Ja, ook het eigeel past prima in een gezonde voeding. Het eigeel is een goede bron van de vitaminen A, D, B2, B12 en foliumzuur en van de mineralen ijzer, zink en selenium.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat.Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed.Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
De dooier bevat het grootste deel van het eiwit en vetten. Er zit meer onverzadigd vet dan verzadigd vet in de dooier. Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink.
Los daarvan heeft rauw ei zowel voor- als nadelen voor de gezondheid. Eidooiers zijn perfect om rauw te gebruiken. Veel van de vitaminen en vetzuren koken kapot als je het ei verhit. Een goed gemaakte mayonaise is dus een prima bron van voedingsstoffen.
De kleur van de eidooier zegt helemaal niets over de versheid van het ei. Een gele eidooier kan dus net zo vers zijn als een oranje dooier. Volgens het Voedingscentrum is zelfs een eidooier met een blauwgroene ring niet schadelijk. Deze kleur is namelijk een reactie op het ijzer en de zwavel uit de dooier en het eiwit.
Eén eidooier brengt ongeveer 200 mg cholesterol aan. Rekening houdend met de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad en het feit dat ook nog andere dierlijke producten en met ei bereide voedingsmiddelen wat cholesterol aanbrengen, is er in een gezonde voeding ruimte voor zo'n zes eieren per week.
Bij voorkeur pocheren of zacht koken
Een gezonde manier om een eitje te eten is om deze zacht te koken of te pocheren. Pocheren doe je door water met een scheutje azijn te koken in een klein pannetje. Tik een eitje en doe de dooier plus eiwit over in een kopje.
Eidooiers bewaren in koelkast
Ook eigeel kun je 2 dagen bewaren in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast. In tegenstelling tot eiwitten kun je eidooiers niet invriezen. De structuur verandert dan en het eigeel is niet meer fijn om te gebruiken.
Voor veel fanatieke sporters is dat echter niet de belangrijkste reden om rauw ei te eten. Zij gebruiken rauwe eiwitten als een makkelijke manier om extra magere proteïne binnen te krijgen. Eiwit is bijvoorbeeld makkelijk door een shake of smoothie heen te kloppen.
Salmonella in eieren
Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood. Eet daarom liever geen rauwe eieren of producten waarin rauw ei verwerkt is zoals zelfgemaakte mayonaise of bavarois.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Goed voor je, ongeacht je leeftijd! Zo zitten er veel voedingsstoffen in die je lichaam goed kan gebruiken, denk aan mineralen als ijzer, fosfor, seleen en zink. Maar ook onmisbare B-vitamines en vitamine A en D zijn te vinden in een ei.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Eieren: een favoriete eiwitbron van krachtsporters. Maar eieren, eigeel met name, hebben ook de naam slecht te zijn voor hart en bloedvaten, omdat ze je cholesterol zouden verhogen.
Onderzoek toont duidelijk aan dat eieren het risico op hart- en vaatziekten niet verhogen. Voor gezonde personen zijn er geen redenen om zich te houden aan de aanbeveling om wekelijks maximum drie eieren te eten. Zolang je een gezond voedingspatroon hebt, mag je dagelijks eieren eten.
Mythe #1: Het eiwit is gezonder dan de dooier
en vermijden ze het cholesterol. Ze zijn dus extra gezond bezig. Denken ze. Wat zij niet weten is dat de eidooier juist het gezondste deel van het ei is, want deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren.
Eieren staan in de Schijf van Vijf, maar je kunt ze niet onbeperkt eten. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan twee tot drie eieren per week te eten.
Eet je teveel eieren, dan is de kans klein dat je cholesterol hoog wordt. Alleen wanneer je een cholesterol hyper responder bent, is dit mogelijk. Eieren zorgen in de basis voor een beter balans tussen het HDL en LDL cholesterol. Het is zeker mogelijk om teveel eieren te eten.
Eieren goed voor spieren? Ja, er is geen twijfel over mogelijk. Het eten van eieren is goed voor de spieropbouw. Het is bekend dat als je fanatiek aan gewichtheffen doet en je spieren wilt opbouwen, je ongeveer 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht moet eten.
Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
In de koelkast blijven eidooiers 2 dagen goed in een afgesloten bakje.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Hoe werkt het ei dieet? Zoals al aangegeven eet je tijdens het dieet elke dag minstens 2 eieren en eet je maximaal 40 eieren per week. Door dit 1 à 2 weken vol te houden zal je 5-10 kilo afvallen. Dit komt doordat je per dag zo'n 500-1000 calorieën eet.