Paddenstoelen worden over het algemeen ingedeeld bij de groenten, maar ze zijn eigenlijk schimmels. Meer specifiek gezien zijn ze de vruchtlichamen van de schimmel. Ze planten zichzelf voort via hun sporen. Van alle paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende.
Schimmels (fungi) zijn micro-organismen, die bestaan uit rijen van cellen. Deze draden zien er vaak wollig uit en hebben een groene, witte of rode kleur. Champignons en paddenstoelen maken ook deel uit van de familie schimmels.
Gelukkig zijn er ook schimmels die helemaal geen kwaad kunnen. Neem bijvoorbeeld blauwe kaas, een kaassoort die voor ongeveer 50 procent uit schimmel bestaat maar allesbehalve schadelijk is voor de gezondheid. Ook schimmels zoals paddenstoelen, champignons en truffels horen in dit lijstje.
Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van schimmels en ontstaan uit schimmeldraden (mycelium) die groeien in de grond, tussen bladeren of in hout. Uit de kleine schimmelknopjes aan de rand van het mycelium kunnen ieder jaar meerdere paddenstoelen groeien.
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
Doordat champignons voor een deel bestaan uit onoplosbare vezels, verteren ze moeilijk. Hierdoor kunnen ze voor verstopping zorgen. Dit kan een reden zijn om geen champignons meer te eten. Toch zijn ze erg lekker, maar dus ook gezond voor je darmen.
Denk aan mineralen als selenium, koper, ijzer en zink. Ook krachtige antioxidanten als bèta-glucanen doen een duit in het zakje. Bèta-glucanen hebben het vermogen om bepaalde delen van ons immuunsysteem te activeren. Met deze perfect gebakken champignons ondersteun je dus actief je gezondheid.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: champignons zijn eigenlijk geen groentesoort. Het is een schimmel, net als alle andere paddenstoelen. Maar omdat ze gegeten worden als groente en om het overzichtelijk te houden, vallen ze onder de noemer AGF (aardappelen, groenten, fruit) in de categorie groente.
Trouwens: Alle paddenstoelen zijn schimmels, maar niet alle schimmels zijn paddenstoelen ! Paddenstoelen zijn schimmels met een steel (een zogenaamde stipe) en een hoed. Als ze geen plant of dier zijn, laten we het dan hebben over wat schimmels zijn.
De groene knolamaniet is een uiterst giftige paddenstoel en wordt beschouwd als één van de giftigste ter wereld. Het eten van één exemplaar kan reeds leiden tot een fatale vergiftiging. Niet voor niets wordt hij in het Engels "death cap" (hoed des doods) genoemd.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Wil je weten of champignons vers zijn? Dan kun je op een aantal dingen letten. Verse champignons zijn stevig, voelen niet nat aan, en hebben een neutrale geur. Als de champignon onder het kapje bruin en vochtig is, en niet fris meer ruikt, kun je hem beter niet meer eten.
Mits direct na aankoop koel bewaard, kun je ze tot minimaal de TGT veilig opeten. Bederf merk je goed, dus ruiken en ogen ze na die datum nog goed, dan kan opeten geen kwaad. Gekoeld zijn verse paddenstoelen als kastanjechampignons, grotchampignons, portobello's en oesterzwammen ongeveer een week houdbaar.
Vergeet niet de champignons schoon te maken
Champignons kun je echter beter niet afspoelen onder de kraan: ze hebben namelijk de neiging om zich vol te zuigen met water. Je kunt ze het beste voorzichtig schoonmaken met een champignonborstel, op die manier krijg je het beste, meest knapperige resultaat.
Champignon is schimmel
Toch blijft een champignon een schimmel, dus kunt u niet aan deze groentesoort zien dat hij niet meer eetbaar is, omdat er bijvoorbeeld schimmel op zit. Wel kunnen champignons onsmakelijke vlekken krijgen en zacht worden.
De champignons zijn slap, beschimmeld of verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een champignon is een soort paddenstoel. Een van de ruim 3.000 verschillende soorten paddenstoelen die in Europa voorkomen om precies te zijn. Van die duizenden zijn er ongeveer 50 eetbaar. Naast de witte champignon zijn dat bijvoorbeeld de kastanjechampignon, cantharel, beukenzwam en shiitakes.
Wat zijn de witte stippen op een paddenstoel? De witte stippen op de vliegenzwam (Amanita muscaria), de bekende rood met witte paddenstoel, zijn restanten van het velum, een tijdelijke beschermende laag.
Van alle eetbare paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende. Champignons en andere eetbare paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen en weinig calorieën en passen daardoor goed in een gezond eetpatroon. Verhit paddenstoelen voordat je ze eet.
Champignons bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, wat in je lichaam onder andere belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Champignons zijn ook een bron van de B-vitamines riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
Kastanjechampignons bevatten veel minder vocht dan witte champignons en zullen minder slinken tijdens een bereiding. Daardoor zijn ze ook extra vullend en zorgen ze langer voor een verzadigd gevoel. Kastanjechampignons zijn bovendien erg voedzaam. Ze zijn rijk aan vezels, eiwitten, mineralen en vitamines.
Te snel zout toevoegen
Zout onttrekt vocht aan de champignons. Laat ze dus eerst goudbruin bakken vooraleer je zout toevoegt. Reken voor witte champignons en shiitake op 4 à 5 minuten, voor oesterzwammen 5 à 8 minuten.
Bak de ui mooi bruin. Voeg vervolgens de gesneden knoflook toe, gevolgd door de champignons.
Champignons en andere paddenstoelen zoals shii-takes en enoki kun je het beste verhitten voordat je ze eet. We raden aan om ze niet rauw te eten omdat op rauwe paddenstoelen ziekmakende bacteriën kunnen zitten. Bovendien zit in rauwe paddenstoelen de gifstof agaritine. Door verhitten breekt die stof deels af.
Kruiden bij champignons
Zout onttrekt namelijk het vocht van de paddenstoelen. Ook andere smaakmakers zoals citroensap, peper of peterselie voeg je pas op het einde toe. Lekkere kruiden bij champignons zijn bijvoorbeeld: peterselie, bieslook, rozemarijn, tijm en daslook.