Een vuile handdoek of theedoek in combinatie met een warme temperatuur is funest voor de hygiëne. Om bacteriën te doden was je je keukentextiel, het liefst elke keer nadat je het gebruikt, op 60 graden uit.
Je legt 'm beter ook niet op het aanrecht of over de gootsteen, want ook die plekjes bevatten bacteriën. De ideale plaats om je keukenhanddoek wél te hangen, is aan een apart haakje. Daar zitten weinig tot geen bacteriën op en zo ligt hij wel nog steeds binnen handbereik.
Een nieuwe handdoek of theedoek neemt het water vaak nog niet zo goed op. Dit komt door het natuurlijke waslaagje en allerlei chemische stoffen die de fabrikant toevoegt. Om dit te verhelpen, kun je het best de hulp van onze redder in nood inschakelen: azijn.
Je zult het ook wel merken als je met een versleten thee- of handdoek zit af te drogen: het neemt namelijk veel minder vocht op. Na een jaar is het tijd om de theedoeken te vervangen.
Wees niet bang om ze gewoon op 90 graden te wassen, dit haalt alle vlekken eruit en verwijdert alle bacteriën. Met witte vaatdoeken en theedoeken heb je dus de ideale doeken voor dagelijks gebruik. Gebruik ook de juiste doek voor de juiste klus.
Voordat je nieuwe handdoeken gaat wassen kun je ze het best eerst een uur of twee laten weken in een bad met water en natuurazijn. Ook oude handdoeken kun je laten meeweken, zo krijgen ze een oppepper.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Laat je nieuwe handdoeken daarom een nachtje weken in koud water met wat azijn. Ten eerste worden de extra laagjes dan verwijderd en ten tweede fixeert dat de kleuren. Win-win! Was daarna je handdoeken op 60° en laat ze 't liefst aan de lijn drogen.
Je hebt minimaal 7 vaatdoekjes nodig. Een keukenhanddoek hoeft, afhankelijk van de grootte van je gezin, minder vaak vervangen te worden. Laten we uitgaan van 2 keer per week. Als je een vaatwasser hebt, zul je een theedoek niet zo vaak gebruiken en dan heb je aan 3 per week genoeg.
ACHTER OF BOVEN DE DEUR
Als je echt te weinig ruimte hebt in je badkamer, moet je élk plekje benutten. Met een speciaal handdoekenrek dat je aan je deur bevestigt bijvoorbeeld. Extra handdoeken kun je op een wandrek boven de deur plaatsen, een plek die je anders niet zou gebruiken.
Hoe langer dit is, hoe hoger de haak gehangen moet worden. Een handdoek in badkamer of keuken hang je op minimaal 90 cm hoogte. Een theedoek kan wat lager gehangen worden, maar voor een opgeruimde uitstraling kun je het beste alle haakjes netjes naast elkaar hangen.
Azijn is overigens ook een prima kleurbeschermer! Je kunt de handdoeken een nachtje in een teil of in bad met koud water leggen waaraan je een flinke scheut azijn hebt toegevoegd. Daarna ook weer uitwassen in de wasmachine. Gebruik de eerste wasbeurten geen wasverzachter maar een scheutje witte natuurazijn.
Zet de handdoeken een nachtje in een emmer met koud water en scheutje natuurazijn (niet schoonmaakazijn dus) en was ze vervolgens op 60 graden. Het laagje natuurlijke was wat op en rondom de vezels zit zal oplossen en de vezels zullen daardoor veel beter absorberen maar ook drogen.
Wanneer handdoeken worden gestreken, komen de katoenvezels in aanraking met hoge temperaturen waardoor ze kunnen beschadigen. Het beschadigen van de katoenvezels zorgt ervoor dat jouw handdoeken kunnen gaan pluizen én dat het absorberend vermogen van de handdoek achteruit gaat.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Washandjes zijn overigens vooral in Nederland en België in gebruik. De rest van de wereld wast zich liever met sponzen of wasdoeken.
Een washandje gebruik je het liefst maar één keer. Washandjes worden veel natter en vuiler dan een handdoek - denk maar aan make-upresten en dode huidcellen. Omdat het langer duurt voordat een washandje is opgedroogd, is het in de tussentijd de perfecte broeihaard voor bacteriën en schimmels.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt. 'Het probleem is dat hierdoor je kleding minder goed 'ademt'. En dit is niet goed voor je huid', zegt Grootveld. Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem.
Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen
Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken.
Als je bedenkt dat je een handdoek gebruikt om je gezicht en lichaam af te drogen na het douchen, dan is het niet zo hygiënisch om handdoeken en theedoeken samen te wassen. Het zou namelijk best kunnen dat je de bacteriën van de theedoeken hiermee overbrengt op je handdoek en dat wil je natuurlijk niet.
Wassen op 60 of desnoods 95 graden werkt daarvoor prima: juist de bacteriën die het gevaarlijkste zijn, gaan dood in de kookwas. Die vieze doekjes mag je prima bij het ondergoed, de sokken, handdoeken en het beddengoed in de wasmachine stoppen.
Toch kun je handdoeken en theedoeken beter niet samen wassen. Je zou misschien denken dat een theedoek niet zo vies kan zijn. Je droogt er immers je schone handen of schoon servies mee af. Toch zitten ze vaak vol bacteriën.