In het algemeen is een laparoscopische operatie geen gevaarlijke ingreep. Sommige patiënten voelen zich na de behandeling duizelig en moe, of hebben concentratiestoornissen, buikpijn of rugpijn. Dit is niet ernstig maar soms wel vervelend. Ook is er een klein risico op blaasontsteking, infecties of trombose.
De kijkoperatie
Daar vertelt de verpleegkundige wat er gaat gebeuren. Daarna brengt hij of zij u naar de operatieafdeling. De kijkoperatie gebeurt vaak onder algehele narcose. De operatie en het ontwaken uit de narcose duren bij elkaar ongeveer 2 uur.
Na een kijkoperatie heeft u kleine wondjes. U heeft daarom minder pijn dan na een operatie met een grote snee. De wondjes herstellen ook sneller dan na een gewone operatie. Dit wordt ook wel kijkonderzoek genoemd.
Als u zich goed voelt, kunt u binnen 1 à 2 weken al uw activiteiten en werkzaamheden weer hervatten. Wij adviseren u de eerste twee weken na de operatie: niet in bad gaan (douchen mag wel); • niet te gaan zwemmen; • niet te sporten.
Meestal kunt u na de operatie dezelfde of de volgende dag weer naar huis. Over het algemeen duurt uw herstel zeker twee tot drie weken. Bij een kleine en vlotte ingreep kan het herstel sneller gaan. De eerste dagen na de operatie kunt u meestal wel voor u zelf zorgen, maar niet voor een gezin.
Lopen na de operatie
In de meeste gevallen (behalve bij een meniscushechting of microfracturing) mag u als de verdoving is uitgewerkt volledig op uw geopereerde been staan en lopen. Probeer zo snel mogelijk in uw normale looppatroon te lopen.
Type A is het meest risicovol, omdat de meest vitale organen – namelijk het hart en de hersenen – van het lijf dan in gevaar komen. Als de wand van de aorta dunner wordt, kan deze scheuren, waardoor iemand door massaal bloedverlies overlijdt.
Tijdens de kijkoperatie worden meestal twee of drie gaatjes gemaakt. Door een gat wordt de camera ingebracht, via de andere gaten wordt gereedschap gehanteerd. Meestal wordt het te bekijken lichaamsdeel een beetje opgeblazen om extra ruimte te maken.
U mag de derde dag na de operatie douchen met een pleister op de wond. De pleister verschoont u na het douchen als de wond droog is. Vanaf de vijfde dag na de ingreep hoeft er geen pleister meer op de wondjes.
Het is dan voor de genezing beter als er niets in de vagina komt. U krijgt dan het advies mee om de eerste 6 weken na de operatie geen seks te hebben en geen tampons te gebruiken.
Een kijkoperatie gebeurt altijd onder narcose (algehele verdoving). De chirurg maakt meestal een sneetje van ongeveer 1 cm in de onderrand van de navel en brengt door dat sneetje de laparoscoop (kijkbuis) in de buik en sluit deze aan op een videocamera.
Nabehandeling kijkoperatie
Na de genezing zijn de huidwondjes vaak nog 3 tot 4 weken dik. Dit komt doordat het onderliggende gewrichtskapsel ook geopend is geweest, dit heeft iets meer tijd nodig om te genezen. Meestal kunt u na de kijkoperatie op dezelfde dag weer naar huis.
Het gebeurt regelmatig dat u de eerste 24 uur na de operatie geen ontlasting hebt. Dat is normaal. Als de ontlasting langer dan 48 uur uitblijft, wordt het risico op persen en pijn groter.
Kijkoperatie knie
Bij een volledige knieoperatie kun je na zes weken weer voorzichtig proberen te rijden. Hierbij geldt wel dat je extra alert moet zijn; je been is natuurlijk cruciaal om veilig te rijden in het verkeer. Als deze op slot springt en je kunt niet meer remmen gaat het geheid mis.
Misselijkheid en braken
Sommige operaties en anesthetische geneesmiddelen veroorzaken meer misselijkheid en/of braken dan andere. Zowel misselijkheid als braken kunnen in de meeste gevallen behandeld of voorkomen worden, maar soms kunnen ze wel enkele uren tot dagen aanhouden.
Wat is een kijkoperatie? Bij een kijkoperatie wordt geopereerd zonder een grote wond te maken. De huid hoeft dus niet opengesneden te worden. Door een aantal kleine sneetjes worden instrumenten en een camera in de buik gebracht.
Enkele dagen na de ingreep een opgeblazen buik door het koolzuurgas wat in de buik is geblazen tijdens de operatie. Lichte temperatuursverhoging en spierpijn. Mogelijk bloedverlies via de schede. Dit kan enkele dagen tot een paar weken aanhouden.
Moeite met plassen na de operatie. Het afdrukken van de plasbuis kan zo effectief zijn dat u na de operatie moeite kunt krijgen met uitplassen. Soms komt het plassen na enkele uren tot dagen weer spontaan goed op gang en is katheteriseren niet nodig.
Aan het eind van de operatie brengt uw arts een drukverband rondom uw knie aan. Dit drukverband blijft 48 uur zitten. Oplosbare hechtingen "vallen" meestal na 2-3 weken vanzelf uit.
De komende vier tot zes weken mag u niet zwaar tillen, omdat u uw buikspieren niet te veel mag aanspannen. Denk hierbij aan zware boodschappen doen, stofzuigen, dweilen of bedden opmaken. U kunt de eerste weken nog last hebben van bloedverlies. Dit is van de inwendige wond.
Fout bij operatie
Een medische fout bij een operatie kan al snel grote gevolgen hebben. In 2019 vond 11% van de 881 verplicht gemelde calamiteiten plaats tijdens een operatie. In 2018 ging het om 10,6% en in 2017 om 9,8%.
Dit komt zelden voor, in minder dan een half procent van alle narcoses.
Met de huidige anesthesiemedicatie en -technieken is de kans dat men wakker wordt tijdens een operatie zeer, zeer klein. De moderne bewakingsapparatuur helpt de anesthesist om te bepalen hoe diep de narcose is. Indien nodig zal hij extra medicatie toedienen zodat de patiënt diep genoeg in slaap blijft.