Een leaseauto KAN namelijk worden verzekerd door de leasemaatschappij. Dat je een auto leaset, betekent echter niet per definitie dat de betreffende auto reeds is verzekerd door de leasemaatschappij. Afhankelijk van de leasevorm en het leasecontract KAN het zijn dat je de leaseauto zélf moet verzekeren.
De auto staat op je eigen naam en je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering en alles wat er met de auto gebeurt. Dit is vergelijkbaar met koop op afbetaling.
Het grote voordeel van Private Leasen is natuurlijk dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. In het maandelijkse bedrag dat je betaalt voor je leaseauto zitten de wegenbelasting, het onderhoud, eventuele reparaties, bandenwissels en verzekeringen inbegrepen.
In een leasecontract is een verplicht eigen risico bij schade opgenomen. Bij schade aan de auto, zal de verzekering de gehele schade vergoeden. Bij zelf veroorzaakte of onverhaalbare schade zal een vast bedrag in rekening worden gebracht als bijdrage aan de schadelast.
Onder gebruikersschade valt alle slijtage of beschadigingen die gezien de leeftijd en de kilometerstand van de auto verwacht kan worden, en die voortkomt uit normaal gebruik van de auto.
De hoogte van het eigen risico verschilt per leasemaatschappij. LeasePlan is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Het Private Leasekeurmerk heeft niet vastgesteld dat het eigen risico €300 moet zijn.Maar wel dat het niet hoger mag zijn dan €500.
Schade aan huurauto
Dan hangt het van de verzekering af wie de schade aan de huurauto betaalt. Met een WA-verzekering ben je als bestuurder gedekt voor schade die je met de auto toebrengt aan anderen. Als huurder ben je verantwoordelijk voor alle schade die ontstaat aan de huurauto.
Ja, het privé leasen van een auto wordt gezien als een schuld. Het is een betalingsverplichting die je aangaat voor een langere periode. Dit betekent overigens ook dat je deze schuld moet opgeven bij de Belastingdienst bij je aangifte inkomstenbelasting. Bekijk voor meer informatie de website van de Belastingdienst.
Iedereen die in het bezit is van een in Nederland geldig rijbewijs, mag rijden in uw leaseauto. U moet hier echter wel toestemming voor hebben gegeven en u blijft zelf verantwoordelijk voor het voertuig.
Je betaalt elke maand namelijk een vast bedrag. Je hebt dus geen onverwachte onderhoudskosten. In je maandbedrag zitten namelijk alle kosten voor afschrijving, wegenbelasting, verzekering, reparatie, onderhoud en banden verwerkt.
Wat is niet-verhaalbare schade? Bij niet-verhaalbare schade kan jouw autoverzekeraar geen schadevergoeding eisen van een tegenpartij. Dit komt doordat je zelf aansprakelijk bent voor de schade.
Jazeker! Iedereen met een in Nederland geldig rijbewijs mag in de privé leaseauto rijden als u daarvoor toestemming geeft. Uiteraard bent u nog steeds aansprakelijk voor eventuele pech, schade of boetes die er met uw auto worden gereden.
U betaalt geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) als u een auto privé leaset. Dit doet de leasemaatschappij. De motorrijtuigenbelasting is verwerkt in het maandbedrag van het leasecontract.
Schadevrije jaren opbouwen met private lease
Tijdens de leaseperiode van ANWB Private Lease wordt de verzekering van de leaseauto op jouw naam geregistreerd. Zo blijven niet alleen je reeds opgebouwde schadevrije jaren geldig, maar worden ook je jaren als leaserijder erbij opgeteld.
De minpunten van lease
Je betaalt een vrij hoge rente en een winstopslag voor de leasemaatschappij die tenslotte aan je wil verdienen. De opties op je auto worden volledig 'afgeschreven' in de leasetermijn en de restwaarde van de auto wordt tamelijk conservatief berekend. En: leasecontracten zijn vaak niet flexibel.
Maandelijkse kostenpost
Een van de belangrijkste nadelen van private lease is dat je niet zondemeer van je financiële verplichtingen afkomt. Een 'gewone' auto kun je verkopen als je hem niet meer kunt betalen.
Leasemaatschappijen kopen hun auto's groot in, vaak met honderden tegelijk. Daardoor krijgen ze aardig wat korting. Hetzelfde geldt voor het verzekeren en het onderhoud van het wagenpark: leasebedrijven betalen daar veel minder voor omdat ze kwantumkorting krijgen.
Pechhulp zit meestal niet standaard in de autoverzekering van het verhuurbedrijf. Ook wordt dit, in het geval van een huurauto, niet gedekt door je reisverzekering. Vaak kun je pechhulp wel aanvullend verzekeren bij het autoverhuurbedrijf.
Net als in Nederland is in het buitenland een WA-autoverzekering verplicht, ook voor een huurauto.
De kosten van private lease betaal je middels een vast bedrag per maand. Dit kan variëren van 279 euro tot 3125 euro. De prijs is voor een groot deel afhankelijk van het type auto dat je kiest.
In meer dan 80% van de gevallen is leasen voordeliger dan kopen, ook als je niet dagelijks rijdt. Het leasen van een auto kan een kostenbesparing opleveren, omdat je het beheer en onderhoud uit handen geeft aan de leasemaatschappij. Ook zijn onderhoudskosten, verzekeringskosten en Wegenbelasting inbegrepen in de prijs.
Met private lease rij je als particulier een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag zonder dat deze van jou is. De kosten die je aan een auto kunt hebben, zijn inbegrepen behalve de brandstof, verkeersboetes en niet verhaalbare schades.