Wanneer u stopt met het gebruik van cocaïne voelt u zich waarschijnlijk erg moedeloos, heeft u een leeg gevoel van binnen en bent u erg uitgeput. Daarnaast kunnen er ook stemmingswisselingen optreden, kunt u gaan hallucineren en kunnen er ook problemen met het geheugen en uw concentratievermogen optreden.
De eerste week heb je last van zeer wisselende stemmingen. Dan breekt een periode van een week of tien aan waarin je geen afkickverschijnselen meer hebt en het gevoel hebt dat je er helemaal vanaf bent. Helaas volgt er daarna een periode waarin je depressief kunt worden. Dit kan wel een half jaar duren.
Stoppen met coke lukt meestal niet alleen. Een professionele behandeling verhoogt de slagingskans om blijvend af te kicken. Mensen die naar een kliniek gaan om te stoppen met cocaïne vallen na verloop van tijd vaak terug. De geestelijke afhankelijkheid van coke is heel sterk.
Tip bij het afkicken van coke
Zoek professionele hulp en leer omgaan met zwakke momenten. Daarnaast kunnen onderstaande tips je helpen om een terugval te voorkomen: zet de nadelen van gebruik op een rijtje, dat helpt je om te weigeren.
Op lange termijn
Het gebruik zorgt op de duur voor een rusteloos en opgejaagd gevoel en daarnaast komen neusbloedingen regelmatig voor. Mensen die cocaïne gebruiken kunnen door het wegvallen van remmingen agressief worden. Cocaïne is erg belastend voor het hart.
Coke doet het volgende met je gezicht: het zorgt voor verwijde pupillen en je krijgt een 'strak' gezicht. Omdat cocaïne de bloedsomloop stimuleert, zullen de ogen er bovendien rood en waterig uit komen te zien. Verder zal de persoon vaak de neus ophalen en een slecht gebit en kleine puistjes laten zien.
Iedere dag coke snuiven
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend, maar wel treedt er heel snel geestelijke verslaving op. Het risico op cocaïneverslaving is vooral groot als de coke wordt gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Is de cocaïne uitgewerkt, dan voelt de verslaafde zich somber en depressief.
Cocaine heeft ook een sterke reactie op de spieren. Ze worden er gespannen van en kunnen in een kramp schieten. Denk maar aan de bekende kaakklem. Hierdoor krijgt jouw vriend dagenlang erge spierpijn, omdat die spieren van hem, niets meer kunnen hebben.
Korte termijn risico's van cocaïne:
Iemand kan opgefokt raken of agressief worden. Problemen met hart en bloedvaten. Bijvoorbeeld hartritmestoornissen, een hartinfarct of een beroerte. Veel en vaak gebruiken vergroot het risico hierop, net als het combineren van cocaïne met andere drugs of met alcohol.
Het gebruik van cocaïne voelt als een beloning. Wanneer je langere tijd coke gebruikt, gaan je hersenen zelf al meer dopamine aanmaken om in balans te blijven. Het gevolg is dat jij meer cocaïne nodig hebt om het verschil zonder cocaïne te voelen.
Bij het stoppen kan je last krijgen van onrust, angsten, slaapproblemen, beven, zweten, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Die klachten lijken erg op lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Naarmate je langer gestopt bent, nemen de klachten verder af.
De meeste mensen hebben op een avond voldoende aan een kwart tot een halve gram cocaïne (4 of 5 lijntjes). De hoeveelheid die men neemt voor het gewenste effect, varieert van persoon tot persoon. Een veilige dosis is er niet. De risico's nemen toe naarmate je vaker en meer per keer gebruikt.
Cocaïne & de dip
Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.
Een overdosis coke is niet in alle gevallen dodelijk. Hoeveel gram coke tot een overdosis of zelfs tot overlijden kan leiden, is per individu verschillend. Er is dan ook geen eenduidig antwoord te geven vanaf hoeveel gram een overdosis coke dodelijk is.
Hoe lang het duurt om te ontnuchteren van drugs, wisselt per middel. Zo duurt het ongeveer twee uur om nuchter te worden van keta en ongeveer een uur om te ontnuchteren van cocaïne. De kater kan echter wel enkele dagen aanhouden. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
De straatwaarde van drugs wordt vaak bepaald door hoe groot de vraag en het aanbod zijn. De prijs van een drug kan op vrij korte tijd stijgen of net dalen, afhankelijk van de beschikbaarheid ervan. Cocaïne werd de voorbije jaren bijvoorbeeld goedkoper omdat er meer van die drug op de illegale markt beschikbaar werd.
Kater. De dagen na cokegebruik kun je jezelf erg moe en uitgeblust of depressief voelen. De cokedip wordt over het algemeen door gebruikers wel als minder sterk ervaren dan de dip die speed of XTC kunnen geven.
Ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen en hun duur verschillen per middel en mate van afhankelijkheid. Tot de mogelijke verschijnselen behoren spasmodermie, misselijkheid, diarree, onrustigheid, rillen, transpireren en slapeloosheid. Deze kunnen enkele dagen tot in extreme gevallen een maand aanhouden.
Ben je verslaafd geraakt aan harddrugs als cocaïne, heroïne of GHB? Ook dan kun je thuis afkicken. Soms is een korte opname in een kliniek nodig, bijvoorbeeld voor een detoxbehandeling om lichamelijk van het verslavende middel af te komen.
De lichamelijke ontwenning is meestal na 2-3 weken voorbij (ook van alcohol of drugs waar je lichamelijk afhankelijk van wordt). De geestelijke ontwenning duurt echter veel langer en verloopt meestal 'in golven'. Je lijkt ervan af te zijn en dan komt het plots weer opzetten.
Normaal gesproken wordt bezit voor eigen gebruik van zowel harddrugs als softdrugs niet opgespoord en vervolgd. Met een gebruikshoeveelheid wordt bedoeld: minder dan 5 gram bij softdrugs (hasj of wiet) en maximaal een halve gram bij harddrugs (cocaïne, speed etc.), 1 XTC pil en minder dan 5 ml GHB.
Wat is junkiegedrag? Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen.
Nu hun gemiddelde leeftijd rondom de 45 jaar schommelt, verdwijnen de junkies langzamerhand uit het zicht. De levensverwachting van spuiters ligt rond de 55 jaar, rokers worden gemiddeld 10 jaar ouder.