Een latex matras heeft een kern van latex (rubber). Latex is van nature bijzonder veerkrachtig en biedt daardoor goede ondersteuning. Latex is dus heel flexibel en rekbaar maar heeft een laag ventilerend vermogen. Doordat de ventilatie bij latex zo minimaal is worden latex matrassen altijd als warme matrassen ervaren.
Een latex matras is van nature anti-allergisch. Bacteriën, schimmels en huisstofmijt kunnen zich namelijk niet nestelen in latex. Dit is een hele fijne hygiënische eigenschap van latex matrassen. Natuurlatex matrassen zijn dus uitermate geschikt voor mensen met allergieën.
Latex matrassen staan bekend als uiterst hygiënisch en sterk anti-allergisch; bacteriën en schimmels hechten zich moeilijk aan dit materiaal. Reken op een levensduur van 7 – 9 jaar.
Door gebruik van ventilatie kanalen in een normale latex matras, en door de open celstructuur van een Talalay Latex Matras biedt latex een goede luchtdoorlatendheid en kan vocht afgevoerd worden. Verder zijn latex matrassen van nature brandwerend. Kortom, latex is de perfecte keuze voor mensen met allergieën.
Latex is uiterst veerkrachtig, in tegenstelling tot traagschuim. Hierdoor wordt uw lichaamsgewicht goed verdeelt en opgevangen door de latex topper. Daarnaast zal uw lichaam weinig tot geen tegendruk ervaren. Een latex topdekmatras heeft een drukverlagende werking.
Koudschuim heeft een beter ventilerend vermogen dan latex en is beduidend koeler. Maar er zijn nog meer verschillen tussen koudschuim en latex. De levensduur van latex is absoluut korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en latex (rubber) heel slecht tegen zout kan.
Best getest: Emma O2 matras
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
Wat kost een latex matras? Een goed latex matras kost tussen de €399 en €1300. Latex matrassen zijn iets duurder dan traag- en koudschuim matrassen. Dit komt door de natuurlijke materialen, duurzaamheid en arbeidsuren.
Natuurlatex is een product dat wordt gewonnen uit de rubberboom. Het is een plantaardig, natuurlijk product en daarmee is het duurzaam. De door ons aangeboden natuurlatex matrassen hebben daarnaast geen vulstoffen en bestaan dus volledig uit latex.
Latex is een natuurproduct met een zeer hoge elasticiteit, waardoor het een geweldig slaapcomfort geeft. Latex (rubber) is erg veerkrachtig en biedt daardoor een goede ondersteuning van het lichaam. Het slaapcomfort is erg hoog. Het matras of de topper past zich aan je lichaam aan, waardoor het comfort vergroot wordt.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
We raden je aan om je matras iedere maand om te keren. Bij het omkeren van je matras wissel je de kant van het matras waar je op ligt. Leg het matras eerst dwars op je bed en zet het vervolgens op zijn kant.
Koudschuim heeft een open celstructuur. Dit betekent dat het matras goed ventileert. Het materiaal vormt zich naar je lichaam en verdeelt de druk gelijkmatig. Dat betekent dat je spieren zich ontspannen, de bloedcirculatie optimaliseert en je uitstekend slaapt.
Auping adviseert om een matras na 8 tot maximaal 10 jaar te vervangen. Een matras verliest uiteindelijk zijn stramheid, waardoor deze niet meer prettig ligt.
Er zijn verschillende natuurlijke materialen die in matrassen gebruikt worden, zoals natuurlatex of kokos, die gecombineerd kunnen worden met producten zoals wol en paardenhaar. Om voldoende stevigheid te geven, goed te absorberen en te ventileren wordt er vaak een combinatie van deze materialen gemaakt.
Natuurrubber (latex) wordt gemaakt van vloeistoffen uit de rubberboom. Synthetisch rubber wordt gemaakt van aardolie. Aan rubber kunnen stoffen zijn toegevoegd, zoals conserveermiddelen. Door conserveermiddelen aan een product toe te voegen blijft het product langer houdbaar.
Latex is simpelweg afkomstig van het sap, dat deze boom produceert. Dit sap wordt al eeuwenlang uit de boom getapt en gebruikt voor het maken van rubber. Vanwege zijn veerkrachtige, duurzame en zachte natuurlijke eigenschappen kan latex worden vervaardigd als een ideaal slaapoppervlak in de vorm van een normaal matras.
Traagschuim is een comfortschuim dat vervaardigd wordt uit polyurethaan. Andere termen voor traagschuim zijn visco-elastisch schuim of NASA-schuim (vooral in Nederland). Het materiaal is traag responsief in tegenstelling tot koudschuim, latex of pocketveren.
Kies daarom een matras dat het lichaam ondersteunt, maar geen tegendruk geeft. Een pocketveermatras geeft voor de meeste senioren teveel tegendruk en een traagschuim matras maakt omdraaien moeilijker, omdat je 'in' het schuim zakt. Voor ouderen zijn latex en koudschuim ideaal.
Ook spelen uw persoonlijke kenmerken een grote rol bij het kopen van een nieuw matras. Denk daarbij aan uw lichaamsgewicht, postuur en lengte. Dit zijn slechts een enkele voorbeelden. Daarnaast zijn allergieën zoals de allergie voor een huisstofmijt die de beperking op de keuze van het materiaal van uw matras vergroot.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Het is belangrijk dat een matras goed de warmte vasthoudt. Ga daarom voor latex, polyether of traagschuim. Een traagschuim matras is zachter en past zich aan het lichaam. Latex matrassen hebben een hoog comfort door de veerkracht en ondersteuning.