Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer houdbaar en lekker sappig! Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
Voor langdurige opslag, koel onrijpe peren bij een temperatuur van 32 tot 35°F . Europese peren kunnen één tot drie maanden bewaard worden. Verwijder opgeslagen fruit ongeveer één week voor gebruik om volledig te laten rijpen bij kamertemperatuur.
Na aankoop zijn peren ongeveer drie tot zeven dagen goed. Wist je dat je peren beter niet in een schaal met bananen, appels of perziken kunt leggen? Deze vruchten zorgen ervoor dat de peren sneller rijpen. Je kunt je peren ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze minstens twee tot drie weken goed.
Peer bereiden & bewaren
Houd je van een stevige peer? Bewaar ze dan in de koelkast. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren. Daar zijn ze nog enkele dagen houdbaar.
Ze kunnen rauw gegeten worden, in salades worden verwerkt of worden gebruikt in gebak en desserts. De zoetheid van peren maakt ze ideaal voor zoete gerechten, terwijl hun sappigheid en frisheid ook heel goed werkt voor meer hartige combinaties met bijvoorbeeld ham of (blauwe) kaas.
Peren kunnen op verschillende manieren worden bewaard: gekoeld, ingevroren, ingemaakt of gedehydrateerd . U zult de beste methode voor u willen kiezen op basis van hoe lang u uw conserven wilt bewaren. De meest kortetermijnmethode van conserveren. Conserven kunnen tot drie maanden in de koelkast worden bewaard.
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.
Peren zijn een krachtige vrucht, boordevol vezels, vitaminen en nuttige plantaardige stoffen. Deze voedingsstoffen zouden ontstekingen bestrijden, de gezondheid van de darmen en het hart bevorderen, beschermen tegen bepaalde ziektes en zelfs helpen bij gewichtsverlies. Zorg er wel voor dat u de schil eet , want deze bevat veel van de nuttige stoffen van deze vrucht.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Fruit dat niet in de koelkast bewaard mag worden, is onder andere bananen, appels, meloenen en bessen . Houd er rekening mee dat veel fruitsoorten sneller rijpen als ze op kamertemperatuur worden bewaard, maar langer vers blijven als ze eenmaal rijp zijn en in de koelkast worden bewaard.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Peren zijn geen koplopers als het gaat om vitamines en mineralen, maar ze bevatten wel vitamine C, kalium, koper en magnesium. Tot slot zijn peren ook rijk aan boron, een stofje dat calcium helpt om je botten sterker te maken. Het eten van peren is daarom ook goed om botontkalking tegen te gaan.
De peren kun je in een afgesloten bak maximaal een week bewaren in de koelkast.In de vriezer tot 3 maanden houdbaar. Bewaar vooral ook (een deel van) het sap waarin je de peren hebt gekookt, goed te gebruiken in recepten en hetzelfde te bewaren als de peertjes.
Versnel de rijping met de papieren zak-methode
Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
In vergelijking met een peer zit er in een appel 3 keer zo veel vitamine A, 2 keer zoveel vitamine C en 20% meer vitamine E. belangrijk is dat 70% van de vitaminen meteen onder de schil zitten. Een appel schillen is dus eigenlijk geen goed idee. De appel zit boordevol anti-oxidanten om je tegen ziektes te beschermen.
Wat betreft het bewaren van peren, kunnen onrijpe exemplaren prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, waar ze tot wel 2 dagen vers blijven.
Kortom: de vele vezels in peren geven je snel een vol gevoel, voeden gunstige darmbacteriën, ondersteunen je spijsvertering en reinigen je darmen maar kunnen tegelijkertijd ook een licht laxerend effect hebben.
Welk fruit bewaar je in de koelkast? Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Vul je inmaakpotten met de peren. Giet de resterende siroop over de peren tot ze bedekt zijn, waarbij je 1/2 inch ruimte overlaat vanaf de bovenkant van de potten. Veeg de randen af met een papieren handdoek. Doe de deksels erop en draai de banden vingertopvast.
Zacht fruit kun je meestal rauw invriezen. Bij hard fruit zoals appels en peren kan dit ook, maar dan verkleuren ze. Daarom is het beter om ze eerst te koken of er een jam of moes van te maken.
Een eetbare schil zoals die van appel, peer, nectarine, perzik, pruim en citrusvruchten kan je dus gerust opeten nadat je de vrucht grondig gewassen hebt. Je doet er zelfs goed aan want ze bevat heel veel nuttige voedingsstoffen!
Als je met de gebakken peren zit, heb je te maken met onaangename gevolgen van eerdere gebeurtenissen. Deze uitdrukking betekent namelijk 'ergens voor moeten opdraaien', 'op de blaren moeten zitten', 'in moeilijkheden zitten'. Gebakken peren waren vroeger een bekende lekkernij.
Oplossingen. De oplossingen om jouw perelaar van perenroest af te helpen, zijn nogal drastisch. De efficiëntste manier is de besmette jeneverbessen in de buurt van jouw perelaar te verwijderen. Daarnaast is het ook een optie om de takken van de jeneverbes weg te snoeien.