Noten of fruit bevatten bijvoorbeeld meer vezels, verzadigde vetten en natuurlijke suikers terwijl een chocoladekoek deze niet aanbiedt. Hierdoor bevat een chocoladekoek minder voedingswaarde waarmee we ons lichaam optimaal kunnen voeden. Een koek per dag maakt ons dus niet ongezond.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt.Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Je lichaam heeft namelijk suiker nodig, omdat suiker energie geeft. Suikers die zitten in gezonde producten als groente en fruit kun je zonder zorgen eten. De toegevoegde suikers in ongezonde producten als frisdrank, koek en snoep heeft je lichaam niet nodig.
Er waren een hoop koekjes die per stuk minder dan 100 calorieën bevatten. De minste calorieën zitten in een knappertje, gevolgd door een koffieleutje, een café noir en daarna een volkoren biscuitje. De gevulde en de roze koek bevatten de meeste calorieën.
Het eten van te veel suiker veroorzaakt hyperglykemie, wat de bron is van vele ziekten zoals hart- en vaatziekten, problemen met het netvlies, nieren, zenuwen, zwaarlijvigheid en suikerziekte.
Andere symptomen kunnen zijn: hyperexcitabiliteit, hyperprikkelbaarheid, tachycardie, overmatig hijgen, ataxie en spiertrekkingen . De effecten kunnen zich ontwikkelen tot hartritmestoornissen, toevallen en overlijden.
Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die elke dag chocolade eten een lagere bloeddruk hebben en 39% minder risico lopen op een hartaanval dan niet-chocolade-eters. De flavonoïden, stoffen die je in cacao vindt, helpen de bloedvaten te ontspannen en laten het bloed beter doorstromen.
De aanbevolen "dosis" is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g , zeggen experts. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
Als je stopt met chocolade eten krijg je geen ontwenningsverschijnselen.Dat is pijn in je lichaam van het niet eten van chocolade. Dus kan je niet echt aan chocolade “verslaafd” raken.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Chocolade eten stimuleert de hersenen
Onderzoekers aan de universiteit van L'Aquila in Italië toonden onlangs een positief effect aan van chocolade op onze hersenen. Antioxidanten en mineralen als ijzer en magnesium stimuleren het concentratievermogen, ons geheugen en het verbaal vermogen.
Traditionele chocoladekoekjes en chocolate chip cookies worden niet als gezond beschouwd op zichzelf vanwege de grote hoeveelheid suiker en boter die gebruikt wordt om ze te maken . Echter, je kunt nog steeds genieten van deze koekjes met mate en als onderdeel van een gezond dieet.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
Natuurlijke methodes
Verder zijn er nog een aantal natuurlijke methoden die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk: Minder zout en minder suiker gebruiken. Eet minder rood vlees. Eet meer vezels.
Het wordt veel aangetroffen in koffie, thee, chocolade, sommige frisdranken en energiedrankjes. Cafeïne kan een kortdurende stijging van de bloeddruk (BP) veroorzaken, direct nadat het is ingenomen en gedurende een korte tijd erna .
Houd er rekening mee dat cacao cafeïne en verwante chemicaliën bevat. Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties, constipatie en migraine veroorzaken.
Chocola: magnesium
Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.
Houd chocolade uit het zicht, zodat je er niet naar grijpt . Houd in plaats daarvan gezondere snacks bij de hand. Eet kleinere repen - bijvoorbeeld uit een verpakking met een leuk formaat - in plaats van repen van normaal formaat. Vermijd het eten van chocolade doordeweeks, zodat je het in het weekend als beloning kunt eten (maar niet te veel!).
Het gebruik van suiker laat het bloedsuiker snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan. Hoe meer suiker hoe sterker het effect.