Sinds juni 2004 staat er op het kentekenbewijs hoeveel geldige zitplaatsen de camper heeft. Elke geldige zitplaats moet voorzien zijn van een goedgekeurde gordel. Wanneer er wel een geldige zitplaats is, maar deze niet is voorzien van een goedgekeurde gordel, mag deze niet worden gebruikt tijdens het rijden.
Hoeveel personen u in uw camper mag vervoeren is afhankelijk van het aantal beschikbare zitplaatsen. Bij de nieuwste modellen campers staat dit vermeld op het kentekenbewijs. Over het algemeen geldt dat er op elke zitplaats die voorzien is van een gordel er een persoon mag meerijden.
U moet altijd een autogordel gebruiken als uw zitplaats een autogordel heeft. Dit geldt voor bestuurders en passagiers.
Passagiers moeten dus gebruik maken van de voor hen beschikbare autogordel en kinderen jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1.50 m zijn verplicht een geschikt en goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel te gebruiken. Achterin moet een kinderbeveiligingsmiddel worden gebruikt als dat aanwezig is.
Baby's en peuters kun je in de camper laten slapen in een speciaal slaaptentje. Zo'n tentje plaats je op een bed of bank, is afgesloten en creëert een fijn en veilig slaapplekje. Voor onze baby namen wij zijn babynestje van thuis mee, zodat de slaaptent op de eerste dag al vertrouwd aanvoelde en rook.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
Op het kentekenbewijs van een nieuwere kampeerauto staat hoeveel zitplaatsen hij heeft. Deze plaatsen zijn voorzien van gordels. Dan is het simpel: zitplaatsen met gordels mogen gebruikt worden tijdens het rijden, andere plaatsen niet.
Bestuurders en passagiers van "prioritaire voertuigen" mogen volgens de wegcode hun gordel uit laten "wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt". Dat is de enige categorie waar Vias achter de vrijstelling van gordelplicht staat.
Het staat wat omslachtig omschreven op de website van de overheid, maar het komt er op neer dat iedereen zijn eigen boete betaalt voor het niet dragen van een gordel, behalve als de overtreder jonger is dan 12 jaar.
In de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. De maximale termijn kan echter ook korter of langer zijn. Hoelang je een caravan of camper mag parkeren, vind je in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van jouw gemeente. Neem deze dus zeker even door.
Op eigen terrein mag u uw kampeermiddel zo lang neer zetten als u zelf wilt.
Met een camper mag en kunt u niet zo hard rijden als met een auto. Natuurlijk wenst u op reis niet enkel te rijden en wilt u vooral veel zien. Daarom raden wij aan om een gemiddelde afstand van 150 mijl / ca.250 km per dag aan te houden.
Is de camper zwaarder? Dan geldt het snelheidslimiet van 100 kilometer per uur. Vanaf 7500 kilo is de regel 80 kilometer per uur. Dat is dezelfde maximumsnelheid die voor alle caravans geldt.
Met de camper kun je overnachten op campings en camperplaatsen. In verschillende landen is het ook toegestaan op parkeerplaatsen te overnachten, of zelfs vrij te kamperen. In Nederland mag je camperen op daartoe aangewezen parkeerplaatsen en campings en niet in de vrije natuur.
Ook chauffeurs van taxi's en taxibusjes hoeven geen gordel om als zij passagiers vervoeren én wanneer geen sprake is van een contractrit, die vooraf schriftelijk is vastgelegd. Deze uitzondering voor taxichauffeurs is gemaakt om ze bij onvoorspelbare ritten minder kwetsbaar te maken voor overvallen.
Ook een taxichauffeur is verplicht om zijn gordel te dragen. Echter, als je klanten vervoerd tegen contante betaling heb je ontheffing van de gordelplicht. Deze uitzondering is gemaakt uit veiligheidsoverwegingen.
U kunt een ontheffing van het verplicht gebruik van een gordel of autokinderzitje aanvragen.Dat doet u bij de divisie Rijgeschiktheid van het CBR.
Wanneer je voor langere tijd op een plek blijft staan kan een camper tent uitkomst bieden. Een camper tent is een voortent die je voor of aan je camper kunt plaatsen. Je vergroot in één klap je leefruimte. Dit kan erg handig zijn om je spullen in op te bergen of om te gebruiken als zitgedeelte.
De maximale lengte van een camper
In Nederland mag een personenauto maximaal 4 meter hoog zijn, 2,55 meter breed (en op onverharde wegen slechts 2,20 meter) en maximaal 12 meter lang. In combinatie met een aanhanger mag de totale lengte 18 meter zijn.
De RDW keurt namelijk of jouw omgebouwde bus officieel geregistreerd mag worden als camper. De Belastingdienst bepaalt of het kwarttarief motorrijtuigenbelasting voor jouw camper van toepassing is.
Het gebruik van een autostoeltje is in Nederland verplicht tot je kindje 1,35 meter is. Het autostoeltje moet zijn goedgekeurd om het te mogen gebruiken.
Vanaf 1,35 meter oftewel 135 centimeter mogen kinderen zelfstandig voorin de auto zitten. Ze zijn dan groot genoeg om een gordel te dragen. Is een kind kleiner dan 135cm? Dan is een kinderzitje verplicht.
Is je kind kleiner dan 1,35 meter, dan moet je hem of haar altijd in een kinderzitje vervoeren dat is aangepast aan zijn of haar lengte of gewicht op dat moment. Je kan controleren of de lengte en/of het gewicht van je kind binnen de limieten valt op het oranje label dat ieder kinderzitje verplicht moet dragen.