Olijfolie is een gezonde keuze. Het bestaat namelijk voor ongeveer 70 procent uit gezonde onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan het in vet oplosbare vitamine E. Per dag heb je ongeveer 30 tot 40 gram vetten of oliën nodig. Het maakt niet uit welke soort olijfolie je neemt.
Dus, is elke dag een lepel olijfolie gezond? Zeker, meerdere lepels zelfs! Let wel op: dit gaat over de totale hoeveelheid vet per dag. Wanneer je bijvoorbeeld andere voedingsmiddelen met (veel) vet consumeert, moet je hier rekening mee houden en wat minder olijfolie per dag consumeren.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol.Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Als je regelmatig olijfolie inneemt, of gewoon gebruikt bij het bereiden van de maaltijd, is het risico op een verstopping heel erg klein. Als je last hebt van obstipatie, neem dan een eetlepel pure olijfolie, en in een mum van tijd merk je dat je ontlasting op gang komt.
Ten opzichte van olijfolie en snurken, is het goed om te weten dat olijfolie ontstekingsremmend is.Snurken wordt dikwijls veroorzaakt door een zwelling in de luchtwegen en olijfolie helpt hier tegen. Daarnaast werkt extra vierge olijfolie als een glijmiddel voor de weefsels aan de achterkant van neus en keel.
De gezondheidsvoordelen van het drinken van olijfolie voor het slapengaan kunnen een verbeterde spijsvertering en verbeterde slaapkwaliteit omvatten. Ongeacht wanneer en hoe u het consumeert, is olijfolie rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, die kunnen bijdragen aan lagere cholesterolwaarden en een verbeterde cardiovasculaire gezondheid.
Olijfolie bevat heilzame stoffen zoals het omega 9-vetzuur oliezuur, squaleen, fytosterolen, vitamine E en polyfenolen. Het draagt bij aan een goede celfunctie, beschermt tegen hart- en vaatziekten en kanker, functioneert als bouwstof voor steroïde hormonen en vitamine D én werkt ontstekingsremmend.
Het consumeren van olijfolie op een lege maag kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Het kan helpen bij het verbeteren van de huid: Olijfolie bevat antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam.
Je kunt ook een extra eetlepel (extra vierge) olijfolie toevoegen aan je salade. Een andere optie is om een eetlepel in te nemen op nuchtere maag. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar wel effectief als je last hebt van een verstopping.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
In de moderne geneeskunde wordt de waarde van olijfolie nog steeds erkend. Talrijke wetenschappelijke studies hebben de gezondheidsvoordelen van olijfolie aangetoond, waaronder het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, het verbeteren van de cholesterolwaarden en het beschermen tegen ontstekingen.
Pijnstiller: zijn gehalte aan oleocanthal geeft olijfolie ontstekingsremmende eigenschappen die spier- en gewrichtspijn helpen te verminderen. Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig olijfolie eten minder last hebben dan mensen die geen olijfolie gebruiken.
Dagelijkse consumptie van goede, extra vierge olijfolie zorgt ervoor dat de bloeddruk iets daalt.
Olijfolie bevat veel vitamine E, wat mogelijk beschermt tegen dementie. Ook zitten er antioxidanten in. Daarnaast bestaat olijfolie grotendeels uit onverzadigde vetten, die ervoor zorgen dat je hersenen efficiënter werken.
Uit een recent onderzoek(link is external and opens in a new window) is gebleken dat twee eetlepels extra vierge olijfolie (EVOO) per dag de bloeddruk en het cholesterolgehalte binnen drie weken kunnen verbeteren en kunnen helpen bij het afvallen.
Als je de meest heilzame lepel olijfolie wil drinken, kies dan voor extra vergine olijfolie. Het verschil tussen de twee? Bij normale olijfolie wordt hitte gebruikt om zoveel mogelijk sap uit de vrucht te halen, terwijl voor extra vergine olijfolie een koud persproces wordt toegepast.
Tip 5: Olijfolie stoelgang
Polyfenolen zijn stoffen afkomstig uit planten en zijn in de volksmond bekend als antioxidanten. Antioxidanten dragen bij aan de vorming en de werking van darmbacteriën. Als je last hebt van obstipatie kun je één of twee theelepeltjes pure olijfolie drinken.
2 eetlepels olijfolie per dag is gezond
Inmiddels is bewezen dat het gebruik van olijfolie helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziektes, alzheimer en kanker. Bovendien draagt het bij aan de verlaging van Cholesterol.
Het beste kun je olijfolie 's ochtends op een lege maag innemen. Dan kan je lichaam de voedingsstoffen relatief snel opnemen, zodat de olijfolie ook snel zijn werk kan doen. Op deze manier ondersteun je je spijsvertering door de dag heen. Een eetlepel per dag kan al helpen om je darmen soepel te laten werken.
Het consumeren van één theelepel tot één eetlepel (drie theelepels) olijfolie zou voldoende moeten zijn om de voordelen te krijgen zonder dat uw maag van streek raakt. Hoewel u olijfolie op elk moment van de dag kunt drinken, zeggen veel mensen dat ze het liever 's ochtends op een lege maag doen.
Olijfolie is goed voor je hart
Een van de meest opvallende voordelen is dat olijfolie het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Dit heeft alles te maken met de grote hoeveelheid aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren in olijfolie.
Effect olijfolie op je lichaam
Dit pakketje maakt dat het gebruik van olie een positief effect heeft op het lichaam. Enkelvoudige onverzadigde vetzuren helpen bij het verbranden van vet. Dit proces wordt direct na het nuttigen van de olie in gang gezet en werkt nog tot enkele uren na de maaltijd door.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Olijfolie staat bovenaan deze lijst van voeding voor gezonde ogen. Olijfolie vermindert namelijk het risico op hart- en vaatziekten én het is heel goed voor je ogen. Dankzij de omega 3-vetzuren, omega 6-vetzuren en vitamine E helpt olijfolie ook om droge ogen en leeftijdsgebonden maculadegeneratie te voorkomen.
Doordat een ontbijt van brood met olijfolie boordevol gezonde stoffen zit, is het een gezonde keuze om de dag mee te beginnen. Het is snel klaar en hierdoor ook geschikt als tussendoortje of snack. Je krijgt zo een heleboel gezonde stoffen binnen.