Als je nog inkoopfacturen moet betalen, kun je het openstaande bedrag verrekenen met het bedrag van de creditfactuur. Je voegt de creditnota op normale wijze toe. Bij het toevoegen van de eerstvolgende normale inkoopfactuur kun je deze verrekenen met de creditfactuur.
Hoe verwerk je een creditnota in de boekhouding? Een creditfactuur heeft gevolgen voor de omzet waarop je belast wordt en je btw-aangifte. Je moet een creditnota dus correct verwerken in je boekhouding. Zoals voor een factuur vermeld je het bedrag exclusief btw en het btw-bedrag van de creditnota apart.
Heeft je klant de factuur al betaald, dan dien je na het versturen van een creditfactuur het kwijtgescholden bedrag terug te betalen. Je kan er in overleg ook voor kiezen om dit bedrag als tegoed te behouden voor een nieuwe factuur of volgende aankoop.
Een creditnota (of creditfactuur) is een document dat op een factuur lijkt, met een verlaging of een kwijtschelding van het bedrag van een eerdere factuur. Verstuur nu uw eerste factuur! Een creditnota compenseert met een negatief bedrag een factuurbedrag dat de verkoper eerder in rekening heeft gebracht bij de klant.
Het verschil tussen een creditnota en een factuur
Ze lijken op elkaar en houden allebei verband met jouw verkoop, maar het verschil zit hem in het volgende: Met een factuur vraag je geld aan je klant. Met een creditnota laat je aan een klant weten dat hij/zij een bepaalde factuur niet moet betalen.
Een creditfactuur kent dezelfde eisen als een normale factuur. Het enige verschil is dat de bedragen op de factuur negatief zijn.
De datum van de creditfactuur is, net als bij facturen, leidend voor de periode waarin de btw wordt verrekend. Het kan dus zo zijn dat de creditfactuur in een andere btw-periode wordt verrekend dan het orgineeel.
Als de originele factuur gemaakt is in SnelStart Web dan kun je de factuur via één druk op de knop kopiëren naar een creditfactuur. Ga links in het overzicht naar Facturen.Selecteer de betreffende factuur en klik op Crediteren. De gegevens van de factuur worden gekopieerd naar een nieuwe factuur.
Een creditfactuur, ook wel creditnota genoemd, is een factuur waarmee je een eerder gestuurde verkoopfactuur kunt terugdraaien. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je bepaalde diensten of producten niet hebt kunnen leveren of het eerder gefactureerde bedrag te hoog was. In beide gevallen krijgt jouw klant geld terug.
Een creditfactuur wordt vaak gezien als het tegenovergestelde van een normale factuur. Het verschil tussen deze twee soorten facturen is dat een creditfactuur een negatief bedrag vermeldt. Dit betekent dat het bedrag dat eerder op de oorspronkelijke factuur stond vermeld, wordt gecorrigeerd.
Het banksaldo kan zowel positief als negatief zijn. Een positief saldo of creditsaldo betekent dat jij van de bank geld te goed hebt. Een negatief saldo of debetsaldo betekent dat jij 'rood' staat en dus een schuld aan de bank hebt.
Als de creditfactuur in hetzelfde btw-tijdvak wordt verzonden als de oorspronkelijke factuur, kunt u deze meenemen in de btw-aangifte. Als de creditfactuur in een later tijdvak wordt opgemaakt dan de oorspronkelijke factuur, dan moet de btw via een verzoek worden teruggevraagd aan de Belastingdienst.
Hoe boek je crediteuren op de balans? In de balans zie je dit terug in de post crediteuren.Crediteuren horen bij het vreemd vermogen (schulden) en staat daarom aan de rechterkant van de balans. Het is immers een schuld van de onderneming.
Om een creditnota op te maken heeft u tijd tot het einde van het derde jaar na het jaar waarin de factuur opgemaakt werd.
Als u diensten levert aan klanten in EU-landen die btw-aangifte doen, brengt u meestal geen btw in rekening. De klant berekent de btw en geeft die aan in eigen land. U stuurt een factuur zonder btw en vermeldt daarop:de btw-identificatienummers van u én uw klant.
Alle facturen binnen een bepaalde termijn (maand, kwartaal, jaar) dienen te worden meegenomen in de btw aangifte. Niet het moment van betalen, maar datum op factuur is het uitgangspunt. In uitzonderlijke gevallen mag je de betaaldatum wel aanhouden (het kasstelsel).
Betekenis in een boekhouding:
Debet en Credit wordt in de boekhouding gebruikt om aan te geven of er geld bij de organisatie waarover de boekhouding gaat weg gaat (Debet), of er geld binnenkomt (Credit).
Aan de rechterkant zie je 'credit'. Hieronder vallen alle schulden. Dit kunnen 'echte' schulden zijn, maar ook openstaande facturen die nog door het bedrijf betaald moeten worden.
Inboeken doe je door middel van een Journaalpost en een kostenplaats. Een journaalpost geeft aan of een post gedebiteerd of gecrediteerd moet worden. Deze noteer je in diverse dagboeken en staan op die manier ook meteen in het juiste boekjaar.
Behalve facturen moeten ook credit nota's doorlopend genummerd zijn. Hier mag je kiezen of je voor credit nota's een aparte reeks start, of dat je de credit nota gewoon mee nummert met jouw facturen. Maak je bijvoorbeeld na factuur met volgnummer 103 een creditnota dan krijgt deze het volgnummer 104.
Crediteren is een boekhoudkundig begrip wat slaat op het bijschrijven van een bedrag of het boeken op de passivazijde. Crediteren is het tegenovergestelde van debiteren. Debiteren gaat over het afschrijven van een bedrag of het boeken op de activazijde.
Een boekingsregel wordt automatisch toegepast wanneer je een inkoopfactuur voor die klant maakt en kan bestaan uit een kostencategorie, een omschrijving en/of btw-tarief. Je kunt ook meerdere boekingsregels opslaan bij een crediteur.
Debit en credit in balans
Op de balans zijn debet en credit altijd gelijk.
Een grootboekrekening is een verzameling van alle inkomsten en uitgaven binnen een bepaalde categorie. Het is dus een lijst met uitgaven en inkomsten die logisch bij elkaar horen. Met grootboekrekeningen deel je de boekhouding als het ware op in stukjes. Zo heb je een beter overzicht over jouw financiën.