Wanneer de verkoper schriftelijk (of via chat of email) heeft bevestigd akkoord te gaan met jouw bod, wordt er een koopovereenkomst (ook wel koopakte of koopcontract) opgemaakt.
Als de verkoper uw bod accepteert, zit u nog niet aan de koop van het huis vast. De koopovereenkomst is pas geldig als u het contract tekent. U kunt uw bod dus nog intrekken of de voorwaarden veranderen.
Het eerste officiële document dat je gaat tekenen nadat je bod aanvaard is, is het (voorlopig) koopcontract. Vooraf spreek je samen met de verkopende partij de ontbindende voorwaarden af, zoals voorbehoud van financiering. Mocht je de hypotheek niet rond krijgen, dan kun je kosteloos de koop ontbinden.
Tijd om te tekenen. Als de verkoper je bod accepteert, gaan jullie het voorlopig koopcontract tekenen. Het woord 'voorlopig' is een beetje verraderlijk. Je hebt wettelijk drie dagen bedenktijd na het tekenen, maar daarna is het contract wel degelijk bindend.
Bod uitgebracht dat geaccepteerd is
Wanneer de verkoper jouw bod accepteert, wil dit niet zeggen dat je het huis verplicht moet kopen. Je hebt namelijk het recht om je bod in te trekken. Je bent volgens de wet pas verplicht om het huis te kopen als het koopcontract ondertekend is.
De geldigheid van een bod beperk je best in tijd door er een termijn op te kleven. Doe je dit niet, dan blijft je bod onbeperkt geldig. Zolang de verkoper je bod niet aanvaardt en dus niet tegengetekend heeft, kun je het herroepen.
Wanneer een bod wordt aanvaard door de verkoper, komt in principe een verkoop tot stand. Bijgevolg is een bod niet vrijblijvend, en steeds bindend voor diegene die het uitbrengt. Om die reden vermeldt de kandidaat-koper best een geldigheidsduur van bijvoorbeeld één week. Doet hij dat niet, dan blijft zijn bod geldig.
De verkoper mag niet meer ingaan op een hoger bod of een bod tegen betere voorwaarden van andere kandidaat-kopers. De koper kan zich ook niet meer terugtrekken. Het bod en de aanvaarding moeten niet schriftelijk gebeuren, maar om bewijsredenen is dit wel aan te raden.
Hoelang is mijn bod geldig? Je kan zelf de termijn waarin je bod geldig is beperken door er een einddatum op te kleven. Als je dit niet doet blijft je bod in principe geldig (zelfs als de verkoper het pas na maanden goedkeurt).
Het aanvragen van een hypotheek duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken. Dit betreft de periode tussen het adviesgesprek met een hypotheekadviseur en het uiteindelijke akkoord van de geldverstrekker. Soms is een aanvraag in 1 week rond en soms duurt het wat langer, bijvoorbeeld bij een echtscheiding.
Gemiddeld zit er anderhalve week tussen het maken van de mondelinge deal en het tekenen van het voorlopig koopcontract. Zorg er voor dat dit proces versneld wordt. Laat in je bieding meenemen dat het je wens is om zo snel mogelijk, bijvoorbeeld binnen 48 uur het koopcontract te tekenen.
Heb je een bod uitgebracht zonder voorbehoud van financiering? Dan heb je alleen de drie dagen bedenktijd waarin je nog zonder opgaaf van reden van de koop kunt afzien. Na die drie dagen zit je aan de koop vast.
De makelaar is verplicht jouw bod door te geven aan de verkoper. De meeste makelaars sturen je een bevestiging van jouw bod.
Het bod wordt pas juridisch bindend wanneer deze is verwerkt in een schriftelijke koopovereenkomst en het door beide partijen is ondertekend. Wanneer de drie dagen wettelijke bedenktijd zijn verlopen is de koop pas definitief rond.
Ja, het is mogelijk om een bod op een woning in te trekken. Maar enkel zolang de verkoper het bod nog niet heeft geaccepteerd. De verkoper krijgt tien dagen de tijd om het bod te aanvaarden - al gaat dit meestal veel sneller. Maar van zodra de verkoper het bod heeft geaccepteerd, is er in principe geen weg terug.
Er is geen percentage dat geldt voor alle gemeentes, maar over het algemeen zou je in 2023 maximaal 8% boven de vraagprijs moeten bieden.
Het biedlogboek wordt na een onherroepelijke koop vrijgegeven vanuit Eerlijk Bieden door de makelaar. Wanneer het biedlogboek niet automatisch is verstuurd, dien je de makelaar te vragen om het biedboek te delen. Je zal vervolgens per mail een unieke link ontvangen om het biedlogboek in te zien.
Aan het aantal bieders is geen limiet verbonden maar in de praktijk biedt niet elke kijker op het huis. Daarnaast laat de makelaar in de meeste gevallen het huis niet aan alle geïnteresseerden zien. Het zijn er soms gewoon te veel.
Een bod op een woning kan via verschillende kanalen, zoals mail, sms of zelfs mondeling, bindend zijn. Het is echter belangrijk om te beseffen dat zodra de verkoper laat weten dat hij uw bod accepteert, de verkoop juridisch gezien gesloten is. Het is mogelijk om als koper terug te trekken, maar dit kan gevolgen hebben.
Na de termijn van 8 dagen heb je het recht de koopovereenkomst te ontbinden. Je hebt dan recht op een boete van 10% van de koopsom. Als je meer schade lijdt dan die 10%, kun je ook aanvullende schadevergoeding eisen.
Wanneer de kandidaat-koper akkoord gaat met jouw tegenbod, dan is er wel een bindend akkoord en is de verkoop dus beklonken. Kort samengevat: een bod dat gelijkstaat aan de verkoopprijs is niet bindend. Een tegenbod van de verkoper is daarentegen wel bindend wanneer de koper akkoord gaat.
Wat is de wettelijke bedenktijd? De wettelijke bedenktijd zijn de drie dagen na het ondertekenen van de koopovereenkomst waarin de koper (dus niet de verkoper!)zich nog kan bedenken. In deze drie dagen kan de koper, zonder uitleg, de koopovereenkomst zonder bijkomende kosten laten ontbinden.
Een openingsbod is het liefst zo laag mogelijk, maar moet wel realistisch zijn. Je wil namelijk dat je bod serieus wordt genomen en je wil de verkoper niet beledigen. Probeer ongeveer 5 à 10% lager te bieden dan de waarde van de woning, maar hou natuurlijk rekening met de concurrentie.
Daarnaast kun je een bod onder voorwaarden doen. Het bedrag: Je hebt het vast wel eens gehoord: Het beste is om standaard 10% onder de vraagprijs te bieden op huizen. Of nog erger: zorgen dat je 10% onder de vraagprijs eindigt, want dat is altijd de marge die op de vraagprijs zit.