komt. De meeste soorten salami bestaan uit een combinatie van varkensvlees en zout, maar er is ook een enkele soort die gemaakt wordt van rundvlees of een combinatie van varkensvlees en rundvlees.
Salami is een worstsoort waarin rauw vlees verwerkt wordt. Bij rauw vlees gaan bij de meeste zwangere vrouwen al gelijk de alarmbellen rinkelen. Er wordt namelijk gewaarschuwd voor Toxoplasmose bij het eten van rauw vlees. Een parasiet veroorzaakt toxoplasmose dat voor zwangere vrouwen een bedreiging kan vormen.
Denk aan charcuterie zoals salami of ham, en vers bewerkt vlees waaraan zout of additieven (zoals nitriet en fosfaten) zijn toegevoegd zoals spek. Ook de consumptie van bewerkt vlees is in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker, beroerte en diabetes type 2.
We weten weinig over het leven en de slacht van deze dieren. Er zijn amper regels of controles. Uit undercoveronderzoek blijkt dan ook dat deze dieren vaak ernstig gewond en vermagerd naar het slachthuis worden gebracht. De Europese Commissie heeft de import van paardenvlees uit Mexico verboden.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Welke dieren allemaal in een bepaald slachthuis mogen geslacht worden, blijkt uit de erkenning die door de Minister aan het slachthuis werd verstrekt. Dit kan je nagaan in de lijst van de erkende inrichtingen. Enkel het kelen en uitbloeden van paarden bij een noodslachting mag buiten het slachthuis plaatsvinden.
De meest dodelijke sporten
De meest gevaarlijke sport waarbij de meeste dodelijke ongevallen ontstaan, is de paardenrensport. Dit geldt voor zowel de jockeys die op een renpaard zitten, als voor de sulky riders (karretjes die achter een renpaard hangen).
De gemiddelde plezierruiter is naar schatting ongeveer € 50 kwijt per maand. Paardrijles voor kinderen tot 12 jaar is voor bij de meeste maneges ongeveer € 10 per half uur. Boven de twaalf jaar loopt dit op tot € 12 tot € 15 per uur. Uiteraard maakt het ook verschil of je privéles neemt of groepsles.
Paardrijden is in principe niet schadelijk voor de rug
Deze sport kan zelfs rugpijn verhelpen als deze door spierverslapping wordt veroorzaakt. Doordat je goed recht op het paard moet zitten, worden de spieren van de ruggengraat en de buikwand sterker gemaakt.
Volgende dieren zijn wel halal: schapen, runderen, pluimvee, kamelen, paarden, wilde ezels, konijnen, egels, stekelvarkens, sprinkhanen, wormen in fruit, vogels en dieren die leven in de zee (met uitzondering van kikkers, palingen, krokodillen, zeeschildpadden, dolfijnen en haaien) (Bonne & Verbeke, 2008a).
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.
Dat paardenvlees een stuk goedkoper is dan rundvlees komt volgens Pluijm simpelweg door vraag en aanbod. Dat wij een paard als edel dier zien en daarom misschien minder snel eten, is naar Plijms mening hypocriet. 'Wat is nou het verschil tussen een paard en een koe?
Paardenvlees is goed voor uw gezondheid. Paardenvlees is een van de gezondste vleessoorten voor menselijke consumptie. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Specialisten uit de medische sector raden het eten van paardenvlees aan.
Een paard is vegetariër. Het is toch het gezondste vlees. ' Dat criterium speelde tot voor kort geen rol bij de keuze tussen paarden- of rundvlees, blijkt uit cijfers van het Produktschap Vee, Vlees en Eieren.
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.