Kan een cyste op mijn eierstok kwaad? De kans dat een cyste kanker is, is klein. Dat gebeurt bij 1 op de 1000 vrouwen die nog niet in de overgang zijn, en bij 7 op de 1000 vrouwen die al wel in de overgang zijn. De gevaarlijke cellen in de eierstok kunnen zich dan verplaatsen naar andere delen van het lichaam.
Een ovariumcyste kan er wel voor zorgen dat een eierstok 'om zijn as' draait. Dan ontstaat plotseling een zeer heftige buikpijn met misselijkheid en braken. Gelukkig komt dit maar zeer zelden voor. Soms is een ovariumcyste kwaadaardig.
Een groot deel van de cysten verdwijnt spontaan en hoeft geen verdere behandeling. Bij een minderheid van de cysten en in bepaalde omstandigheden stellen we toch voor om de cyste (en eventueel de erg aangetaste eierstok) operatief te verwijderen. Dit gebeurt bijna altijd met een kijkoperatie of laparoscopie.
Een groot deel van de cysten hebben geen behandeling nodig en verdwijnen vanzelf. Wel kunt u de volgende dingen doen om cysten voorkomen: Was de handen goed na toiletbezoek, na het tuinieren of buitenspelen en voor het koken. Knip uw nagels kort en houd ze goed schoon.
Cysten zijn meestal goedaardig, maar kunnen ook kwaadaardig zijn.
Meer dan 8 van de 10 vrouwen met een cyste op de eierstok heeft geen behandeling nodig. Bij een deel van de vrouwen verdwijnt een cyste vanzelf. U blijft wel onder controle bij uw arts. De arts zal nog 12 maanden met een echo controleren of de cyste niet verder groeit of verandert.
Cysten kunnen verschillen in grootte en er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten zitten. Cystes kunnen vanzelf verdwijnen, maar als de cyste erg groot is en/of veel klachten geeft bij de patiënt, is het leegzuigen van de cyste een optie.
De meeste eierstokcysten geven geen klachten. Ze variëren in grootte (van erwt tot meloen). Drukkend gevoel in de buik of pijn in onderbuik.
Hoe ontstaat een cyste
De oorzaak voor het ontstaan van een dergelijke holte is vaak een ontsteking, bijvoorbeeld van een tand of kies. Ook kan een cyste het gevolg zijn van een ophoping van speeksel, dit doet zich nogal eens voor in de onderlip en heet een mucokele. Soms is de oorzaak van cystevorming niet duidelijk.
Ovulatiepijn zit meestal aan één kant van de onderbuik en het bekken. Er zitten twee eierstokken in de onderbuik, de een links en de ander rechts. Daardoor kan de pijn van kant wisselen. Hoewel het logisch lijkt dat eierstokken netjes om de beurt links en rechts actief zijn, is dat niet altijd zo.
Een cyste kan spontaan groter worden, maar ook weer kleiner worden of zelfs verdwijnen. Dit heeft alles te maken met de menstruatiecyclus. Zo'n drie tot zeven dagen voor de menstruatie (in de periode dat de menstruatie op gang komt) hebben veel vrouwen last van zware of gespannen borsten en soms stekende pijn.
De dieetbehandeling bij cystenieren bestaat uit een vochtverrijking (3-4 liter per dag), cafeïnebeperking, zoutbeperking en eiwitbeperking (alleen als uw nierfunctie achteruit gaat). Bij cystenieren zijn de nieren minder goed in staat om de urine te concentreren.
Op een echografie zijn afwijkingen in de borst te zien. Zo kan de arts inschatten of het gaat om een holte gevuld met vocht (cyste), een goedaardige afwijking of een kwaadaardige tumor.
Een ander woord voor eierstokkanker is ovariumcarcinoom. Er is ontdekt dat een groot deel van de eierstokkankers eigenlijk ontstaat in en uit de eileiders. Wanneer de kankercellen losraken en in de buikholte terechtkomen, kunnen ze via het buikvocht uitzaaien naar de lymfklieren, buikholte, het middenrif en de longen.
In zeldzame gevallen kan de cyste openspringen (ruptureren) wat zorgt voor een plotse, hevige pijn ter hoogte van de knie.
Soms zelfs groter. Wanneer een cyste te groot wordt, kan deze knappen, of om de as draaien, maar gelukkig is dit een zeldzame complicatie.
Een cyste is een met holte gevuld met vocht, lucht of een harde substantie. Een cyste kan ontstaan door verstopping van een uitvoergangetje van een melkklier. Als de borsten gespannen zijn, is een cyste te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten voorkomen.
Bel altijd dezelfde dag je huisarts als je denkt aan een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok. Klachten die passen bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok zijn: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger)
Een cyste kan door middel van een punctie worden leeggezogen. Een dunne naald wordt in de cyste gebracht, waarna het vocht uit de holte wordt gezogen. Dit is alleen nodig als de cyste pijn doet en erg groot is. Na het leegzuigen kan een cyste zich opnieuw vullen.
Dit een afhankelijk van de grootte van de cyste of de wratjes, maar over het algemeen duurt het 15-30 minuten.
Wanneer een cyste bij een eierstok ontstaat kan dit ervoor zorgen dat zwanger worden wordt bemoeilijkt. Daarnaast kan littekenweefsel ervoor zorgen dat er vergroeiingen of verklevingen ontstaan bij je baarmoeder. Ook dit kan voor verminderde vruchtbaarheid zorgen.
ADPKD is de meest voorkomende vorm van cystenieren
De meest voorkomende vorm is ADPKD: autosomal dominant polycystic kidney disease. In het Nederlands: autosomaal dominante polycysteuze nierziekte. In dit dossier vind je uitgebreide informatie over ADPKD, onder meer over de symptomen en de behandeling.
Wat zijn eierstokcysten? Als gevolg van de ovulatie kan zich op één of beide eierstokken een met vocht gevulde zakje vormen die eierstokcyste wordt genoemd. Eierstokcysten zijn niet ongewoon: 20% van de vrouwen krijgt er minstens één in haar leven.
Als je de eierstokken laat verwijderen dan zal de gynaecoloog ook de eileiders verwijderen. De eileiders maken geen hormonen en hebben geen functie meer, maar wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat bepaalde vormen van eierstokkanker in de eileiders ontstaan.