In principe zijn de nadelen van een hoge WOZ-waarde hetzelfde als de voordelen van een lage WOZ-waarde. Je betaalt dus minder belasting. Dit geldt voor de gemeentelijke belastingen en watersysteemheffing, de inkomstenbelasting en eventuele erf- en schenkbelasting.
Het kan netto zo zijn dat de maandlasten door een hogere WOZ-waarde omlaag gaan. Soms kun je ook meer geld lenen bij de bank. De door de gemeente vastgestelde waarde van een huis is bepalend voor de hoogte van de onroerendezaakbelasting, de inkomstenbelasting en de waterschapsbelasting.
Gemeentelijke belastingen stijgen
De WOZ-waarde bepaalt ook de hoogte van de onroerendezaakbelasting die je moet betalen en ook hoeveel afvalstoffenheffing en watersysteemheffing je betaalt. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belasting.
Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning. De uiteindelijke verkoopprijs is naast feiten ook zeker afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie.
Lagere hypotheekrente.
Dan betaal je vaak een renteopslag, die bepaald wordt door de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek (risicoklasse). Als je WOZ-waarde is gestegen, dan val je mogelijk in een lagere risicoklasse en kun je een lagere hypotheekrente krijgen.
Het is mogelijk om de WOZ-waarde te corrigeren als deze op de WOZ-beschikking te hoog of te laag wordt ingeschat. Hiervoor maakt u bezwaar bij uw gemeente. Met een goed gemotiveerd bezwaarschrift kan de gemeente uw WOZ-waarde aanpassen.
Kunt u uw huis verkopen onder de WOZ-waarde? Wanneer u uw huis toch voor een goedkope prijs wilt verkopen, zijn hier wel mogelijkheden voor. Een verkoopbedrag dat lager is dan de WOZ-waarde zal worden gezien als een schenking. Over schenkingen moet belasting worden betaald, dit kan 10% tot 20% bedragen.
WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 9%
Om de daadwerkelijke waarde van je woning te bepalen komt de taxatiewaarde het dichtste bij. De WOZ-waarde is maar een inschatting. De WOZ-waarde loopt namelijk een jaar 'achter', omdat deze waarde gebaseerd is op huizenprijzen uit het vorige jaar. Daarom kan het verschil met de taxatiewaarde heel groot zijn.
Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning. De uiteindelijke verkoopprijs is naast feiten ook zeker afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie. Voelt de potentiële koper zich in jouw huis prettig én thuis?
De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendezaakbelasting. Bij een huurhuis bepaalt de WOZ-waarde ook de hoogte van uw huur. Gemeenten bepalen de hoogte van de WOZ-waarde met een taxatie.
Wil je minder belasting betalen over je huis? Dan kun je proberen bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking. De gemeente schat jaarlijks wat je huis zo'n beetje waard is, maar het komt voor dat ze er flink naast zitten. Bezwaar maken kan je geld schelen.
Een WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van heffingen door gemeente en hoogheemraadschap. Een marktwaarde wordt gebruikt voor de aan- of verkoop van een woning. Beide waarden zijn dus verschillend en worden gebruikt voor een ander doel. Ze kunnen hetzelfde zijn, maar worden niet voor hetzelfde gebruikt.
Het gelijkheidsbeginsel houdt in dat de gemeente bij identieke woningen eenzelfde WOZ-waarde moet hanteren. Hanteert de gemeente in de meerderheid van de gevallen een lagere WOZ-waarde, dan handelt deze in strijd met de meerderheidsregel.
Als je je woning rond de waardepeildatum (1 januari 2021) hebt gekocht en je hebt tot 1 januari 2022 niets veranderd aan de woning, dan zal de WOZ-waarde bij benadering gelijk zijn aan de aankoopprijs.
De gemeente mag zelf de tarieven bepalen
Het is nu voor het vijfde jaar op rij dat de WOZ (waardering onroerende zaken) meer dan 5 procent stijgt. Dat viel te verwachten. Want de huizenprijzen blijven omhoogschieten.
De WOZ-waarde zal in 2022 naar verwachting 8,5 procent stijgen. Dat is een gemiddelde WOZ-waarde van 314.000 euro in 2022. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland is in 2021 gestegen naar 290.000 euro.
Gemiddelde WOZ-waarde van woningen in 2022 8,6 procent hoger.
Als je het huis van je ouders wilt kopen, dan krijg je te maken met schenkbelasting en overdrachtsbelasting. De eerste gaat uit van de WOZ waarde maar de tweede gaat uit van de taxatie door de makelaar. Er is niets op tegen om een koopprijs af te spreken onder de waarde maar dit heeft wel fiscale gevolgen.
In 2022 in elk geval € 5.677 (€ 6.604 in 2021). Dit bedrag is de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kind. Onder 'kind' verstaan wij ook een pleegkind en een stiefkind.
Kan ik mijn woning aan mijn kind schenken? Ja, je kan de woning schenken aan jouw kind, of een deel daarvan. Er zijn forse vrijstellingen mogelijk als het kind zelf in de woning gaat wonen.
Sinds 2019 betalen woningbezitters met een lage hypotheek inkomstenbelasting over de WOZ-waarde. Sinds 2005 betaalden woningbezitters geen inkomstenbelasting over de WOZ-waarde van hun woning als ze hun hypotheek (bijna) hadden afgelost. Die regel werd ook wel de wet Hillen genoemd. De wet Hillen is in 2019 afgeschaft.
Gemeenten bepalen de waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) door een taxatie. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de onroerende zaak zou moeten opbrengen op 1 januari van het vorige jaar. Dit is de waardepeildatum.
Nadat je tot een overeenstemming bent gekomen met de koper of verkoper zal er een officiële taxatie plaatsvinden voor de hypotheekverstrekker. De taxatiewaarde ligt vele malen dichter bij de werkelijk waarde van de woning dan de WOZ-waarde. Laat je daarom niet leiden door het WOZ-bedrag.