Vaak ontstaat irritatie doordat je iemand anders ziet en jezelf met die persoon vergelijkt. Soms herken je iets in die persoon wat je zelf ook hebt. Vaak is het iets waar je niet zo blij mee bent. De ander houdt je een spiegel voor en dat irriteert je.
Te veel lawaai, mensen die u onderbreken, het licht aanlaten en te vaak aan de telefoon zitten zijn maar een paar voorbeelden van de veelgehoorde ergernissen. "Ik raak gefrustreerd en loop weg." "Ik rol met mijn ogen." "Ik leg rustig uit hoe irritant ik het vind."
Irritatie definities
(v.) Uitspraak: [ɪriˈta(t)si] Verbuigingen: irritatie|s (meerv.) 1) keer dat je je ergert Voorbeeld: `De bemoeizucht van mijn ouders wekt bij mij irritaties op. `Synoniem: ergernis 2) gevoel d...
Richt je op wat je hebt in tegenstelling tot wat je wilt. Voel je dankbaar voor je leven, voor de spullen die je hebt, de mensen waar je tijd mee door mag brengen, de herinneringen die je hebt gemaakt en de levenslessen die je hebt geleerd. Door dankbaar te zijn word je tevreden.
Zoals eerder benoemd is het niet de bedoeling dat je irritatie en ergernissen omslaan in stress. Als je te veel stress produceert, kan dit schadelijk zijn voor je lichaam en geest. Zorg er dan voor dat er niet meer stress bij komt. Als je stressniveau stijgt, zou je eventueel ook stresssituaties kunnen vermijden.
Wat we kunnen leren van onze ergernissen
Iemand die je mateloos irriteert, laat meestal precies die kant van jezelf zien die je hebt weggestopt, stelt psycholoog Lex Mulder. 'De kant die je niet mag tonen van jezelf, die je in het verleden hoongelach of straf heeft opgeleverd, die toen inefficiënt of nutteloos bleek.
Het verschil tussen de twee werkwoorden is dat ergeren ook wederkerend kan worden gebruikt, eventueel in combinatie met een voorzetselvoorwerp zoals in Ik erger me aan zijn slordigheid. Irriteren kent die mogelijkheid niet, maar wordt – onder invloed van zich ergeren – toch vaak zo gebruikt.
boosheid, ergernis, gramschap, irritatie, kribbigheid, misnoegen, ongenoegen, spijt. ergernis (zn) : aanstoot, gekweldheid, geprikkeldheid, getergdheid, irritatie, ontstemming.
Doorgaans is prikkelbaarheid tijdelijk van aard. Een slechte nachtrust of stress kunnen er aan ten grondslag liggen. Menstruatie is een andere oorzaak van prikkelbaarheid. Meer dan de helft van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd geeft aan dat ze prikkelbaar zijn in de dagen voor hun menstruatie.
Prikkelbaarheid zorgt ervoor dat je snel overschiet tot emotie in plaats van ratio. Emotie kan zich uiten als een felle snauw na een vervelende opmerking of een huilbui wanneer er iets mis gaat. De emotie neemt snel de overhand. Het is belangrijk om te weten dat prikkelbaarheid geen eigenschap is van mensen.
Kijk ook of je tegen je partner zeggen kunt dat je irritatie voelt, zonder hem of haar de schuld te geven. Zo uit je wel de emotie, maar richt je die niet op de ander. Het zo erkennen en waarnemen van je irritatie geeft de emotie ruimte om te stromen en er te zijn. Een irritatie is dan veel sneller weer voorbij.
Iedereen is weleens geïrriteerd of boos. Dat is niet gek: irritatie en daaruit voortvloeiende boosheid maken deel uit van de normale set van menselijke emoties. Vaak is irritatie of boosheid invoelbaar en begrijpelijk, bijvoorbeeld wanneer iemand onrecht wordt aangedaan.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Er ontstaan meer lijntjes en rimpels en de huid wordt slapper. Door een continue verhoogd cortisol gehalte wordt het collageen in de huid afgebroken. Dit omdat er ook nog eens veel meer vrije radicalen ontstaan tijdens deze stress periode. Ook roodheden in de huid kunnen door stress ontstaan als gevolg van cortisol.
Zoek afleiding en onderneem dingen. Naast een andere mindset is het belangrijk om voldoende afleiding te zoeken als je hem of haar uit je gedachten wil zetten. Zorg ervoor dat je je hoofd af en toe lekker leeg maakt door bijvoorbeeld een wandeling te maken.
Kijk in de eerste plaats naar wat je allebei nodig hebt om tot rust te komen. En gun elkaar dat ook: weglopen wordt vaak gezien als een afwijzing, terwijl het voor veel mensen een manier is om af te koelen.” “Zodra de woede bekoeld is, kan je het conflict ontmijnen.
De verleden tijd van irriteren is 'irriteerde'. Het voltooid deelwoord is 'heeft geïrriteerd'.
Onderzoek heeft aangetoond dat vooral het hormoon oestrogeen direct invloed heeft op je serotoninegehalte, ook wel je geluk hormoon genoemd. Schommelt je oestrogeen, dan kan het zijn dat ook je serotonine mee schommelt. Prikkelbaarheid en spanning kunnen ook onderdeel zijn van het Pre Menstrueel Syndroom, afgekort PMS.
Hoe ontstaat overspanning? U raakt overspannen wanneer u veel spanning (stress) heeft in uw leven en het u niet (meer) lukt om daarmee om te gaan. Spanning hoort bij het leven. Een beetje spanning is vaak prettig en maakt u alert.
(bozer, boost), kwaad ; kwaadaardig ; onstuimig. als trefwoord met bijbehorende synoniemen: boos (bn) : gebeten, geërgerd, giftig, grammoedig, gramstorig, grimmig, kwaad, nijdig, prikkelbaar, toornig, verbolgen, vergramd, verstoord, vertoornd, woedend, wrevelig.