Tussen 15.000 en 12.000 voor Christus werd voor het eerst een schoeisel gebruikt.Deze 'schoenen' werden gemaakt van dierenhuiden. Later, in de tijd van de grieken en romeinen waren sandalen populair. Deze schoenen bestonden uit riempjes die over de voet gingen.
Vroege geschiedenis: De oudste schoenen die ooit zijn ontdekt, dateren uit ongeveer 7.000 tot 8.000 voor Christus. Het zijn eenvoudige sandalen gemaakt van gevlochten gras of leer en werden gedragen om de voeten te beschermen tegen ruwe ondergronden en extreme weersomstandigheden.
Aangenomen wordt dat in de periode 15.000 – 12.000 voor Christus schoeisel voor het eerst in gebruik genomen werd. Deze 'schoenen' waren gemaakt van dierenhuiden en voornamelijk bedoeld als bescherming tegen de kou.
De meeste schoenen worden nog steeds geproduceerd in Amerika, waar er 5 productiefaciliteiten zijn. Andere schoenen worden gemaakt in China en Engeland.
Bovenmateriaal van een schoen bestaat vaak uit leer, kunstleer of stof. Leer wordt gemaakt van de huiden van dieren vooral van runderen, omdat deze huiden het sterkst zijn. De toplaag van leder is het sterkst en is glad of bewerkt leer, zoals nubuck. De laag eronder is suède.
Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam, een ree of een kalf. Ook de huid van krokodillen en slangen wordt tot leer verwerkt, evenals sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen).
Met 5.500 jaar is het de oudste lederen schoen die ooit ontdekt is. Hoe lang mensen al leren schoeisel gebruiken, is niet helemaal duidelijk.
De productie wordt bijna volledig uitbesteed en Nike heeft zelf vrijwel geen productielocaties. Belangrijke landen waar de productie plaatsvindt zijn de Volksrepubliek China, Vietnam, Turkije, Indonesië en Thailand. Belangrijke concurrenten van Nike zijn, onder andere, adidas, ASICS, Puma en Under Armour.
Volgens de Kamer van Koophandel waren er in 2010, 115 groothandelaren in schoenen. Nu zijn dat er nog 98. Ook het aantal schoenfabrieken werd minder. Van 51 in 2010 tot 44 in 2015.
De eenvoudigste schoenvorm, de sandaal, werd door de Egyptenaren uitgevonden en diende als bescherming tegen de hitte van het zand. Dit wordt bij uitgravingen aangetoond met vondsten die dateren van circa 3000 voor Christus.
Het Europese systeem van schoenmaten heeft zijn oorsprong in Frankrijk. Wat wij Nederlanders beschouwen als 'ons' schoenmaatsysteem is dan ook het Franse systeem, c.q. Franse lengte. De schoenmakers hanteerden als maat de steek. Een Franse steek heeft een lengte van 6,67 millimeter.
In 1917 was het bedrijf Converse de eerste om sneakers als lifestyle-schoenen te introduceren. De klassieke Converse Chuck Taylor All Star was de eerste sneaker die een echt fashionstatement was. De schoenen werden gedragen door atleten, maar ook door mensen die geen sport beoefenden.
De schoenen die oud-basketballer Michael Jordan in 1998 droeg tijdens de NBA-finale tegen Utah Jazz hebben bij een veiling 2,2 miljoen dollar opgeleverd. Daarmee zijn dit volgens veilinghuis Sotheby's de duurste sportschoenen ooit.
Hakken ontstonden onder meer in het oude Egypte. Slagers droegen ze om niet door het slachtafval te hoeven lopen.In Mongolië werden hakken gedragen om de voet steviger in de stijgbeugel te verankeren.
Op nummer 1 staat in 2021 de good old Nike Air Force 1. Ook Adidas en Converse waren afgelopen jaar populair. Bekijk de top 10.
2: Bron van bacteriën
We nemen gemiddeld 421.000 bacteriën met onze schoenen het huis in. De kans bestaat zelfs dat hier schadelijke bacteriën tussenzitten, zoals de E. colibacterie (beter bekend als de poepbacterie). Een schoenenrek is dus niet overbodig.
De voeten worden gezien als het laagste een vieste lichaamsdeel in Thailand. Logischerwijs worden daarom ook de schoenen die je draagt als vies beschouwd. Wanneer je bij iemand thuiskomt, of een tempel bezoekt, wordt verwacht dat je je schoenen uitdoet.
Phil Knight richtte in 1964 samen met hardloopcoach Bill Bowerman Blue Ribbon Sports op, in het begin als distributeur voor de Japanse schoenmaker Onitsuka Tiger. Ze begonnen met een startkapitaal van slechts $1200.
Nike is een Amerikaans bedrijf dat in 1964 is opgericht als Blue Ribbon Sports. Het concern, dat tegenwoordig sportschoenen, -kleding, -accessoires en -apparatuur verkoopt, veranderde in 1978 haar naam in Nikè, naar de Griekse godin van de overwinning.
In het Nike logo hoort een kromming te zitten, de nagemaakte is vaak hoekiger. Daarnaast is de valse Swoosh meestal rafelig en niet goed uitgesneden. Ook de kwaliteit van de Swoosh is vaak slecht, er wordt gebruik gemaakt van goedkoop plastic wat meer glimt.
Welnu, het zal je misschien verbazen, maar de grootste gedocumenteerde schoenmaat ooit is een duizelingwekkende maat 75, wat overeenkomt met een indrukwekkende lengte van bijna 48 centimeter! Deze buitengewone schoenmaat behoorde toe aan Robert Wadlow, ook wel bekend als de "Alton Giant" of "The Giant of Illinois."
Waar komt het schoen zetten eigenlijk vandaan? Je schoen zetten is al een eeuwenoude traditie. In de 15e eeuw werd dit al gedaan door de kinderen uit arme gezinnen. Zij konden op 5 december hun schoen in de kerk zetten, waarna deze werd gevuld door de rijken.
Er zijn veel soorten leer. Zoals je waarschijnlijk wel weet is leer afkomstig van dieren maar er is tegenwoordig ook kunstleer. Leer wordt al van oudsher gebruikt voor het maken van allerlei dingen zoals schoenen en tassen. Onze verre voorouders hadden niets anders dan leer om zichzelf mee warm te houden.