Basilicum bosje 75-80gr stuk.
Per vierkante meter kan je ongeveer 37 tot 52 basilicum planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 basilicum planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Basilicum is veelal een eenjarige, kwetsbare plant die van warmte houdt en ongeveer 45 centimeter hoog wordt. Er bestaan veel verschillende soorten, waaronder de bekende groene basilicum, maar ook paarse en rode varianten met kaneel- of citroengeur tot chocoladesmaak.
In plaats van alleen de blaadjes te plukken, is het beter om de blaadjes samen met de steel af te knippen. Dit kun je het beste net boven het punt doen waar twee blaadjes aan de stengel vast zitten. Hierdoor bevordert de bladgroei waardoor er in no time weer nieuwe basilicumblaadjes aan groeien.
Je hebt behoorlijk wat basilicum blaadjes nodig voor een klein beetje pesto. In dit pesto recept gaat 20 gram en dat zijn bijna alle blaadjes van één basilicum plantje! Samen met de pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie en een beetje peper en zout levert dat 70 gram pesto op, een klein schaaltje.
Basilicum kun je het beste scheuren in plaats van snijden, om bruine randjes te voorkomen. Gooi de steeltjes niet weg, maar hak ze fijn en laat ze mee fruiten bij de ui en knoflook bij het maken van een lekkere tomatensaus. Van basilicum kan je natuurlijk heerlijke pesto maken of een echte klassieker: salade caprese.
De maximale aanbevolen hoeveelheid basilicum per dag is 4 gram. Gebruik je meer dan kan dit invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Ook kan je duizelig worden, gaan zweten of een versnelde hartslag krijgen. Gebruik niet vaker dan 2 keer per dag een kop basilicumthee voor maximaal 3 weken achter elkaar.
Je moet hem dagelijks water geven en dat doe je het beste van onderaf. Daarom is een pot met gaatjes ook zo handig, deze zet je vervolgens in een bakje met water, zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water.
Basilicum kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia's, muizen, chinchilla's (alleen gedroogd geven), ratten, hamsters, kippen, vogels, honden en paarden. Dit kruid kan beter niet aan zwnagere/drchtige dieren gegeven worden. Voor vogels: 20-25 gram op 1 kilo eivoer.
Een goede vuistregel is om ongeveer 1/3 tot 1/2 van de hoeveelheid gedroogde kruiden te gebruiken ten opzichte van de verse variant. Dus als een recept bijvoorbeeld vraagt om 3 eetlepels verse basilicum, dan kun je ongeveer 1 tot 1,5 eetlepel gedroogde basilicum gebruiken.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Plantafstand: 10cm – 15cm Zaai bij basilicum een aantal zaadjes op de plek waar je de plant wil laten groeien. Wil je een dichte volle plant, dan kan je meerdere zaden zaaien op die plek of pot. Als ze veel lichturen ontvangen kun je ze op een afstand van 20cm zetten. Dit geeft ruimte voor meer bladeren.
Basilicum leeft sowieso maar één seizoen, langer dan september zul je hem niet houden. Maar dat is alvast wel langer dan een week. Met vaste kruiden zoals oregano, bieslook en munt heb je het meest kans op succes. Vooral munt is een heel sterke plant; één klein worteltje wordt al meteen een nieuwe plant.
Gebruik de blaadjes van de basilicum plant. Scheur de blaadjes in kleine stukjes en strooi over een pastagerecht, lasagne, soep of een simpele tomatensalade met mozzarella. Voeg verse basilicum altijd pas op het eind toe zodat er geen smaak verloren gaat. Gebruik de blaadjes en het zaad en snijd de dille fijn.
Alle soorten en variëteiten basilicum zijn uitsluitend warmte- en zonminnend. Om de aromatische kruiden thuis of in de tuin succesvol te laten groeien, is een plaats in de zon noodzakelijk. Schaduwrijke standplaatsen zijn minder geschikt, omdat basilicum gevoelig is voor koelte en vocht.
Ja, basilicum kan je zeker rauw eten en is dan ook het lekkerst. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe.
Basilicum groeit ofwel kruidachtig of houtachtig in het onderste gebied. Houtachtig zijn met name de meerjarige, die als vaste basilicum bekend staan. De gewone basilicum (Ocimum basilicum) groeit kruidachtig en is een eenjarige plant. Na de bloei en zaadvorming eindigt hun natuurlijke levenscyclus.
Wat is het verschil? Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
Het normaal gebruik van keukenkruiden zoals anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper in gerechten is geen probleem. De inname van allylalkoxybenzenen is dan zeer beperkt.
Wil je meer planten? Maak dan meerdere stekjes! Tip: iedere keer dat je vervolgens basilicum plukt, knip je het beste weer een stengel af.Zo kan de plant weer verder groeien.
Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het eind van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen. Te lang verhitten of meekoken leidt bij deze zacht-bladerige kruiden tot smaakverlies.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Basilicum stekken op water
Ververs het water regelmatig, zodat het stekje altijd schoon water tot zijn beschikking heeft. Zet het stekje op een plek waar het genoeg daglicht krijgt. Binnen een paar weken groeit het stekje een nieuw wortelnetwerk aan, waarna je het in de volle grond kunt planten.