Geïntegreerde LED verlichting zijn armaturen met een ingebouwde led module. Met andere woorden: deze armaturen hebben een ingebouwde lichtbron, waardoor deze niet vervangen kan worden. Dit is het grootste verschil met armaturen waarbij je een aparte lichtbron moet aanschaffen (bijvoorbeeld een lamp of een buis).
De maximale levensduur van een LED lamp is 50.000 branduren. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom LED verlichting zo populair is. Gemiddeld zie je dat de lampen een levensduur van 15.000 tot 20.000 uur hebben.
De Ledlamp én het armatuur zijn geïntegreerd, hierdoor kan de lamp zelf niet vervangen worden. Zoals eerder benoemd is de levensduur over het algemeen enorm lang 20.000 - 50.000 uur. Als er dan toch een onderdeel defect raakt, is dit vaak de driver van de Led spot en deze is wel eenvoudig te vervangen.
Lampen met ingebouwde ledmodules kunnen niet handmatig verwisseld worden. Hiervoor moet je contact opnemen met de fabrikant.
De nieuwe Philips LED A-klasse lampen - die voldoen aan de hoogwaardige Philips EyeComfort1-criteria - zijn de meest energiezuinige lampen van het merk in deze vorm tot nu toe.
Omdat de meeste lampen tegenwoordi gebruik maken van LED (filament) techniek heeft de EU de nieuwe labels van LED lampen veranderd naar F of G. Dit doen ze om fabrikanten te stimuleren om nieuwe technieken te ontwikkelen die nog zuiniger zijn.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
Waarom een LED lamp kapot gaat? Een van de belangrijkste oorzaken van het kapot gaan van led lampen is dat LED-technologie een constante spanning nodig heeft; als er op enig moment een stroomstoot wordt veroorzaakt, stijgt de temperatuur van de diodes in de lamp en zal deze in korte tijd kapot gaan of defect raken.
Het kan! “Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Niet-vervangbare LED betekent dat de verlichting al is geïntegreerd in het armatuur. De lichtmodule zit vast in de lamp. Je hoeft dus geen losse lichtbron bij je gekochte lamp extra te bestellen. Deze LED module kan je niet uit de lamp halen en is dus ook niet te vervangen.
Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Door wetgeving zijn gloeilampen grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Het is beter voor het milieu om ook een onzuinige lamp die het nog doet te vervangen door een ledlamp.
LED verlichting bevat vrijwel geen giftige stoffen, tenzij de lampen echt tot stof vermalen worden. Dit zal je in de praktijk natuurlijk niet doen. Hierdoor kom je dus niet in aanraking met de stoffen die slecht kunnen zijn voor je gezondheid.
Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.
Geeft de lamp helemaal geen warmte af maar heeft hij wel een bolvorm, dan heb je een ledlamp. Als de lamp helder glas heeft kan je, als de lamp uit staat, gele vlakjes zien op de plaats waar het licht uit komt.
LED lampen hoef je bijna nooit te vervangen. Met een brandtijd van gemiddeld 50.000 uur kan een LED lamp tot wel 15 jaar meegaan. Gelukkig zijn LED lampen in dezelfde armaturen te monteren als een gewone lamp. LED lampen zijn verkrijgbaar met de bekende fittingen.
LED verlichting is lang niet altijd standaard dimbaar. Let er dus op dat er in de productnaam of in de specificaties de term 'dimbaar' en/of 'dimmable' vermeld staat. Zo ben je er zeker van dat de betreffende LED lamp daadwerkelijk dimbaar is.
Breng ze altijd naar een recyclepunt of naar plaatsen zoals bouwmarkten of doe-het-zelfzaken waar ze ruimtes hebben waar u de lampen kunt deponeren. Her gebruik ze.
Een LED-transformator heeft namelijk een minimaal vermogen. Hebben uw LED-lampen een lager vermogen dan dit minimum, dan kunnen ze gaan knipperen. Zodra u de transformator vervangt door een LED-transformator met een lager minimum vermogen, houdt het knipperen op.
LED lampen hebben weinig spanning nodig. Wanneer de spanning onvoldoende is zal de lamp niet branden en op dat moment zal de spanning zich opbouwen in de lamp. Dit is de zogenaamde lekstroom of inductiespanning. Eenmaal de spanning voldoende is, wordt deze ineens ontladen wat resulteert in kort nagloeien van de lamp.
Ondanks dat de energieprijzen weer dalen is het belangrijk om energie te besparen met het oog op de toekomst. Een simpele en snelle manier om dit te doen is door je spaarlampen te vervangen door led lampen. Door van spaarlamp naar led te gaan, bespaar je gemiddeld 60% op je energiekosten voor verlichting.
Een led-lamp van 6 Watt, eveneens vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis slechts 8,5 kWh (2 euro) bij vier branduren per dag. Laat je de lamp 24 uur per dag aan, dan kost dit je 12 euro per jaar.
In ongeveer 80% van de gevallen is het mogelijk om jouw G4 halogeenverlichting te vervangen door LED. Bespaar dus energiekosten en kies ervoor om jouw G4 halogeen te vervangen door LED. Je bespaart al snel 20 euro per lamp per jaar, als je ervoor kiest om een halogeenlamp te vervangen door een ledlamp.