ADV is inbegrepen in de arbeidsduur: een 40-urige werkweek waarbij 4 uur ADV wordt opgebouwd wordt gezien als een contractduur van 36 uur per week. De wekelijkse arbeidsduur is berekend als het gemiddeld aantal verloonde uren op jaarbasis gedeeld door 52.
Een medewerker bouwt arbeidsduurverkorting op door meer uren te werken dan in het arbeidscontract is vastgelegd. Om een voorbeeld te geven: stel een medewerker heeft 38 vaste uren in het contract staan, maar werkt in werkelijkheid 40 uur per week, dan bouwt de medewerker 2 ADV-uren per week op.
Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling. Je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat. Zo spaar je uren op.
Arbeidsduurverkorting bouw je op door meer uren te werken dan dat in de arbeidsovereenkomst is vastgesteld. Bijvoorbeeld wanneer je 40 per week werkt, maar een contract hebt voor 38 uur per week. In dit geval bouw je iedere week 2 uren adv op.
Een rekenvoorbeeld. 13 ADV dagen per jaar worden gedeeld door 254 dagen. Dan kom je op een compensatie van 0,05118 oftewel 5,12%. Wanneer je 254 dagen lang 5,12% compensatie voor ADV verstrekt, dan bouwt de werknemer (een waarde van) 13 ADV dagen op ( 254 x 5,12% = 13,0048 dagen).
De waarde van een roostervrije dag is 0,45% van het loon. Dit percentage is als volgt berekend: er zijn 260 werkbare dagen in een jaar.
Er is een verschil tussen arbeidsduurverkorting (adv-dagen) en arbeidstijdverkorting (atv-dagen). Dat verschil zit in de manier waarop je de vrije uren kunt opnemen. Als dit adv-dagen zijn wordt de werkweek ingekort. Wanneer dit atv-dagen zijn, plan jij of de werkgever deze dagen in.
Als er sprake is van 13 dagen ADV, dan worden er in principe 13 dagen minder gewerkt en zou de werknemer op jaarbasis dus geen 24 vakantiedagen kunnen sparen, maar 13/260e minder. Hij komt dan uit op 23,5 dag.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt.
Medewerkers die meer dan 38 uur per week presteren hebben recht op inhaalrustdagen, ook bekend als ADV-dagen. Een medewerker die 40 uur per week werkt en dus 8 uur per maand meer werkt, heeft recht op 12 betaalde dagen inhaalrust op jaarbasis. Deze dagen moeten voor het einde van het jaar worden opgenomen.
In principe telt een normale werkweek 38 uren, al kiezen sommige bedrijven wel voor een 40 uren contract. Ze compenseren dit dan met 12 extra vakantiedagen, waardoor het weekgemiddelde (bekeken over een jaar) toch weer op 38 uren komt. Hoeveel uren mag je dan per week werken? Per dag ligt de maximumgrens op 9 uur.
Wanneer je voltijdse medewerker effectief 40 uur per week presteert, ben je verplicht om je medewerker 12 inhaalrustdagen (ADV-dagen) te geven. Werkt je medewerker 39 uur per week? Dan geef je 6 rustdagen. Je werknemer mag werken tussen 6 uur 's ochtends en 20 uur 's avonds.
Vakantiedagen zijn dat wel. Iedereen krijgt dus vakantiedagen, maar niet iedereen heeft recht op adv-dagen of atv-dagen. In je cao of bedrijfsreglement kun je vinden wat voor jou geldt.
De medewerker presteert 7,8 uur per dag zoals voorheen, gedurende 4 dagen per week (4/5de van 39). In dit geval werkt hij wekelijks 0,8 uur te veel volgens zijn 4/5de contract en heeft hij dus recht op ADV-dagen (6 x 4/5de ofwel 4,8 dagen per jaar).
De voordelen van 40 uur werken
Heb je veel werk en vindt een werknemer het niet erg om veel te werken? Dan is een 40-urige werkweek prima geschikt. Een grote motivatie voor een werknemer om fulltime te werken zit hem natuurlijk in het maximale salaris en bijvoorbeeld de pensioenregeling.
Wie minder uren werkt, verdient ook minder. Een lager loon is daarom een van de directe gevolgen van een parttime job. Ook wordt je vakantiegeld lager als je deeltijds gaat werken, en loop je het risico een aantal extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, te verliezen.
Bij Arbeidstijdverkorting (atv) of Arbeidsduurverkorting (adv) werk je iedere week meer uren dan in je contract staat. Volgens je contract werk je bijvoorbeeld 38 uur per week, maar in werkelijkheid werk je 40 uur per week. Je bouwt dan 2 adv-uren per week op.
In dat kader krijgen oudere personeelsleden zogenaamde rimpeldagen, extra vakantiedagen. Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'. Dat komt neer op drie extra vrije dagen per maand.
Doorbetaalde, uitbetaalde en onbetaalde vrije tijd
Werknemers die in 2016 60 jaar oud waren, hebben t/m 2021 recht op 10 doorbetaalde seniorendagen en 2 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen.
ADV-DAGEN: Vrije dagen waar een werknemer volgens de cao, het personeelsreglement of de arbeidsovereenkomst recht op heeft als hij meer werkt dan zijn afgesproken arbeidsduur.
Ziek op een ADV-dag? Is een werknemer ziek op een ingeroosterde ADV-dag, dan vervalt deze. Hetzelfde geldt als een werknemer bijvoorbeeld in het weekend ziek zou worden. Deze dag wordt ook niet later nog gecompenseerd.
Bij het einde van de arbeidsovereenkomst bestaat op basis van de wettelijke bepalingen geen recht op uitbetaling van ATV-dagen, maar een dergelijk recht kan wel bestaan als gevolg van tussen werkgever en werknemer gemaakte afspraken en/of de toepasselijke cao.
Volgens de instructies van de RVA moet een werknemer gedurende het jaar en uiterlijk in december alle wettelijke vakantiedagen opnemen waarop hij recht heeft. Doet hij dat niet, dan kunnen er voor het saldo van die verlofdagen geen uitkeringen als tijdelijk werkloze worden toegekend.
ADV is inbegrepen in de arbeidsduur: een 40-urige werkweek waarbij 4 uur ADV wordt opgebouwd wordt gezien als een contractduur van 36 uur per week.
Men kan zelfs een rooster van 32 uur per week, zoals bij de abonnee, nemen. Opdat het dan op exact 4/5 zou neerkomen, bepaalt men de adv-compensatie als volgt: (32 - 30,4) x 48 = 76,8 uur per jaar. Omgerekend in dagen zijn er dat negen van acht uur (plus nog 4,8 uur).