kleurstoffen zijn de vaste stoffen in verf en worden ook wel pigmenten genoemd. De hoeveelheid en kwaliteit van de pigmenten zijn bepalend voor de kleur, de dekking (dichtheid) en kleurvastheid (verkleuring) van de kleur. Dus beter en meer pigment zorgt voor betere maar wel duurdere verf.
Het is voor verfproducenten duurder geworden om verf te maken als gevolg van de gestegen grondstoffenprijzen. Het Nederlandse AkzoNobel, een van de grootste verfmakers ter wereld en bekend van merken als Flexa, Cetabever en Sikkens, berekent de hogere productiekosten door.
Om de verf goed te kunnen schilderen en toch goed dekkend te houden heb je duurdere grondstoffen nodig. Deze grondstoffen zorgen er voor dat de verf van een hogere kwaliteit is. Ook is het handig om te weten dat hoogglans verf sterker is dan zijdeglansverf voor buiten.
Alkydverf is een sterke en goed dekkende verfsoort op oliebasis. Veel professionele schilders kiezen voor deze verfsoort omdat ze het prettig vinden schilderen en de verf in dikte is aan te passen (dit kan nog wel eens makkelijk zijn bij buitenkozijnen schilderen).
Er vanuit gaande dat je net als iedereen het liefste schildert met een verf die heel goed dekt en fijn aan te brengen is raden wij je aan om te kiezen voor verf van professionele kwaliteit zoals muurverf van Sikkens, Sigma of Wijzonol.
De Sikkens is duurder dan die best goede Flexa verf. Maar wat nu als je net als in deze video de verf zoveel beter is dat je maar 1 keer hoeft te verven. De vraag rijst dan of die duurdere Sikkens verf ook echt duurder is als je een muur maar 1 keer hoeft te verven in plaats van twee keer.
Een schilder die al jaren met Sigma werkt zal niet overstappen op Sikkens. Toch hebben deze merken onderling kleine verschillen. Zo heeft bijvoorbeeld de Sikkens rubbol XD een UV filter, zodat hij beter tegen de zon kan en de glans langer zal blijven. De Sigma S2U heeft als grote voordeel dat hij slijt- en krasvast is.
Een hogere glansgraad voorkomt meer vuilaanhechting, waardoor de verflaag mooier blijft. Een hoogglans-verf biedt op die manier betere bescherming dan een zijdeglans-verf. Een betere dekking van de verf voorkomt extra lagen die je moet aanbrengen.
Zelf schilderen is niet moeilijk
Het is vrij eenvoudig om je eigen huis te schilderen. Je moet enkel goed kunnen afplakken om de omgeving te beschermen maar verder is het schilderen zelf geen moeilijke taak.
De producten die Wijzonol maakt zijn ook van zeer hoge kwaliteit. Zo heeft bijvoorbeeld de Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak een mogelijke levensduur van 12 jaar. Dat is ongekend, want halen de beste buitenlakken van Sikkens en Sigma niet.
Dat maakt het moeilijk om te kiezen, maar misschien vind je bij de goedkope verfmerken wel die ene perfecte kleur. Vaak wordt de dure verf gemaakt met natuurlijke pigmenten terwijl de goedkope verf vaak wordt gemaakt met synthetische kleuren of plastic vulstoffen.
De prijs voor het schilderen van muren ligt tussen de 8 euro per m2 en 14 euro per m2. Het verschil zit hem in de afhankelijkheid van de ondergrond en de gewenste kleur die u kiest.
De gemiddelde sauswerk prijs per m2 ligt tussen de €7 en €13. Het opnieuw sauzen ( witten ) van uw muur of het overschilderen van de oude wanden in uw nieuwbouw of bestaande woning kunt u zelf doen of u kunt de gehele klus uitbesteden aan een vakman.
Over het algemeen kost latex muurverf tussen de 10 en 30 euro per liter.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Een goede schilder weet over het algemeen vooraf nauwkeurig in te schatten wat zijn werk kost. Daarbij vinden veel mensen het prettig om exact te weten wat zij voor een klus kwijt zullen zijn. Kies om deze reden voor een schilder welke geen stelposten in de offerte opgenomen heeft.
Hoeveel lagen verf je nodig hebt, ligt aan het soort verf dat je gekocht hebt. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in dekking. Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf!
In de meeste gevallen is een hoogglans keuken duurder dan een matte keuken. De reden daarvoor ligt vooral in de afwerking. Jouw keuken bestaat uit houten elementen.
Veel gehoorde benamingen zijn extra mat, kalkmat, zijdemat en gewoon mat. Al deze matte verven en lakken geven geen glans. Dit zorgt voor een rustig effect. Daarnaast camoufleert matte verf het beste.
Verf voor deuren kiezen
Acrylverf is watergedragen verf en is erg geschikt voor het verven van binnendeuren. Voordelen van deze verf zijn dat het geen sterke geur afgeeft en sneller droogt. Alkydverf is gemaakt op basis van terpentine en is erg geschikt voor het verven van buitendeuren.
Ikzelf heb nooit andere verf dan de Gamma verf gehad. Prima afwasbaar, houd jaren en dagen, goede kwaliteit. Als chemicus deden we ooit onderzoek op de verfsoorten in de jaren 80 en daaruit kwam uit dat duurder niet altijd beter is, je zou versteld staan van sommige verven.
Hoe kan ik vergeling voorkomen? Wie vergeling van witte verf binnenshuis wil voorkomen, kan het beste geen verf op terpentinebasis gebruiken. Gebruik daarentegen alleen verf op waterbasis (acrylverf). Maar let goed op met watergedragen hoogglans lakken!
Er zijn in dekkende verf drie soorten buitenverf: Hoogglans, gaat het langste mee, sommige merken tot 10 jaar. Zijdeglans, glimt dus niet, gaat lang mee. Halfglans, meestal één-pot-systemen, gaat wat minder lang mee.