Je kunt je lopende hypotheek niet zomaar meenemen. Deze hypotheek is gekoppeld aan je oude huis. De geldverstrekker ziet het verhuizen als een nieuwe hypotheekaanvraag. Dit betekent dat zij opnieuw bekijkt of je het hypotheekbedrag op basis van je inkomen en de waarde van je nieuwe woning wel kunt lenen.
Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin je mogelijk een hypotheek over wilt nemen. Je kunt bijvoorbeeld een hypotheek overnemen van iemand indien je van plan bent om te gaan scheiden, of omdat het in sommige gevallen financieel aantrekkelijk is om een hypotheek over te nemen.
Een hypotheek van je ouders overnemen betekent vaak dat je al begint met een hoge overwaarde omdat je goedkoper kan kopen. Je neemt niet letterlijk de lening over maar je pakt de koopsom over zodat het jou eigendom wordt. Overnemen van een lening blijft altijd een persoonlijke berekening.
Hypotheek verhogen voor uitkopen partner
Het bedrag dat je nodig hebt om je ex-partner uit te kopen kun je laten opnemen in je hypotheek. Die extra kosten moet je dan wel kunnen dragen. Een hypotheekadviseur kan dit voor je uitrekenen.
Afhankelijk van de voorwaarden heb je 3 of 6 maanden de tijd om je hypotheek mee te verhuizen. De termijn gaat in op het moment dat de hypotheek van je oude huis helemaal is afgelost en loopt af als je de nieuwe lening hebt opgenomen. Voor een hypotheek met Basisvoorwaarden is de termijn 3 maanden.
Vaak meer hypotheek mogelijk bij scheiding
Dan moet de hypotheekverstrekker 1 van beiden uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Geldverstrekkers beoordelen deze situatie meestal als een nieuwe hypotheek: Ze kijken opnieuw naar het inkomen van degene die in het oude huis blijft wonen.
Als je naar een andere koopwoning verhuist, heeft dat gevolgen voor je lopende hypotheek. Gelukkig bieden veel hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om je hypotheek mee te nemen. Ze noemen dit de 'verhuisregeling' of 'meeneemregeling'.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
Als je het huis overneemt moet je ook extra registratierechten betalen: de verdeeltaks, in de volksmond ook wel miserietaks genoemd. Was je getrouwd of wettelijk samenwonend? Dan bedraagt deze taks 1% van de waarde van het huis. Voor feitelijk samenwonenden is dit 2,5%.
Bij uitkopen heeft de partner die het huis verlaat recht op de helft van de waarde van het koophuis. Tenzij er op de hypotheekakte een andere verdeling is afgesproken. De waarde van de woning is de taxatiewaarde min de openstaande hypotheek.
Als je het huis van je ouders wilt kopen, dan krijg je te maken met schenkbelasting en overdrachtsbelasting. De eerste gaat uit van de WOZ waarde maar de tweede gaat uit van de taxatie door de makelaar. Er is niets op tegen om een koopprijs af te spreken onder de waarde maar dit heeft wel fiscale gevolgen.
Kunt u uw huis verkopen onder de WOZ-waarde? Wanneer u uw huis toch voor een goedkope prijs wilt verkopen, zijn hier wel mogelijkheden voor. Een verkoopbedrag dat lager is dan de WOZ-waarde zal worden gezien als een schenking. Over schenkingen moet belasting worden betaald, dit kan 10% tot 20% bedragen.
8. Kan ik mijn woning aan mijn kind schenken? Ja, je kan de woning schenken aan jouw kind, of een deel daarvan. Er zijn forse vrijstellingen mogelijk als het kind zelf in de woning gaat wonen.
Als u ervoor kiest om een huis op twee namen te kopen wordt u allebei eigenaar van het huis. De hypotheek staat dan ook op allebei uw namen. Een eventuele waardestijging van het huis is dan ook automatisch voor u allebei, behalve als u daar afwijkende afspraken over maakt.
Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis. Als je de woning verkoopt is dit een makkelijke verdeling. Maar als één van de partners in de woning blijft wonen, moet deze het huis kopen van de andere partner.
Wat is een familiehypotheek? Een familiehypotheek is hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt (een deel van) het geld niet geleend van een bank maar van een familielid. Het onderpand van de lening is de woning.
Beide partijen betalen alle notariskosten idealiter samen, maar in realiteit moet de uitkopende partij dat bedrag vaak alleen ophoesten.
Als uw ex de hypotheek niet kan overnemen omdat er niet genoeg inkomen is, en u ook niet, moet de woning verkocht worden. Is er bij één van u beiden wel genoeg inkomen, dan kan de hypotheek op één naam gezet worden. Zodra de bank dat geregeld heeft kan de ander niet meer aangesproken worden voor de betalingen.
De ex-partner die in de echtelijke woning woont kan op grond van art. 3:178 lid 1 BW de rechter verzoeken de woning voor maximaal drie jaar onverdeeld te laten.
Als je het huis verlaat, vervallen alle rechten
Indien ten tijde van het huwelijk jullie gezamenlijk eigenaar waren van het huis, blijft dit ook zo in het geval één van beiden het huis verlaat. Het is niet zo dat degene die vertrekt ook het eigendom verliest.
Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven. Jullie zullen zelf moeten bepalen wie er blijft wonen en wie er vertrekt. Lukt het jullie niet om een besluit te nemen, dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen.
Is uitkopen van uw partner verplicht? Nee, het is niet verplicht uw ex-partner uit te kopen bij een scheiding. U kunt er immers voor kiezen uw woning in zijn geheel te verkopen. Het is zelfs mogelijk gezamenlijk eigenaar te blijven van het huis.
Je kunt je lopende hypotheek niet zomaar meenemen. Deze hypotheek is gekoppeld aan je oude huis. De geldverstrekker ziet het verhuizen als een nieuwe hypotheekaanvraag. Dit betekent dat zij opnieuw bekijkt of je het hypotheekbedrag op basis van je inkomen en de waarde van je nieuwe woning wel kunt lenen.
Aflossingsvrije hypotheek en verhuizen
Je mag je aflossingsvrije hypotheek meenemen als je verhuist naar een nieuwe woning. Maar alleen als de aflossingsvrije schuld niet hoger is dan 50% van de waarde van het nieuwe huis.
maximaal 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning mag aflossingsvrij worden geleend; een hypotheekverhoging moet altijd worden afgelost tijdens de looptijd, bijvoorbeeld met een annuïteitenhypotheek; een eventuele restschuld mag extra en aflossingsvrij geleend worden.