Suiker beschadigt het collageen in de huid enorm. Dit noemen we 'Glycatie'. Glycatie is een proces waarbij suiker zich gaat binden aan eiwitten. Bij de binding van suikermoleculen aan eiwitstructuren ontstaan schadelijke stoffen, genaamd AGE's, ook wel versuikerde eiwitten.
Ook in je huid. Stop je met suiker eten, dan is de kans groot dat de ontstekingen verdwijnen en je huid gladder en gezonder wordt. Het stoppen met suiker heeft ook een positief effect op stoffen die je huid stevig en soepel maken. Het gaat om de stoffen elastine en collageen.
Het lichaam slaat overtollige suiker op in de vorm van vet, wat kan leiden tot huidstriemen en een verlies van elasticiteit. Bovendien kunnen de ontstekingen die door suiker worden veroorzaakt, bijdragen aan andere huidaandoeningen zoals rosacea en eczeem.
Ja, suiker kan bijdragen aan de ontwikkeling van acne en vlekken (5). Het consumeren van grote hoeveelheden suiker kan leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel, wat op zijn beurt een stijging van de insulinespiegels veroorzaakt. Verhoogde insuline kan de olieproductie in de huid verhogen, wat leidt tot verstopte poriën, vlekken en acne.
Hoe ziet een diabetische huiduitslag eruit? Er kunnen verschillende huidveranderingen optreden bij diabetes, zoals granuloma annulare, een ringvormige huiduitslag met bultjes die rood, roodbruin, roze, paarsachtig of dezelfde kleur als uw huid kunnen hebben.
Bij diabetische dermopathie ontstaan er ovale plekjes op de huid. Deze zijn eerst rood en verdikt. Daarna gaan ze schilferen en worden ze lichtbruin. De rode vlekken ontstaan meestal op de scheenbenen en soms ook op onderarmen en dijen.
Langere tijd verhoogde bloedsuikerspiegels kunnen de huid beschadigen. Hierdoor kan de huid vocht minder goed vasthouden, waardoor deze droog en gevoelig wordt. Bovendien kan diabetes neuropathie veroorzaken. Door de zenuwschade kun je jeuk en tintelingen krijgen.
Een helderdere, jonger uitziende huid .
Suiker kan elastine beschadigen, een rekbaar eiwit dat onze huid soepel en veerkrachtig houdt, terwijl het ook collageen afbreekt, de bouwstenen van onze huid. Dit resulteert in de versnelde ontwikkeling van fijne lijntjes en rimpels.
Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen van suiker
Hoe lang ze duren wisselt ook per individu. Over het algemeen duren afkickverschijnselen twee tot zeven dagen. Het is dan ook niet gek dat mensen dan weer snel op zoek gaan naar suiker.
Men streeft doorgaans naar bloedglucose waarden tussen 4 en 9 mmol/l. Klachten ontstaan meestal pas bij een glucosewaarde boven 10-15 mmol/l. We hebben al gesproken over de vroege klachten van dorst, veel drinken en plassen, moeheid of lusteloosheid, prikkelbaarheid en wazig zien.
Wat zijn de afkickverschijnselen van suiker? Wanneer je plotseling stopt met suiker eten, krijg je waarschijnlijk enorme trek in zoetigheid (cravings). Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor.
Van voeding is suiker de grootste boosdoener voor het ontstaan van rimpels! Collageen bestaat uit eiwitten. Door het eten van suiker gaan die eiwitten aan elkaar plakken. Suiker zorgt ook voor een snelle bloedsuikerspiegel stijging waardoor het collageen in de huid stijver wordt en eerder rimpels kunnen ontstaan.
Suiker is niet slecht voor je spieren.Het is namelijk een brandstof. Dat wil zeggen dat het je lichaam de energie levert die nodig is om te kunnen functioneren. Maar let op: suiker die niet wordt gebruikt voor directe arbeid of niet kan worden opgeslagen omdat de opslag vol zit, wordt in je lichaam opgeslagen als vet.
versuikering (ages)
Suiker heeft een sterke invloed op het verouderingsproces, doordat het zich hecht aan ons collageen. Hierdoor raakt ons collageen versuikerd, vervolgens verkleefd het en wordt het afgebroken. Het gevolg is een slappe huid!
Te veel suiker eten wordt in verband gebracht met grotere vetafzettingen rond het hart en in de buik , wat schadelijk is voor de gezondheid.
Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt. Daarnaast kan structureel te veel suiker eten andere nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid.
Door suiker uit uw dieet te verminderen of te schrappen, kunt u het proces van glycatie en ook de vorming van AGE's gemakkelijk vertragen, wat de integriteit van collageen en elastine in uw huid behoudt. Dit betekent minder rimpels met verbeterde elasticiteit en een jeugdiger en stralender uiterlijk .
Suikerplekken op de huid
Bekend zijn de 'suikerplekken': ovale rode plekken van een halve tot 1 centimeter, die vooral op de scheenbenen zitten. Ze kunnen gaan schilferen en verdwijnen daarna. Soms blijft er dan een bruine vlek zitten.
Ontsteking speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van verschillende huidaandoeningen, waaronder acne, rosacea en eczeem. Overmatige suiker kan de afgifte van ontstekingschemicaliën veroorzaken, wat leidt tot roodheid, zwelling en irritatie van de huid .
Maar liefst twee derde van hen geeft aan dat bepaalde voeding hun eczeem erger maakt. Koemelkeiwit wordt het vaakst genoemd als trigger.Daarna volgen noten, tarwe, pinda's, schaaldieren en vis.
Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken (neuropathie).Daardoor stroomt het bloed minder goed door je benen en voeten. Je voelt minder in je voeten en je merkt daardoor niet dat je een wondje hebt. Het wondje kan gaan ontsteken en een zweer (ulcus) worden.
Het gebruik van suiker laat het bloedsuiker snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan. Hoe meer suiker hoe sterker het effect.