DigiD niet verplicht U bent niet wettelijk verplicht een DigiD aan te vragen. Het is wel zo dat steeds meer overheidsorganisaties DigiD gebruiken voor de toegang tot hun online dienstverlening. Zonder DigiD kunt u dus veel dingen niet via internet regelen.
U kunt een (nieuwe) DigiD aanvragen via www.digid.nl.
DigiD werd vanaf 2006 verplicht voor iedereen die in Nederland elektronisch belastingaangifte doet.
Een DigiD is geldig tot drie jaar na de laatste keer dat u er ergens mee hebt ingelogd. Gebruikt u DigiD dus lange tijd niet, dan moet u een nieuw DigiD aanvragen.
U mag aansluiten op DigiD als uw organisatie aan alle onderstaande eisen voldoet. Publieke taak: u voert een publieke taak uit. Dat is vastgesteld in een wet. Burgerservicenummer: u mag volgens de wet het burgerservicenummer of het A-nummer gebruiken om uw publieke taak uit te voeren.
U kunt uw M-aangifte online doen.Dat doet u via Mijn Belastingdienst met uw DigiD of met een Europees erkend inlogmiddel. Wilt u M-aangifte doen over 2020 of eerder? Dat kan alleen op papier.
De tarieven voor 2021 zijn vastgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: DigiD: 0,14 euro per succesvolle authenticatie, exclusief btw. DigiD Machtigen: 0,66 euro per gebruik machtiging, exclusief btw.
Mogelijk kunt u dan nog hulp vragen als het niet lukt. De activeringscode is 21 dagen geldig. Zorg er daarom voor dat u binnen 21 dagen uw DigiD activeert. Anders moet u opnieuw een DigiD aanvragen.
Nadat u uw DigiD heeft geactiveerd, blijft deze geldig voor een periode van 3 jaar na het moment waarop u de DigiD voor het laatst heeft gebruikt. Telkens als u uw DigiD opnieuw gebruikt, begint een nieuwe periode van 3 jaar te lopen.
Uw DigiD is privé. Dus uw inloggegevens, die wilt u geheim houden. Daarom is er DigiD Machtigen. Hiermee geeft u een helper toestemming om met zijn eigen DigiD een onderdeel van uw overheidszaken namens u te regelen.
Denkt u dat iemand uw DigiD-inloggegevens heeft of is uw telefoon met de DigiD app gestolen. Onderneem dan direct actie. Iemand kan met uw inloggegevens bijvoorbeeld uw bankrekeningnummer bij de Belastingdienst wijzigen of persoonlijke gegevens bekijken in MijnOverheid. Dit kan nare gevolgen hebben .
Telefoon. Bel: +31 88 123 65 55 (lokaal tarief). Op werkdagen van 8.00 tot 22.00 uur. Op zaterdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.
Oplossing: log in op 'Mijn DigiD'. Controleer onder het kopje 'DigiD app' op welke apparaten de DigiD app actief is. Deactiveer de DigiD app op een of meerdere apparaten.
Bent u uw wachtwoord vergeten? Ga naar https://digid.nl/herstellen.Vul uw burgerservicenummer (BSN) en gebruikersnaam in. U kunt uw wachtwoord op 3 manieren herstellen via: e-mail en sms, per brief en via de DigiD app.
Nee, DigiD is persoonsgebonden dus je kunt maar één DigiD-app op je smartphone zetten. Deel je je telefoon of tablet bijvoorbeeld met je partner of gezinslid? Dan kan een van jullie de DigiD-app gebruiken; de ander kan alsnog overheidsinstanties inloggen via bijvoorbeeld sms.
Deze melding verschijnt als je probeert bij DigiD in te loggen, voordat de brief met activeringscode is aangekomen. De brief heb je nodig om DigiD te activeren. Ook als je drie keer of vaker een verkeerde of verouderde activeringscode invult, werkt het inloggen niet meer. Vraag een nieuwe DigiD aan.
Als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft of die van een ander land uit de Europese Economische Ruimte (EER), kunt u alleen DigiD aanvragen als u (binnenkort) AOW ontvangt.
DigiD stuurt u een automatisch bericht als er iets in uw account wijzigt. Bijvoorbeeld bij een aanvraag, activatie van de app, een wijziging of als uw DigiD na 3 jaar verloopt. Zo controleren we of u de wijziging zelf heeft gedaan en niet iemand anders. Let op, medewerkers van DigiD vragen u nooit om uw inloggegevens.
Het gebruik van de DigiD van de overledene wordt oogluikend toegestaan. Pas als de code drie jaar lang niet is gebruikt, vervalt deze. De overheid was zich al langer bewust van de knelpunten waarmee nabestaanden door de voortschrijdende digitalisering van de overheids- dienstverlening te maken krijgen.
Geef uw DigiD nooit aan een ander. Maar vraag degene die u gaat helpen om de aanvraag te starten. Hij of zij heeft daar uw geboortedatum en burgerservicenummer (BSN) voor nodig. Na de aanvraag ontvangt u een brief thuis.
Heeft u een DigiD en is sms-controle geactiveerd? Dan kunt u gesproken sms instellen. Voortaan wordt u automatisch gebeld en wordt de sms-code uitgesproken. Deze code is 15 minuten geldig.
DigiD is voor overheidsorganisaties en organisaties met een publieke taak zoals ministeries, lokale overheden, organisaties in de zorg, onderwijs, pensioen en waterschappen.